NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Proef met 'spreekuurrechter' is een succes

7 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
rechter hamer 930x520
Een proef met zogeheten spreekuurrechters is een succes geworden. De rechtbank Noord-Nederland (Groningen, Leeuwarden en Assen) gaf mensen de kans een eenvoudig geschil voor te leggen, zonder dagvaarding of advocaat.
De rechter hoorde de strijdende partijen aan en adviseerde over een schikking. Dat resulteerde in 91 procent van de gevallen in een akkoord, dat een stuk goedkoper uitpakte dan via een normaal kort geding.

Burenruzies

De spreekuurrechter behandelt bijvoorbeeld burenruzies en conflicten met de huisbaas of een aannemer. Vooral bij burenruzies draagt de laagdrempelige rechter toe aan een gemakkelijker toegang tot de rechtspraak, constateren de onderzoekers.

Vergelijkbare proeven

Andere rechtbanken houden vergelijkbare proeven. Zo hebben de rechtbanken in Rotterdam en Dordrecht een 'regelrechter', waar bedrijven en burgers conflicten snel en goedkoop kunnen beslechten. Den Haag heeft 'wijkrechters', die de wijk intrekken om burenruzies of overlastsituaties op te lossen. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!