Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Proef met regionaal reizen op saldo

24-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ov-chipkaart_90187a.jpg
Zes vervoersbedrijven die actief zijn in Zuid-Holland en Zeeland zijn een proef begonnen met een gezamenlijk ov-kaart voor reizen op saldo, de Reisbonus. Mensen die in deze regio's regelmatig met het openbaar vervoer reizen moeten nu vaak verschillende abonnementen aanschaffen. Met de Reisbonus hoeft dat niet meer, zegt initiatiefnemer HTM. De gebruikers betalen achteraf en krijgen al gelang ze meer reizen korting.
1000 mensen
De proef is begin deze maand begonnen en loopt tot 16 mei 2016. Er kunnen duizend mensen aan meedoen. Maandag ging een promotie-actie van start. De deelnemende ov-bedrijven zijn Arriva, Connexxion, HTM, HTMbuzz, RET en Veolia. HTM, de stadsregio's Rotterdam en Den Haag en de provincies delen de kosten.
Borg
De proef geldt voor zowel anonieme ov-chipkaarten als kaarten op naam. Wie mee wil doen moet eerst een borg van 50 euro storten. Volgens een woordvoerster van de HTM is het voordeel van het systeem dat de reiziger geen vast bedrag per per maand betaalt, maar achteraf afrekent voor elke afgelegde kilometer. ,,En als je in een maand voor meer dan 75 euro hebt gereisd, krijg je 10 euro korting".
Alternatieven
De HTM zegt met de proef in te spelen op de wens van de Tweede Kamer om met alternatieven te komen voor de nu gangbare ov-kaarten en abonnementsvormen. De Reisbonus werkt niet op ov-kaarten waarop andere kortingsproducten staan.
Niet nieuw
Overigens is achteraf betalen in het ov niet helemaal nieuw. De Rotterdamse vervoerder RET gebruikt het systeem sinds begin dit jaar na een succesvolle proef van de vervoerder in samenwerking met chipkaartorganisatie Trans Link Systems.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!