Proef met inspraak ouders schoolvakanties
05-04-2011
• leestijd 2 minuten
Op maximaal tien basisscholen kunnen ouders met leraren zelf afspreken wanneer ze het komende schooljaar met de kinderen vakantie vieren. Dat wil minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs uitproberen in een proef, zo is woensdag bekendgemaakt.
De scholen die willen meewerken, kunnen zich nog aanmelden. Voor de zomer wordt bekend welke tien scholen meedoen aan de proef, die begint in het schooljaar 2011-2012 en drie jaar duurt. Dan wordt bekeken of het systeem naar ieders tevredenheid werkt en geen extra kosten met zich meebrengt en wat de effecten op de leerlingen en leraren zijn.
Het idee is dat ouders aan het begin van het schooljaar met de leraren afspreken wanneer hun kinderen vakantie krijgen. Zo kan gecontroleerd worden of ze aan de Leerplichtwet voldoen.
Eind vorig jaar kondigde Van Bijsterveldt al aan dat ze basisscholen de ruimte wil bieden om te experimenteren met flexibele onderwijstijd, waardoor ook vaker tijdens de zomerperiode wordt lesgegeven.
Minimale onderwijstijd
Scholen die aan de proef meedoen, moeten zich aan de minimale onderwijstijd houden van 7520 uur in de acht jaar dat de kinderen op school zitten en moet de onderwijstijd evenwichtig over de dagen en het jaar worden verdeeld.
De werkgeversorganisatie voor het basisonderwijs, PO-raad, staat positief tegenover de proef. ,,Die lange zomervakanties horen eigenlijk niet meer bij deze tijd, waarin vaak beide ouders werken. De lange vakantie is vroeger ontstaan, toen kinderen in de zomer mee moesten werken op het land.''
Ook de Nederlandse Katholieke vereniging van Ouders (NKO) is het daarmee eens. ,,Zeker zwakkere leerlingen hebben baat bij kortere zomervakanties. De kennis zakt namelijk weg in die zes weken.'' De woordvoerder van de KNO plaatst echter wel een kanttekening bij het bepalen van de vakanties. ,,Wat is 'goed overleg'? Hoe worden de vakanties bepaald?''
De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat er goed gekeken moet worden naar het experiment en de resultaten daarvan de komende drie jaar. ,,De suggestie die door sommigen wordt gewekt dat het over een paar jaar overal wordt ingevoerd, vinden wij veel te voorbarig.''