Niet alleen benzine en dagelijkse boodschappen, maar vooral ook drogisterijproducten blijken veel goedkoper in Duitsland. Grensshoppen voor producten als haarverf, opzetborstels en gezichtscrème loont. Het voordeel kan zelfs groter zijn dan de '1+1 aanbiedingen' in Nederlandse drogisterijketens. Dat blijkt uit een prijsvergelijking van Kassa.
Kassa vergeleek van dertien A-merk producten de prijzen bij twee grote drogisterijketens, Kruidvat in Nederland en DM in Duitsland. De Duitsers zijn gemiddeld twee keer goedkoper voor precies dezelfde producten. Bij Kruidvat was Kassa 161,69 euro kwijt en bij het Duitse DM werd voor exact dezelfde producten 73,75 euro betaald.
Voor opzetborstels van Oral B (4 stuks) rekent Kruidvat in Nederland 27,99 euro (adviesprijs). DM rekent hier 13,45 euro voor.
Daarnaast heeft Kassa de vele verschillende 1+1 aanbiedingen bij Kruidvat - waarbij de consument twee artikelen ontvangt voor de prijs van één - meegenomen in de steekproef. Waar Kassa in Nederland 159 euro kwijt was voor de winkelmand, betaalde het ruim 40 euro minder voor exact dezelfde producten bij de oosterburen: namelijk 116,35 euro.
Terwijl drogisterijen in Duitsland vaak een standaard lage prijs hanteren, vliegen de 1+1 aanbiedingen in Nederland je om de oren. Hiermee wekken drogisterijen de indruk dat producten gratis worden weggegeven. Een truc die werkt. De Consumentenbond zegt dat, volgens onderzoeksbureau Circana, drogisterijen in 2023 bijna 60% van hun omzet uit aanbiedingen haalt. De Nederlandse drogisterijen zijn verslaafd aan 1+1 aanbiedingen. Zo ook wij consumenten, stelt de consumentenpsycholoog Liza Luesink. ‘Als we de keuze hadden tussen 1+1 gratis of 50% korting, kiezen we eerder die 1+1 aanbieding. Het woordje ‘gratis’ triggert iets in ons brein. Terwijl als we er allemaal iets langer bij stil zouden staan, we rationeel gezien ook wel weten dat dat hetzelfde is.’
Volgens de Consumentenbond zijn de 1+1 acties misleidend. ‘Wij hebben ons hard gemaakt om strengere regelgeving te hebben rondom prijsdaling-acties (Bijvoorbeeld: van 10 euro nu voor 7 euro). Als een winkel een ‘nu voor’-prijs noemt, dan moet dit de laagste prijs zijn in de 30 dagen voorafgaand aan de actie’, vertelt Joyce Donat. Drogisterijen omzeilen met de 1+1 acties eigenlijk de strengere wetgeving. ‘Maar winkels zouden geen winkels zijn als ze niet steeds andere manieren vinden om je te verleiden om iets te kopen’, aldus Donat.
Toch zijn er ook veel Nederlanders die de aanbiedingen in eigen land laten staan. In een enquête vroegen we 2500 respondenten naar grensshoppen. 65 procent doet weleens boodschappen net over de grens. Veel van hen gaan maandelijks naar Duitsland voor levensmiddelen, brandstof en drogisterijproducten. Bijna 40 procent van deze mensen zegt meer dan 50 euro te besparen tijdens deze tripjes over de grens.
Wil je dit soort artikelen voortaan rechtstreeks ontvangen? Neem dan een abonnement op de Kassa-nieuwsbrief!
Kassa berekende ook hoeveel je kwijt bent als je vanuit Utrecht met een medium klasse benzineauto naar Emmerich rijdt voor het mandje drogisterijproducten, en als je op de terugweg tankt in Duitsland. Ook dan ben je nog steeds 20 euro goedkoper uit.
Het verschil in prijzen is deels uit te leggen door de hogere inkoopprijzen voor kleinere EU-landen, blijkt uit onderzoek van Follow The Money. Nederland is een kleine afzetmarkt, waar fabrikanten graag misbruik van maken. De inkoopprijzen zijn hier bijvoorbeeld veel hoger voor exact dezelfde producten dan in andere EU-landen. Het wordt winkeliers moeilijk gemaakt om goedkopere producten uit het buitenland in te kopen, doordat de verpakkingen anders zijn. Neem chips als voorbeeld. In Nederland zitten paprikachips in een blauwe zak, in Duitsland in een rode. Je kunt als verkoper niet opeens andere kleur chips inkopen, dat zorgt voor verwarring bij de consument. Een ander voorbeeld is de taal van de tekst op de labels. In Nederland moeten de ingrediëntenlijsten in het Nederlands zijn. Als je als winkelier dus wel producten uit het buitenland inkoopt, zoals Supermarkt Picnic, moet je deze herlabelen. En dat levert weer extra kosten op.
Anderzijds zien fabrikanten Europa als een melkkoe. ‘Wij hebben een vergrijsde verzadigde markt waar fabrikanten meer omzet kunnen maken en die verdiensten weer kunnen investeren in andere delen van de wereld’, legt journalist-onderzoeker Henk Willem Smits (Follow The Money) uit. ‘Winst die vervolgens geïnvesteerd kan worden in andere, meer interessante en opkomende delen van de wereld.’
De machtspositie van grote fabrikanten op de Europese markt speelt ook een rol. Door strategische overeenkomsten te sluiten met supermarkten, worden aantrekkelijke aanbiedingen geruild voor meer schapruimte of extra promotiemiddelen zoals banners, posters, displays en speciale (koel)kasten. Hiermee verdringen grote spelers geleidelijk de kleinere concurrenten uit de winkels.
De Consumentenbond vindt dat de Europese Commissie hierop meer moet ingrijpen en strenger moet controleren. Maar dit blijkt lastiger dan gedacht. Volgens Follow The Money zetten fabrikanten namelijk zo min mogelijk op papier. ‘Het zijn een soort maffiapraktijken’, vertelt Henk Willem Smits. Wat handhaven dus moeilijk maakt.
Er zijn wel voorbeelden te vinden van fabrikanten die door de Europese Commissie zijn beboet voor hun gedrag. In 2019 heeft AB InBev, s’ werelds grootste bierbedrijf (hieronder vallen merken als Jupiler en Hertog Jan) een boete van 200 miljoen euro opgelegd gekregen. Het bierbedrijf maakte misbruik van zijn machtspositie op de Belgische biermarkt door goedkopere invoer van Jupiler bier uit Nederland te belemmeren.
Een ander voorbeeld dat Joyce Donat (Consumentenbond) benoemt is de boete voor Mondelēz. Het chocoladebedrijf weigerde te leveren aan een tussenhandelaar in Duitsland, die van plan was de repen door te verkopen naar Oostenrijk, België, Bulgarije en Roemenië, waar de prijzen hoger waren. De Europese Commissie heeft Mondelēz hiervoor in 2024 een boete van bijna 340 miljoen euro opgelegd.
Als je zo min mogelijk voor A-merk producten wil betalen, speur dan online naar de goedkoopste deals of ga naar een discounterwinkel, zegt de Consumentenbond.
Ga je toch liever naar de drogisterij? Houd dan de aanbiedingen goed bij, om niet de spreekwoordelijke dief van je eigen portemonnee te zijn. Of sla in Duitsland je slag als je dicht bij de grens woont. Daar vind je bijna alle producten voor de helft van de prijs.
Je kunt gerust stellen dat alles in DE goedkoper is. Niet aleen boodschappen. Vaak zitten ALDI en LIDL op hetzelfde winkelplein, wat ook weer lekker handig is, maar bv. in Papenburg zit daar ook een mega tankstation én OBI... zeg maar een soort Hornbach.
Voor ons 50 kn heen en terug naar Papenburg, maar dichter bij in Leer, Bunde en Weener.
In NL zijn de aandeelhouders de baas en die willen maximaal en slapend rijk worden. En Den Haag gaat achterover zitten want het treft hun toch niet!! Net als de ouderenzorg, uitkeuringsfraude-affaire, gas-affaire, asielzoekers-affaire, boeren-affaire, en noem maar op.
Zij zijn niet in staat om dat te dien wat nodig om op te komen voor de burgers, omdat ze bij God niet niet weten hoe ze dat moeten aanpakken.
Let maar op... Dit rariteitenkabinet zal eerdaags wel sneuvelen.
Oh ja... Die geweldige Rutte pleit als NAVO baas om defenseuitgaven van de EU lidstaten minimaal 2%, liever 3%, van het BNP moet besteden. Terwijl hij hier als premier dat altijd tegen hield, net als hulp aan Oekraïne.
Dat veel producten in Duitsland goedkoper zijn is al langer bekend, maar dat de verschillen op drogisterij producten zo groot zijn zoals Kassa heeft onderzocht is echt heel bijzonder. Op www.duitslandshop.nl staan nog veel meer duitse winkels en duitse webshops voor als je een dagje online wil winkelen bij onze Oosterburen of in de winkels net over de grens in Duitsland
Ik had een goede post geschreven die niet hier in het forum geplaatst is. Daarom in een reactie.
O.a. Kruidvat, Trekpleiser en Rossmann (Duitse drogisterij keten) zijn van dezelfde eigenaar: The Watson Goup. Hoe is het mogelijk dat hetzelfde bedrijf via de winkels in Duitsland dezelfde producten voor 1/3 van de prijs verkoopt. Waar is hier de EU om kartelvorming en prijsafspraken te onderzoeken. Een excuus is dat de fabrikanten de prijzen per land bepalen. Dit kan in de EU met open grenzen voor goederen niet meer voorkomen.
Mijn post is waarschijnlijk niet geplaatst omdat de Watson Group tevens één van de grootste adverteerders is op tv en in de media. En dat ligt gevoelig....
Vara laat je publieke onafhankelijkheid zien en vergelijk alle producten bij Kruidvat en bij Rossmann.
Nodig iemand van Watson uit voor uitleg, nodig een EU parlementariër uit voor onderzoek naar prijsafspraken zodat Nederlanders niet langer meer voor de gek worden gehouden met zgn 1+1 aanbiedingen en sponsoring van de aandeelhouders.
als ik op vakantie ben kijk ikwel eens naar de prijs verschillen en wat werkelijk schrikbarend is is dat de l,Oreal dag en nachtcrème in Frankrijk sowieso de helft van de prijs is hier in Nederland Hier doen ze net of je 1 c 1 gratis is maar dat is grote onzin dus nooit meer komen voor over de 30, eurom
Ik woon dus niet dicht bij de grens, maar is er wel online een mogelijkheid om toch in Duitsland te bestellen? En sturen supermarkten het dan op naar Nederland? graag lees ik daar eens iets meer info over....wie o wie
Bestellen in Duitsland en naar NL laten sturen is in theorie natuurlijk een mogelijkheid maar ik denk dat u niet snel een supermarkt over de grens zult vinden die dit zou willen.
Houd bovendien ernstig rekening met behoorlijke transportkosten zodat het verwachte voordeel bij lange niet gehaald zal worden.
Voorbeeld : ik bestelde vorig jaar een onderdeeltje dat door een brievenbus past in Duitsland en liet dit naar een kennis die vlak over de grens woont ( zoals veel meer landgenoten ) toesturen. Porto 4 euro 50 en netjes afgeleverd door Deutsche Post.
Even later hetzelfde besteld maar nu uit gemakzucht maar bij mij thuis laten bezorgen. Kosten porto : 16 euro 20 ( !)
Bekend spreekwoord zegt niet voor niks ‘ bezint eer gij begint ‘…
Drogisterij artikelen kan je bestellen via drogeriedepot.de en worden binnen 2 dagen in Nederland thuisbezorgd
Vorige week naar Leer (Duitsland) . Weer lekker goedkoop boodschappen gedaan. Dat is een reis van 26 km. zeker de moeite. Toevallig deze week in de aanbieding bij AH. Ariel wasmiddel. Ja, ja 1 + 1 GRATIS voor € 10,39 inhoud 0,81 l. Ik heb van MULTI in Leer 1 flacon Ariel inhoud 1 LITER. PRIJS : € 5,55 meegenomen. Zo wordt je in Nederland ik zou zeggen beduveld. Let op verschil van inhoud.!!!!Mensen in de grensstreek ga naar Duitsland . Goede producten veel goedkoper. Ga voor wasmiddel, toiletpapier en zo veel meer. Neem ook even DM drogist mee even langs de benzinepomp en je hebt je slag weer geslagen.
BESPAARTIP 1
Deze is voor ‘ tankers in (D) ‘ die graag 15 tot 20 cent op een liter Euro E5 of E 10 willen besparen.
Download de App op de site ‘ Ich-tanke.de ‘ en vul de postcode ( Postleitzahl , altijd 5 cijfers ) van je favoriete plek in waar zich het tankstation zich van je voorkeur zich over de grens bevindt.
Je ziet nu niet alleen de aktuele prijs per liter bij dit station maar óók die van andere tankstions in de buurt, inclusief routekaart !
Handig hoor ! ( de duitser zegt : Nur gewusst wie ..😊 )
BESPAARTIP 2
Het blijkt dat sommige flessen in Duitsland gekocht met 15 ct statiegeld ( Pfand ) bij inleveren in Nederland een verhoging met 25 ct op de display te zien geven .
Let wel, dit lukt NIET bij iedere daar gekochte lege fles , gewoon proberen dus..
Psst .. en niet te hard doorvertellen hoor, want Den Haag geeft je nu ook eens iets terug..
Groet’n uut Drenthe,
Tjerk 🤓
Bedankt voor de handige app om te tanken. Heb het uitgeprobeerd en werkt prima. Huidige prijzen (4 feb.) E5 bij de goedkoopste in mijn buurt €.2,11 in Emmerich €.1,82. Scheelt bijna 30 eurocent per liter. Tankinhoud auto is 45 liter dus scheelt je al gauw 12 euro op een volle tank. Plus de meer dan 100 euro voordeel op mijn boodschappen …. tel uit je winst. Voor de negatievelingen…. lekker bij de action blijven kopen en niet naar Duitsland gaan. Anders wordt het veel te druk in Duitsland. 😉
Ik haal al m'n frisdranken ook bij de buren (België in mijn geval) véél goedkoper en goed houdbaar dus de achterbak zit helemaal vol en ik kan er weer tegenaan.. scheelt per fles al snel 40% van de prijs... precies hetzelfde product, precies dezelfde supermarkt (jumbo, lidl, aldi en ja AH) alléén een ander etiketje met een andere EAN code.
Even tanken en je scoort dubbel, plus je ziet weer eens wat andere producten dan het afgezaagde, miezerige Nederlandse assortiment (Belgen zijn echte Bourgondiërs dus houden van lekker eten en drinken itt onze Nederlandse producenten)
ja je bent een dief van je eigen portemonnee wanneer je niet van de gelegenheid gebruik maakt elders goedkoper te shoppen. Ze vragen ook maar gewoon wat en zolang wij het blijven kopen, houden we de hoge prijzen in stand.
Ze trekken je hier helemaal leeg en ook elke keer minder inhoud erin plus de prijs omhoog .
Laat ze maar lekkers failliet gaan de hebberds .
Dit is een hele poos geleden ook al behandeld bij het programma 'Keuringsdienst Van Waarde'
Ik woon 3km van de grens en sla al tientallen jaren mijn voorraad in in Duitsland.
Kattenvoer voor mijn katten ongeveer 45% goedkoper , voor 6 weken inslaan , plus de rest en tanken is voor mij gemiddeld € 75 goedkoper dan hier in NL.
@ Nowis
Dat rommelen met Duits brood valt reuze mee aangezien er een DIN ( Deutsche Industrie Normierung ) voor bestaat.
Slagroom op je Apfeltorte in de Konditorei smaakt voor ons nederlandse zoetekauwen flauwtjes als je dit bij zo’n punt gebak bij een pauze tijdens je inkopen bestelt omdat er standaard veel minder suiker in zit ( wel zo gezond voor je bloeddruk trouwens )
En niet iedereen heeft tijd en gekegenheid om gezonde groente in eigen tuintje te verbouwen…
Het zijn niet alleen A-merken. Exact dezelfde (op de taal van de tekst op het busje na) Lidl huismerk (Cien) dedodorant (spray for men) kostte medio 2024 in Duitsland 0,85 en dat was op dat moment minder dan de helft van de prijs van datzelfde produkt bij Lidl NL.
Soms is goedkoper niet perse beter. Goedkope pasta is vaak rotzooi waar de pastasaus vanaf glijdt. Goedkoop brood zit vol met toevoegingen waar een bakker koude rillingen van krijgt. In goedkope hazelnootpasta zit soms maar 1% hazelnoot (in een goede hazelnootpasta is dat 50%). Goedkope hamburgers zijn vooral gemaakt van kippenseperatorvlees.
We moeten af van goedkoop, goedkoper, goedkoopst, die vaak alleen maar de eetlust aanwakkert en aanzet tot meer consumeren. Stop met chips met smaakversterkers erin, laat soep die vooral uit bloem en zetmeel bestaat links liggen en negeer goedkope namaak die volzitten met ongezonde vetten en suikers.
Start met echt eten te kopen. Goed volkorenbrood, echt broodbeleg, verse groente. Koop aardappels en neem vijf minuten de tijd om ze te schillen en snijden, in plaats van diepvriesproducten met toevoegingen die je zelf nooit aan aardappels toe zou voegen.
En denk aan jezelf en je omgeving. Wat is een besparing van 20 euro als je daarvoor 200 km in een stuk blik moet zitten? Ga in plaats daarvan zelf een brood bakken, veel lekkerder dan Duits brood. Tijdens het rijzen en bakken door ga je even sporten, het hele huishouden doen en een goed boek lezen. Een auto minder op de weg, huis is keurig op orde, gesport en gelezen..en dat voor maar 20 euro. De prijs van een bioscoopkaartje.
Het gaat vaak vooral om *exact* dezelfde produkten (A-merk of bijv. Lidl huismerk) voor een (soms heel veel) lagere prijs. Voor de rest moet iedereen natuurlijk zelf de afweging maken over eventuele kwaliteitsverschillen en reiskosten/tijd: zelf neem ik alleen voor een half jaar drogisterij-artikelen (exact dezelfde als die in NL) mee uit Duitsland als ik er toch ben.
Ben het met veel dingen niet met je eens. Ik woon 26km van de grens met Duitsland.en ga 1x per 14 dagen over de grens. Boodschappen die ik mee neem zijn van goede kwaliteit en veel en veel goedkoper. Neem hazenootpasta met een hoog percentage hazelnoten en ......veel goedkoper. 200 km zou ik er niet voor over hebben, maar 26 km. in een stuk blik heeft voor mij heel veel voordelen.
Overigens brood bak ik zelf, omdat ik het brood uit Duitsland niet lekker vind.
Nee Novis, dit gaat niet op, het gaat hier vaak om precies dezelfde producten als in Nederland te koop zijn, dus exact hetzelfde merk, inhoud en variant van een Nederlands product dat in Duitsland (en België) gewoon 30% of meer goedkoper zijn. Dus nee, het ligt niet altijd aan de ingrediënten.
En dan de tabak niet vergeten. Zware vanelle Duitsland €13,- Nederland €27,-.
De Nederlandse regering heeft meer met andere landen en de asielzoeker dan met de eigen burger . Ik ga ieder 14 dagen boodschappen doen en tanken over de grens woon er 17 km vandaan . Het valt steeds meer op dat veel gele kentekens rijden en staan bij de supers en tankstations . Als je het niet doet ben je een dief van je portemoneen . Als ik mijn ogen open die in de Nederlandse super is het weer duurder geworden het is niet meer bij te houden hoe we bestolen worden .
Zie hier bij de suoermarkt met de D van Dirk..
steeds hogere prijzen..waarvan ik denk..is dat nodig? Dan 1 of hoiguit 2weken later zie je dat ze z. g. in de aanbieding zijn..een paar dubbeltjes goedkoper..waarvan de helft de onnodige verhogingen..
Helaas hebben we hier zèlf gekozen voor deze verhogingen die onze belangenbehartigers in den Haag doorvoeren om hun schatkist te vullen.!.!.!
Door deze geldontwaarding gaat ons vermogen de grens over. Helaas Ondernemers Partij Nederland en jah, Hero Brinkman.!.!.!
de DM is redelijk goedkoop maar Rossmann is nóg goedkoper en download je een klantenpas *) dan ontvang je zelfs nog eens 10% korting op het lage bedrag!!!!
*) Je moet een willekeurige Duitse postcode invoeren want NL gegevens pakt de app niet.
En het is onvoorstelbaar dat Rossmann de dezelfde eigenaar heeft als Kruidvat en Trekpleister...
ik zie handel. Elke zaterdag een busje huren en 6 onbekende mensen meenemen die betalen mij 25 euro. Dagje 'goedkoop shoppen net over de grens'. Max 2 bigshoppers per persoon. 👍
Vergeet de Nederlandse douane niet.. die zijn bewust en actief op zoek naar dit soort prijsvluchters...
Ik haal al m'n frisdranken ook bij de buren (België in mijn geval) véél goedkoper en goed houdbaar dus de achterbak zit helemaal vol en ik kan er weer tegenaan.. scheelt per fles al snel 40% van de prijs... precies hetzelfde product, precies dezelfde supermarkt (jumbo, lidl, aldi en ja AH) alléén een ander etiketje met een andere EAN code.
Even tanken en je scoort dubbel, plus je ziet weer eens wat andere producten dan het afgezaagde, miezerige Nederlandse assortiment (Belgen zijn echte Bourgondiërs dus houden van lekker eten en drinken itt onze Nederlandse producenten)
@ prikker,
Binnen de Europese unie hebben we vrij verkeer van mensen en goederen. Uw antwoord over een controlerende douane voor die boodschappen is dus onzin. Áls ze al controleren dan gaat het over andere zaken, zoals de symboolpolitiek van Wilders.
Ben je behoorlijk duur. 😉 Met een Flexbus van bijvoorbeeld Amsterdam Sloterdijk naar Bocholt kost een retour 15,49 euro. Reistijd 2.40 uur.
Niet alleen op etenswaren is Duitsland goedkoper in maar ook het tanken voor de auto is Duitsland goedkoop in . En vergeet niet de Wegenbelasting , auto kopen , verzekeringen en Tabak
Goedkoper autorijden klopt ook.
Tot 2018 in Duitsland ( Emsland ) gewoond , door persoonlijke omstandig helaas terug moeten verhuizen naar NL ..
Reed daar een VW Passat Diesel, betaalde per jaar nog geen 300 Euro Steuern ( wegenbelasting )
Terug in Nederland wilde ik er gele nummerplaten op hebben. Geen probleem na RDW keuring zei Veendam, kost u wel 286 euri per 3 maanden wegenbelasting
Passat verkocht naar Polen, is daar een gewild model ,kleine benzine auto er voor terug.
Maar het kan nog gekker .. mijn vrouw heeft een chronische handicap en reed daardoor daar een Zafira diesel automaat .
Betaalde géén wegenbelasting ( PKW Steuerbefreit ) na keuring door een arts met conclusie ‘kan nog geen 100 meter lopen’
Gele platen aanvragen hier geen optie, auto rijdt nu in Litauen..
Boodschappen duur, autorijden duur , ziektekosten maandelijks aardig hoger t.o.v Krankenkasse en terugverhuizen voor ons helaas geen optie.. :-(
Nederland = graailand geworden !
Woon in Zuid Oost Drenthe vlak aan de grens ( Schoonebeek )
Tanken deed ik sowieso al jaren in het plm. 1 km verder gelegen Emlichheim en bespaar gemiddeld 15 tot 20 cent op een liter normaal E 10
Als je GERICHT aankopen doet kun je inderdaad ( veel ) besparen ; frisdrank, drogisterij artikelen ( vaak zelfde merken ) , salades etc. Zijn goedkoper door lager BTW tarief
Krimpflatie ( minder in de verpakking , maar nog wel steeds de volle prijs vragen ) hier nog niet waargenomen.
Ondergetekende rookt niet maar het klopt wel wat hier gemeld wordt dat je honderden euro’s kunt besparen ( vooral sjek ) , als je bovendien ook voor meerdere kennissen/ familie tegelijk meeneemt
Opvallend : vapes in smaakjes te kust en te keur die in Nederland intussen verboden zijn liggen hier gewoon in het schap bij het tankstation en zijn nog eens goedkoper ook ..
Die rookvrije generatie zal dus echt nog wel even duren..
Ga zo door Den Haag met je BTW plan om misschien te verhogen ; gaan nog meer mensen ‘ over de grup ‘ zoals ze hier zeggen over de grens hun inkopen doen !👍
Met Drentse groet,
Tjerk
Ik woon 2 km over de grens en dit klop voor een groot deel. De producten die jij noemt zijn inderdaad goedkoper en naast de frisdrank nog meer voor sterke drank. De sigaretten worden in winkels voor honderden euro's en in een tankstation soms voor duizenden euro's gekocht. Woon schuin tegenover een tankstation en het is een komen en gaan van Nederlandse auto's. Dus naast goedkoper tanken ook nog even wat sigaretten inslaan, kun je nagaan wat men daar dan weer aan verdiend. Maar de overige prijzen zijn hier ook hard gestegen en de mensen klagen er ook erg over. Bovendien gaan mensen in mijn woonomgeving ook voor bepaalde boodschappen naar N.L. Ik bekijk de folders van beide landen aan daar pas ik mijn inkopen op aan. En ik rook en drink niet dus dat voordeel geld voor mij dan ook niet en tank op het goedkoopste moment. Maar de Duitsers zijn maar wat blij dat ze zoveel Nederlands klanten hebben. En als de BTW verhoging door gaat zal waarschijnlijk wel weer kunnen toenemen.
@ Marie47
Uit nieuwsgierigheid… waar woon je net even over de grens ?
Klopt wel van het wederzijds verkeer hoor.
Duitsers komen omgekeerd bij de pomp hier aan deze kant van de grens veelal voor ‘ Kaffee ‘ die dan bij ons weer goedkoper is.
De nodige kennissen zijn na 2000 over de grens getrokken omdat daar grote huizen er relatief goedkoper waren
Maar kijk ik naar deze ‘ Immobilien ‘ tegenwoordig dan blijken die de laatste jaren en vooral na corona behoorlijk in prijs te zijn gestegen.
Tj.
In Laar, en kom ook vaak in Emlichheim en ben ook bekend aan jouw kant van de grens. De huizen zijn inderdaad gestegen maar blijven m.i.z toch nog wel steeds wat goedkoper dan in N.L. Hier zijn de laatste tijd weer veel huizen verkocht en steeds aan Nederlanders. Maar wel de goedkopere en wat oudere huizen.
Picnic, zonder dure winkels zoals ze zelf zeggen, is veel duurder dan Plus en Jumbo.
Zelfs de stapelkorting is duurder.
De artikelen die ze in Duitsland kopen zijn goedkoper en ook de producten van hun eigen merk.
Ze hebben minder keus en heel weinig voor eenpersoonshuishoudens.
Ik begrijp niet waarom Picnic zoveel duurder moet zijn.
De Nederlander klaagt alleen nog maar digitaal, en dat horen ze niet in Den Haag.
De Fransman weet wel beter: als het te bont wordt op bepaalde gebieden, zijn ze solidair en gaan ze massaal de straat op. Hier laten ze zich juist massaal uitknijpen, met bijvoorbeeld 62% belasting op de eerste levensbehoefte: energie. Wie had ooit kunnen bedenken dat, zelfs na 24 jaar, drie appels en vier bananen zeven gulden zouden gaan kosten?
Voor 1 persoon is boodschappen doen in Duitsland een kansloze missie als je er ver voor moet reizen. Ik heb de auto altijd met een volle tank voor de deur staan, zodat ik niet eerst hoef te tanken als er een spoedrit is. Dus de benzine die ik heen rijd en weer vol gooi in Duitsland scheelt misschien een euro. Vlees eet ik maar 1 keer per week, roken doe ik al jaren niet meer, dus zonde. Ik betaal hier bij Etos 3 euro voor een mascararoller. Nu krijg je er zelfs 2 voor die prijs.
Ik doe er wel eens boodschappen als ik in Duitsland moet afleveren, maar dat is niet zo vaak en is ook niet goedkoper dan hier in de aanbieding. Alleen de gezichtscreme is een stuk voordeliger, die haal ik als ik bij mijn nicht logeer, die zit vlak bij de grens.
Één euro verschil voor een volle tank ?!? Dan tank je echt bij de verkeerde stations, dat moet echt 30-40% schelen .. en idem voor de boodschappen, dus ik snap je reactie niet zo goed.
Ook voor 1 persoons huishoudens dik de moeite waard als je houdbare producten in vooraad inslaat.
Ook deze loonslaaf van staatskas en graaiers doet bijna alle boodschappen over de grens in Duitsland.
Ik ben uit de kudde van makke toekijkende gelaten schapen overgelopen om niet langer die kunstmatig gegenereerde prijzen te hoeven betalen.
Alles en dan ook alles is hier duurder dan over de grens.
kijk alleen al naar de energiebelasting met 62% !!
Vergeleken met Duitsland twee maal zo duur en drie keer duurder dan Frankrijk!!
Het gaat hier alleen maar erger worden de komende jaren voorspel ik.
Alleen digitaal klagen horen ze niet in Den Haag, en die vinden dat prima daar.
In Nederland zijn we gek op aanbiedingen. Daardoor lijken de prijzen laag, maar dit zijn ze dus niet. Je moet er ook steeds op letten, anders ben je met de "gewone" prijs nog duurder uit.
Overigens zijn er ook mensen die de hoge kosten van autobezit niet kunnen of willen betalen.
"Overigens zijn er ook mensen die de hoge kosten van autobezit niet kunnen of willen betalen."
Klopt helemaal. Wij maken er 2x per jaar er een dagje uit van, gaan met de trein naar Emmerich.
Zijn dan incl. de trein wel (veel) meer kwijt dan in NL. Maar het dagje uit in bijvooreeld een pretpark is ook niet echt goedkoop.
Tja, andere zaken zijn in Duitsland weer veel minder. Een ww uitkering en bijstandsuitkering zijn extreem laag. En als je enkel voor de goedkopere boodschappen wilt gaan - prima, ga dan (desnoods er emigreren)
Da's toch ook precies de vraag van dit artikel... we hebben het niet over verhuizen of uitkeringen etc. Waarom begin je überhaupt daarover ?!?
Ideaal als je aan de grens woont.. en het doet je afvragen waarom het allemaal zoveel duurder moet hier ? De kosten om die producten te verkopen moeten ongeveer gelijk zijn.
Ook Duitsland heeft BTW op zijn producten. Weliswaar lager dan in Nederland, maar hier worden echt niet de uitkeringen mee betaald. Zoals het artikel al aangeeft zijn het juiste de grote leveranciers zoals o.a. Unilever die het prijspeil per land bepalen. Dat houdt in dat ook de supermarkt hogere prijzen moet vragen dan in Duitsland terwijl ze daar niet extra meer winst mee behalen. Wellicht dat hier op Europees niveau iets mee gedaan moet worden.
Dus het winkelen in Duitsland heeft, wat betreft de genoemde producten, nauwelijks invloed op de schatkist. Zou je echter tabaksartikelen en brandstof meetellen dan zou dat voor de schatkist wellicht wat meer uitmaken. Maar nogmaals, voor de gewone boodschappen ben je een dief van je eigen portemonnee als je niet in Duitsland winkelt.
Wat een onzinige gedachte om naar Duitsland te gaan emigreren als je, zoals ik, 26 km van de grens woon en mijn boodschappen over de grens haal. Ja, het is toch zo de DRENT IS EEN KRENT wordt er gezegd. Nou ja, ik let gewoon op mijn uitgaven. En dat is nodig met dat gegraai vanuit den Haag.
'En t scheelt super veel op rookwaar. Alleen op rookwaar bespaar ik bijna €300 p maand.' Ja Jolanda u vergeet nog een voordeel: je gaat ook tien jaar eerder dood, bespaar je toch even € 40.00.
300 Besparen! Toe maar! Dat betekent dat je in Nl misschien wel 500 per maand kwijt bent. Dure hobby hoor, dat roken.
Goh, ik rook niet!
Wat zal ik nou eens met al dat geld gaan doen. 😉
Dit is absoluut niet correct! Het ligt er maar net aan wat men koopt. Ik woon nabij de grens en kom vaak in Duitsland. Als je daar op dezelfde manier je winkelwagen vult als in Nederland ben je duurder uit. Drank, sigaretten en benzine is goedkoper. Veel verzorgingsproducten ook. Maar de rest is bijna allemaal duurder en veel minder keuze. Bijna geen aanbiedingen in Duitsland. Als je selectief inkoopt kun je goedkoop uit zijn. Het is gewoon een leuk uitje, want de winst gaat weer op aan reiskosten en de gebak bij de bakker.
Ik vind in Duitsland heel veel goedkoper. Ook gewoon dagelijkse boodschappen zoals vlees beleg frisdrank energy hondevoer, hondespeelgoed.
Schoonmaalartikelen.
En t scheelt super veel op rookwaar. Alleen op rookwaar bespaar ik bijna €300 p maand.
Dus de benzinekosten v ruim 160 km halen we er gemakkelijk uit.
En we maken er n gezellig dagje uit van.
nou, we kopen al aantal jaren de basis boodschappen in Duitsland en dat maandelijks. En we besparen letterlijk tussen de 200 en 300 euro per maand vergeleken met NL. We roken niet, dus puur de basis behoeftes die noodzakelijk is. We hebben een grote vriezer en nemen houdbare drinken mee. Vreemd dat u dan niet veel bespaard. Zelf de reiskosten en slijtage auto heb ik meeberekend. Heb een gezin te onderhouden en vinden duits vlees lekkerder. Tevens twee keer meer inhoud voor de helft van de prijs. Aromat bijv hier 80ml in duitsland 100ml. Echter hervullen 30mg per pak in NL, maar duitsland voor de helft van de prijs maar wel 100ml in het zakje. Je word genaaid waar je bij staat.
Ik vroeg me al af waar al die mensen boodschappen gaan doen. Op onze vakanties in Dld zijn we amper of niet goedkoper uit. Het ligt er maar aan wat je koopt.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!
Bij 1 plus 1 gratis ga ik er gevoeglijk van uit dat ze nooit en te nimmer iets gratis weggeven. Daardoor is de winstopslag per stuk groter dan 100%! Dát is fors, héél fors. En dan kan je een 2e 'weggeven' want die is zeker niet goedkoper dan 1 alleen.
Dit soort gegoochel kom je nooit achter hoe ze dat doen. En bij groote winkelketens zal het winkelpersoneel het zelf ook niet weten omdat verkoopprijzen landelijk worden bepaald.
En de hoge winstmarge vinden de aandaalhouders prima. Als dat niet zo is, worden de aandelen verkocht en als plots heel veel aandelen worden aangedoden, is de kans groot dat een winkelketen failliet...