Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijspeiling: Nederland duurder met boodschappen dan vakantielanden

02-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3020 keer bekeken
  •  
boodschappen 1127

Uit een prijspeiling van de Consumentenbond blijkt dat de boodschappen in veel Europese vakantielanden goedkoper zijn dan in Nederland. Vergeleken met zeven populaire vakantielanden is Nederland het duurst voor A-merken.

De bond vergeleek de prijzen van 200 producten uit Nederland met de prijzen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje.

Basisproducten goedkoper in België, A-merken in Duitsland

Voor basisboodschappen zoals koffie, thee, pasta en rijst blijkt België het goedkoopst te zijn. De prijzen liggen daar gemiddeld achttien procent lager dan in Nederland. Alleen Duitsland is duurder voor de basisboodschappen. Daar liggen de prijzen zo'n drie procent hoger.

A-merken zijn daarentegen gemiddeld 29 procent goedkoper in Duitsland dan in Nederland. Ook in Frankrijk, Italië en Spanje liggen de prijzen van A-merken gemiddeld meer dan 25 procent lager.

“Nederland is een aanbiedingenland”

“Eerder behoorde Nederland binnen de EU tot de goedkopere landen voor boodschappen. Maar dat is niet meer zo. De belangrijkste reden is dat Nederland nog meer een aanbiedingenland is geworden”, aldus Sandra Molenaar directeur van de Consumentenbond.

Volgens Molenaar moeten supermarkten die aanbiedingen terugverdienen met hoge reguliere prijzen. “Verder spelen de hogere btw, hogere loon- en hogere energiekosten een rol. Net als fabrikanten die per lidstaat andere verkoopprijzen rekenen aan supermarkten.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!