Prijskaartje inhuur zorgpersoneel flink gestegen
16-12-2019
• leestijd 1 minuten
De kosten van de inhuur van medewerkers in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorginstellingen en aanbieders van gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is tussen 2015 en 2018 met bijna vijftig procent (49 procent) gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. Deze kosten vormen een steeds groter deel van de bedrijfslasten en drukken daarmee het resultaat.
Van de vier grootste zorgsectoren namen tussen 2015 en 2018 de kosten sterker toe dan de opbrengsten. Bijna 75 procent van de gestegen bedrijfskosten is toe te schrijven aan toegenomen personeelslasten. Niet alleen zijn zorginstellingen meer kwijt aan vast personeel (negen procent), ook lopen de kosten van uitzendkrachten, zzp'ers en gedetacheerd personeel met 49 procent op.
Geestelijke gezondheidszorg grootste stijging kosten inhuur
De geestelijke gezondheidszorg vangt de grootste klappen van alle zorgpartijen. Als gevolg van de forse stijging van de kosten van inhuur ziet die het bedrijfsresultaat tussen 2015 en 2018 met tachtig procent dalen. Daarmee kan het nog maar net in de plus blijven. De daling is bij ziekenhuis, met drie procent, van alle zorgpartijen het laagst, terwijl verpleeg- en verzorginshuizen hun resultaten juist zagen groeien. ANP