Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijs vliegvakantie daalt vlak voor zomervakantie flink

25-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
275 keer bekeken
  •  
Vliegtuig vliegen reizen
Net nu de zomervakantie in zicht is, daalt de prijs van een vliegvakantie. Ten opzichte van een maand eerder scheelt het je gemiddeld 120 euro, blijkt uit onderzoek van Zoover.
De review- en boekingssite noemt deze ontwikkeling 'opvallend.' In de jaren voor corona zag het bedrijf de prijzen namelijk stijgen naarmate de zomervakantie naderde. Hoewel de reisbranche volgens Zoover verwachtte dat mensen hun opgespaarde geld zouden uitgeven, kiest de vakantieganger vooralsnog voor de goedkoopste opties.

Vraag blijft uit

Volgens directeur Judith Eyck van Zoover hebben reisorganisaties daardoor geen andere keus: "Die hebben al volop hotels en vluchten ingekocht. Omdat de verwachte vraag uitblijft, dalen de prijzen.” Volgens Zoover heerst er nog altijd veel onzekerheid. Het bedrijf wijt dat aan een 'gebrek aan duidelijke informatie en reisadviezen.' 
Zoover analyseerde 10 miljoen prijzen van pakketreizen uit de afgelopen drie jaar. Daaruit blijkt dat de prijzen in mei, toen het kabinet de reisadviezen versoepelde, nog met 10% stegen.

Goedkoper uit

Dat de prijzen al voor het begin van de zomer weer daalden, is een enorme trendbreuk met vorige jaren. Zowel in 2019 als in 2020 gaven vakantiegangers meer geld uit naarmate ze korter voor de zomervakantie een ticket boekten.
Dit jaar gebeurde het omgekeerde. In mei betaalde je gemiddeld 1871 euro voor een pakketreis. Dat is meer geld dan je in de julimaanden van 2019 (gemiddeld 1.837 euro) en 2020 (1.851 euro) moest neertellen. Koop je nu een ticket, dan ben je gemiddeld 1.751 euro kwijt.

Keuze voor korting

"Mensen kopen dus dezelfde vakantie voor een lagere prijs.", concludeert Zoover-directeur Van Eyk. "Ik had verwacht dat ze dan vast zouden houden aan hun budget en een luxere vakantie met veel extra’s zouden kiezen. Maar ze kiezen er dus voor om dezelfde vakanties te boeken als ‘normaal’ en die zijn nu gewoon goedkoper. Ze besparen dus en houden de korting in hun zak.”
Uit data van Zoover blijkt dat vooral autovakanties de laatste weken populair zijn geworden. Frankrijk is nu de populairste vakantiebestemming. Het aantal geboekte vakanties in dat land nam de afgelopen maand met 27 procent toe. Ook het aantal boekingen naar Italië zit in de lift. "Tijdens de coronacrisis werden er nog veel vakanties in Nederland geboekt. Nu maakt Frankrijk weer ruim 30 procent van het totaal uit", aldus Van Eyk.
Bron: Zoover
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!