Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Premier: inperken consumentenvuurwerk ‘onvermijdelijk’

10 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
vuurwerk 3 1127
De politie meldt vandaag dat zich tijdens de jaarwisseling ruim 9300 incidenten hebben voorgedaan. Dat zijn er bijna 400 meer dan vorig oud en nieuw. Premier Rutte zegt dat de jaarwisseling “zo niet langer kan” en noemt verdere beperkingen van het gebruik van consumentenvuurwerk “onvermijdelijk”.
Het werkelijke aantal incidenten ligt volgens de politie hoger. Veel agenten doen geen aangifte van incidenten die zij ‘erbij vinden horen’, aldus de politie. Rutte vindt het tijd voor actie. Hij staat daar niet alleen in. Minister Ferd Grapperhaus noemt de jaarwisseling een ‘wildwestpuinhoop’ en spreekt namens het kabinet uit dat er meer moet gebeuren dan alleen een inperking van het afsteken van vuurwerk.

Wetsvoorstel

Grapperhaus geeft aan vaart te willen maken en streeft naar een wetsvoorstel. De bewindsman wil concrete voorstellen voor de voorjaarsvakantie op papier hebben staan. Het wetsvoorstel zou taakstraffen moeten verbieden als er geweld tegen hulpverleners wordt gebruikt.
Grapperhaus neemt daarbij de wens van de politie en hulpdiensten en het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) als leidraad. Die pleiten allemaal voor een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen.
Rutte wil niet aan een totaalverbod. De premier vindt dat “onwaarschijnlijk”. Vandaag maakte de ChristenUnie bekend wél voor een totaalverbod te zijn. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!