Kassa

PostNL neemt rivaal Sandd over

  •  
25-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Post NL 930x520
PostNL neemt zijn concurrent Sandd over. De overname waardeert Sandd op een ondernemingswaarde van 130 miljoen euro. Bovenop dat bedrag betaalt PostNL nog eens tussen de 60 miljoen en 80 miljoen euro.
PostNL neemt de circa 19.000 werknemers van Sandd over en 23 locaties van de onderneming. De 16.000 postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden. Voor het overige personeel van Sandd wordt ook gekeken of er banen zijn bij PostNL. PostNL heeft zelf een 38.000-koppig personeelsbestand. Daaronder zijn 18.000 postbezorgers.

'Afnemend postvolume'

Het is niet gezegd dat de combinatie de komende jaren alle 34.000 postbezorgers nodig blijft houden. PostNL blijft rekenen op een afnemend postvolume en het bedrijf zal zich daaraan aan laten passen, liet topvrouw Herna Verhagen weten.

ACM

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat kan een probleem worden omdat PostNL en Sandd gezamenlijk vrijwel de hele markt voor briefbezorging in handen hebben. Politiek is er echter veel steun voor de consolidatie. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) liet vorig jaar al doorschemeren dat zij bereid is haar bevoegdheid te gebruiken om een eventueel verbod terug te draaien.
PostNL zegt niet te weten wanneer de overname goed wordt gekeurd. De ACM heeft in totaal zeventien weken voor zijn besluit, maar kan bij vragen aan de bedrijven de klok ook nog tussentijds stil zetten. Bang dat de Europese Commissie een stokje steekt voor de overname, is Verhagen niet.

Afnemende markt

Zowel PostNL als Sandd had te lijden onder de afnemende markt voor briefpost. PostNL zat daarbij vast aan vrijwel dagelijkse bezorging, wat leidde tot hoge kosten. Sandd bracht op minder dagen post rond, maar werd eind vorig jaar door de rechter verplicht zijn personeel volgens de transport-cao te gaan betalen.
Volgens PostNL-topvrouw Verhagen wordt met het samengaan van de twee concurrenten ,,het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld''. Haar Sandd-collega Ronald van de Laar geeft aan trots te zijn op zijn bedrijf, maar realistisch te moeten blijven. ,,Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden.'' ANP

Meer over:

postnl, overname, sandd
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

snuffelbaard
snuffelbaard26 feb. 2019 - 11:30

Hopelijk gaat dit niet door en steekt de ACM hier een stokje voor. Maar ik ben er bang voor, de macht van het Groot-Kapitaal.. Ik zie de bui al hangen voor mij als consument!

zoekster1
zoekster125 feb. 2019 - 17:01

Dan weten we tenminste zeker dat we straks de hoogste prijs betalen voor onze post. Vorige kerst Sandd 50 cent per kerstzegel, Postnl 78 cent. dat scheelt nogal een slok op een borrel. Ronald van Laar tapt nu uit een heel ander vaatje nu hij geld gaat binnen halen van Postnl. Nou ja, kan me voorstellen hoor. 270 miljoen is natuurlijk to die for.

tenormin
tenormin25 feb. 2019 - 15:09

Zou het een van de regen in de drup bezorging worden? Ik krijg hier, vreemd genoeg, alleen op Dinsdag en Vrijdag post. Van beiden!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!