Kassa

PostNL houdt meer postbodes in dienst

25-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_Postnl.jpg
PostNL houdt de komende jaren meer sorteercentra open en meer postbodes in dienst dan eerder werd gedacht. Op het hoofdkantoor en in staffuncties verdwijnen wel meer banen, waardoor de reorganisatie in totaal ten koste gaat van 2700 tot 3300 arbeidsplaatsen. Dat maakte het postbedrijf maandag bekend.
Minder voorbereidingslocaties dicht
PostNL zag zich vorig jaar gedwongen zijn voorgenomen reorganisatie op te schorten omdat de doorgevoerde maatregelen sterk ten koste gingen van de kwaliteit van de bezorging. Daarom heeft het bedrijf nu besloten aanzienlijk meer vestigingen voor de voorbereiding van de bezorging open te houden dan eerder aangekondigd.
Minder ontslagen
In de afgelopen jaren zijn al ongeveer 7000 van de oorspronkelijke 11.000 postbodes bij het bedrijf verdwenen. Van de overgebleven postbodes zouden er oorspronkelijk naar verwachting 2800 worden ontslagen, dat aantal is door de nieuwe plannen teruggedrongen tot tussen 450 en 650.
Gedwongen ontslagen vermijden
PostNL snijdt wel harder in staffuncties, de commerciële organisatie en op het hoofdkantoor. Daar verdwijnen in de komende 3 jaar 1200 tot 1600 banen. Daarbij gaat het volgens Verhagen om een ,,intensivering'' van de plannen. In totaal verwacht het bedrijf dat de reorganisatie ten koste gaat van 2700 tot 3500 banen. Het wil het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te beperken door medewerkers te begeleiden naar een andere baan.
'Kwaliteit onder controle houden'
,,We hebben lessen geleerd van de problemen waar we vorig jaar tegen aanliepen'', stelde bestuursvoorzitter Herna Verhagen in een toelichting. ,,We krijgen nu een betere balans in de ervaring van het personeel op de voorbereidingslokaties en kunnen de kwaliteit beter onder controle houden, met minder ontslagen.''
Besparing
PostNL verwacht dat de reorganisatie in de periode tot en met 2017 een besparing oplevert van 400 miljoen euro. Dat is 70 miljoen euro meer dan eerder werd voorspeld. Tot nu toe heeft PostNL al 110 miljoen euro gerealiseerd.
Minder brieven, meer pakjes
De reorganisatie is noodzakelijk omdat door de opkomst van e-mail er steeds minder brieven worden verstuurd in Nederland. Vorig zakte de brievenpost met 9 procent, voor 2013 wordt opnieuw gerekend op een afname met 8 tot 10 procent. PostNL verwacht wel te profiteren van het toenemende aantal pakjes dat moet worden bezorgd door de groeiende populariteit van het winkelen via internet.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!