Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'PostNL beschermt briefgeheim niet genoeg'

03-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
PostNL-exTNT_06.jpg
PostNL beschermt het briefgeheim niet genoeg. Het bedrijf moet de veiligheid van de post op steunpunten en (mobiele) depots verbeteren. Dat schrijft de Opta, de Nederlandse telecomwaakhond maandag op haar website. PostNLlaat weten het er niet mee eens te zijn.
Onafgesloten locaties
Het gaat om locaties waar post opgeslagen ligt voordat die door bezorgers wordt opgehaald voor bezorging. In het onderzoek ontdekte Opta bijvoorbeeld onafgesloten locaties waar geen of nauwelijks toezicht was; posttassen die zichtbaar en bereikbaar vanaf de openbare weg onbeheerd buiten stonden en openstaande posttassen die niet afsluitbaar waren.
Een woordvoerder van PostNL laat weten dat het waarborgen van het briefgeheim voor het bedrijf juist enorm belangrijk is. ,,We hebben vorig jaar alle richtlijnen onder de loep genomen, de controles op de locaties aangescherpt en de chauffeurs geïnstrueerd. Alle locaties zijn afgesloten.'' Volgens de woordvoerder gaat het om 1900 steunpunten en depots, van waaruit dagelijks 25.000 bestelrondes worden gedaan. ,,Dat zijn 8 miljoen bestelrondes per jaar, en helaas kan daar soms weleens iets fout gaan.''
PostNL wil graag criteria krijgen van de Opta maar die moeten dan wel voor de hele sector gaan gelden. ,,Want die zijn er nu niet.''
Briefgeheim
Het briefgeheim is een wettelijk vastgestelde bescherming van poststukken tijdens het transport naar de geadresseerde. De Opta heeft nu een aantal eisen opgesteld waaraan PostNL zal moeten voldoen, anders volgt wellicht een boete van maximaal 450.000 euro. Ook kondigt de telecomwaakhond aan de postbezorging door PostNL verder onder de loep te nemen.
ANP

Meer over:

postnl, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!