Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Postbodes weer hard aan het werk

16-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
postbode-TNT_10.jpg
De postbodes van TNT Post zijn na alle acties van de afgelopen weken donderdag hard aan het werk gegaan om de achterstand weg te werken. Het postbedrijf en de bonden bereikten in de nacht van woensdag op donderdag een principeakkoord over beperking van het aantal gedwongen ontslagen bij de reorganisatie van TNT Post, waarbij in totaal elfduizend banen verdwijnen.
Er vallen nu hooguit 2800 gedwongen ontslagen, maar TNT spant zich in dat aantal met nog eens tweehonderd te beperken. Het zal proberen daartoe tweehonderd banen te creëren bij de toekomstige auto-unit of pakketservice. Ook behouden driehonderd medewerkers tijdelijk werk tot eind 2013. De bonden leggen de afspraken nu aan de leden voor die tot 1 februari de tijd hebben om zich erover uit te spreken.
,,Het is een slecht akkoord omdat het over vermindering van het aantal gedwongen ontslagen gaat'', aldus vakbondsbestuurder Peter Wiechmann van Abvakabo FNV. Er vallen dus nog steeds gedwongen ontslagen, maar het zijn er wel een stuk minder dan de 4500 waar aanvankelijk sprake van was. Collega-bestuurder Inge Bakker van CNV Publieke Zaak wijst erop dat de gemaakte afspraken nu uitgevoerd moeten worden. ,,Samen met de ondernemingsraad gaan we hier als vakbonden heel strak op zitten.'' Paul Jekker van vakbond BVPP is tevreden. ,,Er viel verder niets meer uit te halen.''
De partijen zijn het ook eens geworden om de inzet van TNT Mobility verder te versterken ,,met als streven om nog eens vijfhonderd medewerkers minder in de WW te laten komen''. Daarnaast onderzoeken TNT Post en de vakorganisaties de mogelijkheden om medewerkers waarvan de baan vervalt via een op te richten detacheringsbedrijf aan werk te helpen.
Met het principeakkoord zijn verdere acties van de baan. Postbodes van TNT hebben in totaal zeven dagen gestaakt om het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Woensdag legden zij het werk nog voor 24 uur neer en kwamen vijftienhonderd stakers bijeen in Den Haag, waar zij de politiek op haar verantwoordelijkheid wezen. Want die heeft liberalisering van de postmarkt goedgekeurd en dat is volgens de bonden een van de oorzaken van de huidige problemen. ANP

Meer over:

post, tnt, staking, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!