Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Plastic verpakkingen van Mars repen zorgen voor veel zwerfafval

01-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9388 keer bekeken
  •  
Door een nieuwe actie van ‘zwerfinator’ Dirk Groot en plastic soup surfer Merijn Tinga weten we dat er jaarlijks miljoenen plastic verpakkingen die om de chocolaatjes van Mars zitten, eindigen als zwerfafval. In zes maanden tijd verzamelden de mannen ruim 11.000 van deze plastic wikkels door heel Nederland, om dit probleem zichtbaar te maken. Ze roepen fabrikant Mars nu op tot actie.
"Mars moet zijn verantwoordelijkheid nemen als grootste chocoladeproducent", zo geeft Tinga aan. In het Nederlandse Veghel staat namelijk de grootste chocoladefabriek ter wereld. In deze fabriek van Mars rollen 27 miljoen chocolaatjes per dag van de lopende band. Niet alleen repen van het merk Mars, maar ook de merken Twix, Snickers, Bounty, Maltesers, Milky Way en Celebrations. Een klein deel hiervan blijft in Nederland en het grootste deel van de chocolade wordt geëxporteerd naar meer dan 80 landen.
Dirk Groot, die van zwerfafval rapen inmiddels zijn beroep heeft gemaakt, kwam steeds plastic wikkels tegen van deze chocoladefabrikant. Groot registreert al het zwerfafval dat hij tegenkomt. "Zestig procent van al het plastic zwerfafval dat ik tegenkom zijn wikkels. En hiervan staat het merk Mars op nummer 1." Eerder al zorgde hij er samen met Merijn Tinga voor dat winkels als de HEMA en de Albert Heijn stopten met de verkoop van plastic ‘knetterballen’, vuurwerk dat in bolletjes van hard plastic zat.

Keelsnoepje nu in afbreekbare verpakking

En ze hebben met succes aangeklopt bij de makers van keelsnoepje Anta Flu, waarvan ze veel plastic wikkels tegenkwamen op straat. Tinga: ‘Toen wij ze lieten zien hoeveel van hun plastic wikkels in de natuur terecht kwamen, zijn ze gaan zoeken naar een alternatief. En nu zijn de wikkels gemaakt van waspapier.’ Deze wikkels zijn biologisch afbreekbaar, bevestigd ook fabrikant Anta Flu.
De schatting van milieuorganisaties is dat 1% van de wikkels van Mars eindigt als zwerfafval. Met een productie van 1 miljoen repen per uur, gaat het dus jaarlijks om miljoenen verpakkingen.
Is een afbreekbare wikkel een alternatief voor de chocoladerepen van Mars? Opvallend is dat de fabrikant zelf jarenlang gewerkt heeft aan een verpakking om de chocola die gemaakt is van natuurlijke grondstoffen, namelijk aardappelzetmeel, en die ook biologisch afbreekbaar is. Deze verpakking doorstond alle voedselveiligheidstesten en lag in Nederland, Frankrijk en Duitsland halverwege 2015 zelfs maandenlang in de winkels. Mars won ook een prijs met de uitvinding. Maar inmiddels is de verpakking uit de handel gehaald en is Mars weer volledig overgestapt op plastic wikkels.
Verpakkingsdeskundige Caroli Buitenhuis is gespecialiseerd in bioplastics. Ze laat weten dat de plastic verpakkingen van de chocoladerepen, als ze in de natuur terecht komen, 450 jaar blijven liggen. "Uiteindelijk worden het microplastics. Het verbrokkelt, maar breekt nooit af." Dit in tegenstelling tot bioplastic. Hoewel het een tijdje kan duren, zal deze wikkel volledig vergaan als hij eindigt in de natuur.

Mars start publiekscampagne

Roel Govers van Mars Nederland erkent dat er wikkels zijn die eindigen als zwerfafval. Het bedrijf wil in de zomer starten met een publiekscampagne om mensen op te roepen de verpakkingen niet op straat te gooien, maar in de prullenbak. Maar verder dan dat wil het bedrijf niet gaan. "We zetten in op chemische recycling van al onze verpakkingen", aldus Govers. Dit wil zeggen dat de wikkels die ingezameld worden, omgesmolten worden tot aardolie. En dat kan dan weer dienen als grondstof voor nieuwe plastic wikkels. Deskundigen zetten hun vraagtekens bij de haalbaarheid van dit plan. Buitenhuis: "In Nederland wordt nog niet eens de helft van al het plastic op dit moment gerecycled. En Mars exporteert naar meer dan 80 landen. In veel van die landen is op dit moment geen enkele vorm van recycling." Als er geen recycling is, eindigen de wikkels in de verbrandingsoven.
Opvallend is dat Mars Amerika onlangs bekend maakte opnieuw te starten met de ontwikkeling van een biologisch afbreekbare wikkel. Terwijl in Nederland dus al een wikkel is uitgevonden die volledig afbreekbaar is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Eljee66
Eljee6611 sep. 2021 - 17:26

Tja wat ik even kwijt wil over het onderwerp: “Mars werk s mee met de ontwikkeling van afbreekbare wikkels”: ehh wil de snoeper van dit product het afval gvd gewoon in de prullenbak gooien!! Hoe moeilijk is dat!! Verbeter de wereld en begin bij jezelf!!🤨

rinuszwam
rinuszwam30 jun. 2021 - 12:19

Het zou eindelijk tijd worden ! ik wandel al jaren veel in Tilburg én omgeving het stikt er van allerlei soorten zwerfafval !!! Om het probleem nog erger te maken gaat de gemeente werker ook nog eens het gras maaien incl. allerlei zwerfafval rommel , Plastiek / Papier enz. enz. ! Wat een puinhoop !! Diverse keren melding gemaakt , echter er gebeurt Niets !!

Bink62
Bink625 mei 2021 - 13:17

Te makkelijk om Mars te framen op deze manier. Zerfafval is overal. Het begint bij de opvoeder: bewustmaken van de natuur, de wereld en de toekomst van ieder kind. Thuis, onderwijs, kinderopvang. Leer kinderen dat het oké is om elkaar te corrigeren. Sterk staan, opkomen voor waar je voor staat. En wat betreft de presentatie van deze aflevering: daar zullen we het maar niet meer over hebben…

Brammus
Brammus5 mei 2021 - 10:51

Het valt op dat veel reacties weg zijn. Is dit sensuur, kan Amber niet tegen kritiek of heeft VARA in de gaten dat ze compleet fout zaten met dit programma onderdeel?

marleenvanh
marleenvanh3 mei 2021 - 10:56

Nee niet die wikkels zijn de oorzaak, maar de asociale idioten (m/v) die deze wikkels zo maar 'op straat' gooien. Plastic is een prachtig, materiaal. Licht, sterk en waterdicht. Het is -zoals meestal- DE MENS weer die hier NIET DEUGT!

Donuts
Donuts3 mei 2021 - 9:29

Amber moet maar net als haar voorgangster een onnozel keuvelprogramma gaan presenteren.

3 mei 2021 - 8:32

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

gerrit250
gerrit2502 mei 2021 - 18:39

Ben benieuwd hoe de redactie van Kassa gaat reageren op alle klachten over Amber en of zij haar excuus aam die mijnheer van Mars gaat aanbieden voor haar onbeschoft gedrag. Als je zo met je gasten omgaat zullen er wel niet veel meer willen komen.

gerrit250
gerrit2502 mei 2021 - 10:58

Waar zijn alle reacties gebleven op dit onbeschofte interview van Amber?

Contentino
Contentino2 mei 2021 - 10:36

Het is natuurlijk goed dat de VARA met deze uitzending ons op de feiten drukt wat er zo dagelijks op straat beland. Echter vond ik de presentatie van deze uitzending beneden de maat, die heb ik weleens beter gezien.

smiek
smiek2 mei 2021 - 10:32

Heel goed om die meneer van Mars te onderbreken want anders blijft deze PR-man de tijd vol praten en krijg je alleen maar een promotiepraatje te horen en ontwijken ze het werkelijke probleem.

1 Reactie
Brammus
Brammus5 mei 2021 - 10:48

Het werkelijke probleem is de consument. Die gooien alles maar op straat.

ricksteinmeier
ricksteinmeier2 mei 2021 - 10:19

Het is niet goed om dit op straat te gooien, maar daar kan je Mars niet voor aansprakelijk stellen. Spreek de kinderen/jeugd er op aan. In Nederland zijn we heel goed in het weg kijken als het om de kids gaat. Spreek ze er op aan dat het fout is.

Hajon
Hajon2 mei 2021 - 9:48

Twee oplossingen: - De ware schuldigen zijn in de meeste gevallen ouders, die hun kinderen niet juist opvoeden, waarschijnlijk omdat zij vroeger zelf ook niet geleerd hebben milieubewust om te gaan met hun omgeving. Des te meer ligt hier een taak voor de basisschool, waar deze omissie in opvoeding gecorrigeerd kan worden. Wat mij betreft wordt dat een verplicht onderdeel van het leerplan. - Wat de fabrikant wel zou kunnen doen is een tekst op de verpakking dat deze niet in de natuur hoort. Een dergelijke waarschuwing mag naar mijn mening wettelijk verplicht worden.

1 Reactie
Contentino
Contentino2 mei 2021 - 10:25

Je bent mij voor met deze TOP reactie!. De meeste ouders hebben geen tijd meer voor de kinderen omdat ze veel te druk zijn met hun eigen bezigheden.

Hajon
Hajon2 mei 2021 - 9:39

Wat een irritant interview! Ik had dolgraag het verhaal van Mars willen horen, maar hij kreeg nauwelijks de kans om hun oplossing te vertellen. Het enige doel van Amber was om Mars te framen als schuldige. Hem dwingen om de afvalzakken mee te nemen was wel het dieptepunt. Respect voor die man dat hij toch nog zo positief bleef.

PGkassa
PGkassa1 mei 2021 - 19:33

Waarom gooi je dat op de grond? moeten we allen wat iemand op de grond gooit vervangen door iets anders? toren hoge boetes wanneer iemand dat doet bv €1000 per keer

1 Reactie
borg queen
borg queen2 mei 2021 - 7:50

Dat heet opvoeding. Ons werd geleerd dat je alle rommel in de jaszak moest stoppen om thuis in de vuilnisbak te stoppen en ouders gaven zelf het goede voorbeeld. Tegenwoordig wordt dat niet meer gedaan. De wegwerpmaatschappij wordt letterlijk toegepast: Kopen wikkel er af en waar dat ook weggooien.

alfaromeo164
alfaromeo1641 mei 2021 - 18:51

Echt een waardeloze uitzending. Kassa moet gasten hun verhaal af laten maken en niet het antwoord naar eigen hand willen zetten door het verhaal plots af te kappen om je eigen punt te maken.

DickSl
DickSl1 mei 2021 - 18:02

De presentatrice komt bij dit item bijzonder agressief oven met haar stijl van intervieuwen. Ze breekt regelmatig in bij de geintervieuwde en laat hem niet uitspreken. Dit komt bijzonder irritant en amateuristich over. Het wordt tijd dat ze daar eens over wordt aangesproken

LDn
LDn1 mei 2021 - 17:50

Ik ben niet vaak in de gelegenheid om naar Kassa te kijken. Programma’s die zaken aan de orde stellen juich ik toe. De manier waarop het ‘gesprek’ werd gevoerd over de wikkels in het zwerfafval vond ik ronduit onfatsoenlijk van de presentatrice. Men mag best scherp zijn als de ander ook de ruimte kreeg. Ik had na zo’n gesprek de zakken afval op tafel laten liggen. Maar de beste man hield de eer aan zichzelf en dat waarvoor ze willen staan.

PH70
PH701 mei 2021 - 17:47

Het zou Amber sieren als ze haar gasten eens gewoon laat uitpraten. Wat een journalistieke aanfluiting dit.

1 Reactie
gerrit250
gerrit2502 mei 2021 - 11:03

Helemaal mee eens. Het leek wel of die man voor een tribunaal stond i.p.v. een gewoon interview. Die Amber gedroeg zich irritant en vooral onbeschoft. Zo hoeft Kassa voor mij niet meer. Foei!!

HenkMartin
HenkMartin1 mei 2021 - 17:40

Ik reageer eigenlijk nooit op programma's maar nu moest ik. Wat was het toch een waardeloos interview. Het was tenenkrommend om er naar te kijken terwijl het onderwerp zeer interessant was.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!