Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Phishingmails Banken

20 jan 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
Banken logo's 2
Steeds vaker worden uit naam van banken zoals ABN AMRO, Rabobank, ING, en SNS Bank phishingmails verzonden. Klik in deze mails niet op links, deel nooit je persoonlijke gegevens, open geen bijlagen. Banken attenderen klanten zelf ook actief op de valkuilen en gevaren. Zo waarschuwt ABN AMRO voor phishingmails, informeert ING erover en heeft de Rabobank een aparte pagina met voorlichting. Heb je zelf zo'n nepmail ontvangen? Stuur deze, voordat je 'm weggooit, door naar Kassa via kassa-online@bnnvara.nl. Het voorbeeld nemen we op in dit dossier!

Banken vragen je nooit per mail of sms om je bankpas op te sturen of om een nieuwe betaalpas aan te vragen!

Januari 2021

geautoriseerd nep KNAB
rabobank nepmail uw aanvraag
uw bankpas vervalt ing nep

December 2020

Phishingmail
mobiel bankieren nep ing phishing
Uw huidige betaalpas vervalt rabobank phishing

November 2020

phishingmail abn amro nov 2020

Oktober 2020

nepmail ABN phsihingmail
aegon nepmail oktober 2020

September 2020

nepmail-vervanging-betaalpr
betaalpas-vervalt-Rabobank-nepmail
verdachte-activiteiten-Rabo
bericht-voor-u-klaar-ICS
ING verleng uw toegang nepmail
veiligheidseisen-SNS-nep

Augustus 2020

triodos phishingmail
phishingmail paypal 4 augustus 2020
phishingmail rabobank aug 2020
phishignmail ICS 3 augustus 2020

Juli 2020

phishingmail ING 24 juli 2020
phishingmail abn amro 18 juli 2020
phishinmail ing 16 juli 2020_redactie
Phishingmail Rabobank 15 juli 2020
rabobank phishing betaalpas

Juni 2020

phishing rabobank juni 2020

Mei 2020

fakenieuws

April 2020

nieuw bericht ING
ongelezen-bericht-ing

Maart 2020

ABN Corona
nepmail-ING-covid-19
Rabo corona

Februari 2020

nepmail ing feb 2020

Januari 2020

sns bank qr phishing

December 2019

verificatie nepmail ING
phishingrabo

November 2019

Onderstaande mail is afkomstig van klantinfo@rabobank.meldingen.nl en heeft als onderwerp: "Het is eindelijk zo ver!" Er wordt gevraagd om in te loggen. Doe dit niet en verwijder de e-mail meteen.  
Rabo Phishing (1 van 2)
Rabo Phishing (2 van 2)
rabobank phishing nieuwe incasso

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

avatar
SuzanneD1 apr 2020 - 16:50

Voor degenen die goed hebben opgelet tijdens Nederlands op school, die nog weten hoe je een brief moet schrijven, (een email is tenslotte een elektronische brief), is het appeltje eitje om door deze scam e-mails te prikken. Hoe je het opstelt, welke grammatica en aanspreek vormen je moet gebruiken en wanneer, hoe je Nederlandse woorden spelt, hoe woorden en zinnen klinken etc.
Helaas hebben we steeds minder mensen in Nederland die veel lezen in echte boeken, (uit onderzoek blijkt dat dat veel beter wordt opgenomen en onthouden in het brein dan lezen in e-readers), goed schrijven, veel in het echt communiceren, maar veel meer mensen die alleen nog maar de spellingcontrole op hun apparaat gebruiken. 
Voor die laatsten is het dus een stuk moeilijker.
Dat weten criminelen ook, tenminste de meesten. 
Het is de groep ouderen en degenen met beginnende dementie, of bij wie het nog niet vastgesteld is, die nog thuis wonen en zelf hun administratie doen plus het internet gebruiken, waar de meeste slachtoffers onder zullen vallen. En daar moet steeds meer aandacht aan worden besteed. Want de ontwikkelingen in het criminele circuit gaan net zo goed door als de ontwikkelingen in de digitale wereld. 
Technisch gezien weet een ieder dat banken en winkels nooit via email zullen vragen naar persoonlijke gegevens of vragen om veranderingen in te voeren via links en codes. Daar wordt genoeg reclame voor gemaakt op radio, tv en op het internet. Aan de andere kant kan men dit steeds vaker weg klikken of doorspoelen, dus kun je je afvragen hoeveel mensen dit echt zien.
Maar een antibacteriële bankpas? Je moet er maar opkomen....

2 Reacties
avatar
miennaamishaaz11 jul 2020 - 13:36

zo had ik er een paar maanden geleden dat je je Raboreader moest updaten, door je pas te gebruiken om in te loggen.
ik kreeg ze eerst wekelijks in mijn spambox, was lachen om te lezen,meeste mails waren tevens ook van de ING,

avatar
audb2 sep 2020 - 11:11

Helaas zijn er ook genoeg journalisten die geen goed Nederlands meer kennen. Een goed voorbeeld is "de fietser is door ambulance personeel behandeld en kon later gewoon weer verder. Later op de dag is de vrouw alsnog door haar huisarts door gestuurd naar het ziekenhuis." Het is namelijk geen fietser maar fietsster het zelfde geldt voor een vrouwelijke automobilist ook daar gaan heel veel de fout in. Of dat nou komt omdat ze nooit een goede opleiding hebben gehad of dat ze te veel op hun spelling correctie vertrouwen weet ik niet maar denkelijk gaat het gewoon om mensen die nooit nadenken wat ze schrijven.

avatar
jetty3 sep 2020 - 14:29

Ik heb van de week een brief van ABN AMRO gekregen waarin ik werd verzocht mij opnieuw te legitimeren omdat mijn legitimatiebewijs niet goed in het systeem staat.
In de brief staat een link en code die je moet intikken en dan vragen ze om een kopie van je paspoort en ter controle een pasfoto van mijzelf.
Ik vertrouwde dit totaal niet, ook omdat het telefoonnummer dat erboven stond mij niet bekend was.
Contact opgenomen met de klantenservice en tot mijn verbazing bleek de brief echt te zijn. Heel veel mensen hebben zo’n brief gekregen. En heel veel mensen vertrouwde het niet.
Voor geen goud stuur ik een kopie van mijn paspoort via de mail dus ben ik naar een vestiging gegaan om het te regelen.
Hoe moet ik nu nog onderscheiden wat fraude of echt is als de bank echt dit soort brieven stuurt.


1 Reactie
avatar
Familie Timmer27 nov 2020 - 16:25

Bij ons hetzelfde verhaal. We zijn er niet op ingegaan. Nu een brief gekregen dat de ABN het contract gaat beeindigen.

We hebben de websitenaam abnamro.com gecontroleerd, staat op naam van een amerikaans bedrijf, "CSC Corporate Domains, Inc." De domain name servers zijn eigendom van een ander amerikaans bedrijf, Akamai Technologies Inc. Ziet u de Nederlandse politie hier al opsporing en vervolging doen?

avatar
gerardvantol11 dec 2020 - 12:33

Het wordt steeds erger met deze mails. Kreeg nu ook al bericht dat mij RABO pas verlopen was. Terwijl ik helemaal geen rekening bij de RABO heb. Hetzelfde van ABN-AMRO en KNAB, banken waar ik helemaal geen rekening bij heb. Vaak zie ik deze berichtjes op mijn telefoon afkomstig van een vaag 06 nummer. Mijn reactie meteen nummer blokkeren.