Steeds vaker worden uit naam van banken zoals ABN AMRO, Rabobank, ING, en SNS Bank phishingmails verzonden. Klik in deze mails niet op links, deel nooit je persoonlijke gegevens, open geen bijlagen. Banken attenderen klanten zelf ook actief op de valkuilen en gevaren. Zo waarschuwt ABN AMRO voor phishingmails, informeert ING erover en heeft de Rabobank een aparte pagina met voorlichting.
Trap niet in deze nepmail uit naam van de Rabobank. De melding over het vervangen van de Rabo scanner is vals. Online criminelen zijn uit op je gegevens en geld. Bekijk het voorbeeld:
In de eerste dagen van augustus ontving Kassa veel voorbeelden van phishingsms'jes uit naam van ABN AMRO. In de sms'jes wordt hetzelfde bedrag genoemd. Er zou namelijk 673,79 euro van de rekening worden afgeschreven. Indien dit niet zou kloppen, kan de ontvanger van de sms de opdracht zogenaamd kunnen controleren via een meegestuurde link. Klik niet op deze link en blokkeer de afzender.
Ook ontvingen we twee voorbeelden van phishingmails uit naam van Rabobank. In één van de mails wordt de ontvanger uitgenodigd om zijn of haar toestel opnieuw te registreren. Pas hiervoor op, want met dergelijke methodes achterhalen internetoplichters zeer eenvoudig inloggegevens. In de andere mail wordt de ontvanger zogenaamd voor de laatste keer gewaarschuwd dat de bankpas vervangen moet worden. Als deze niet op tijd wordt vervangen, zal dit kosten met zich meebrengen. Hierbij staat dat een bedrag van 19,95 euro automatisch wordt afgeschreven. Dit lokt de lezer uit om op de link in de mail te klikken, maar doe dit niet. Neem bij twijfel contact op met je bank.
Trap niet in de onderstaande poging tot phishing uit naam van Rabobank. De 'laatste aanmaning' is gemaakt en verzonden door online criminelen die uit zijn op jouw gegevens en geld! Banken vragen je nooit per e-mail of sms om je pas op te sturen of om een nieuwe betaalpas aan te vragen. Ben je in phishing getrapt? Dit kun je doen.
Een andere slimme poging om jouw gegevens te ontfutselen is de phishingsms uit naam van ABN AMRO, die je hieronder ziet. De afzender stelt dat er een bedrag zal worden afgeschreven en als dat niet klopt, je op de link moet klikken. Laat je hier niet toe lokken. Een toekomstige afschrijving vind je immers als je inlogt op je bankportaal. Daar kun je dit dan ook controleren.
Heb je zelf zo'n nepmail ontvangen? Stuur deze, voordat je 'm weggooit, door naar Kassa via kassa-online@bnnvara.nl. Het voorbeeld nemen we op in dit dossier!
Online criminelen richten zich met deze nepmail (zie hieronder) op klanten van de bank Knab. Trap niet in het verzoek om je 'opnieuw te identificeren'. De verzenders zijn uit op je gegevens en geld! Klik dus niet door, en verwijder de phishigmail.
Uit naam van ABN AMRO gaat onderstaande nepmail rond. Klik vooral niet op de link ACCEPTEER NU, verwijder de mail. De boodschap om 'beveiligingsvoorwaarden te accepteren' is enkel bedoeld om jou door te laten klikken. Cybercriminelen zijn uit op je gegevens en geld.
Opgelet: trap niet in de mail uit naam van Rabobank met de boodschap 'Betreft uw rekeningvoorwaarden'. Bekijk hieronder het voorbeeld. Cybercriminelen zijn uit op jouw gegevens en geld. Klik dus vooral niet op de link, verwijder de nepmail. Lees ook: Ben je in phishing getrapt? Dit kun je doen.
Ook aan het begin van het nieuwe jaar blijven de phishingmails binnenstromen. Moet je zogenaamd akkoord geven voor internetbankieren bij SNS? Staat er een bericht voor je klaar van de Rabobank? Moet je je opnieuw identificeren bij Knab? Of verloopt je huidige betaalpas bij ABN AMRO? Dan kan het zomaar zijn dat je een phishingmail hebt ontvangen, waarmee oplichters je gegevens via de links in de mails proberen te achterhalen.
Hoe lang waarschuwen de banken hier al voor ? 10 jaar ? ? Als je geen rekening hebt bij de Rabo, SNS enz.. weet hje bij vorobaat al, dat het onzin is. 2) Je eigen bank zet er altijd je eigen naam bij 3) een "raar" e-mail adres als bijv. @rabobank.xyz.nl , dan weet je al, dat het fraude is. 4) In geval van twijfel: even een berichtje naar je bank sturen, bellen enz. Sorry hoor, maar net zoiets als: GEEN briefje op de deur: sleutel ligt onder de bloempot / wij zijn tot... op vakantie / enz.
Ja ach , heb ze allemaal al zien voorbij komen . Van de week zelfs nog een fishing gekregen dat er een bericht staat in mijn berichtenbox op mijnoverheid.nl . Maar dan moet je via een webbrowser inloggen omdat door werkzaamheden etc etc etc . Tja en dan nog van PostNL , dat er een pakketje er aankomt maar dat ik dan eerst iets van 6,95 euro moet over maken . Lachwekkend dit .
Het wordt steeds erger met deze mails. Kreeg nu ook al bericht dat mij RABO pas verlopen was. Terwijl ik helemaal geen rekening bij de RABO heb. Hetzelfde van ABN-AMRO en KNAB, banken waar ik helemaal geen rekening bij heb. Vaak zie ik deze berichtjes op mijn telefoon afkomstig van een vaag 06 nummer. Mijn reactie meteen nummer blokkeren.
Ik heb van de week een brief van ABN AMRO gekregen waarin ik werd verzocht mij opnieuw te legitimeren omdat mijn legitimatiebewijs niet goed in het systeem staat. In de brief staat een link en code die je moet intikken en dan vragen ze om een kopie van je paspoort en ter controle een pasfoto van mijzelf. Ik vertrouwde dit totaal niet, ook omdat het telefoonnummer dat erboven stond mij niet bekend was. Contact opgenomen met de klantenservice en tot mijn verbazing bleek de brief echt te zijn. Heel veel mensen hebben zo’n brief gekregen. En heel veel mensen vertrouwde het niet. Voor geen goud stuur ik een kopie van mijn paspoort via de mail dus ben ik naar een vestiging gegaan om het te regelen. Hoe moet ik nu nog onderscheiden wat fraude of echt is als de bank echt dit soort brieven stuurt.
Bij ons hetzelfde verhaal. We zijn er niet op ingegaan. Nu een brief gekregen dat de ABN het contract gaat beeindigen. We hebben de websitenaam abnamro.com gecontroleerd, staat op naam van een amerikaans bedrijf, "CSC Corporate Domains, Inc." De domain name servers zijn eigendom van een ander amerikaans bedrijf, Akamai Technologies Inc. Ziet u de Nederlandse politie hier al opsporing en vervolging doen?
Voor degenen die goed hebben opgelet tijdens Nederlands op school, die nog weten hoe je een brief moet schrijven, (een email is tenslotte een elektronische brief), is het appeltje eitje om door deze scam e-mails te prikken. Hoe je het opstelt, welke grammatica en aanspreek vormen je moet gebruiken en wanneer, hoe je Nederlandse woorden spelt, hoe woorden en zinnen klinken etc. Helaas hebben we steeds minder mensen in Nederland die veel lezen in echte boeken, (uit onderzoek blijkt dat dat veel beter wordt opgenomen en onthouden in het brein dan lezen in e-readers), goed schrijven, veel in het echt communiceren, maar veel meer mensen die alleen nog maar de spellingcontrole op hun apparaat gebruiken. Voor die laatsten is het dus een stuk moeilijker. Dat weten criminelen ook, tenminste de meesten. Het is de groep ouderen en degenen met beginnende dementie, of bij wie het nog niet vastgesteld is, die nog thuis wonen en zelf hun administratie doen plus het internet gebruiken, waar de meeste slachtoffers onder zullen vallen. En daar moet steeds meer aandacht aan worden besteed. Want de ontwikkelingen in het criminele circuit gaan net zo goed door als de ontwikkelingen in de digitale wereld. Technisch gezien weet een ieder dat banken en winkels nooit via email zullen vragen naar persoonlijke gegevens of vragen om veranderingen in te voeren via links en codes. Daar wordt genoeg reclame voor gemaakt op radio, tv en op het internet. Aan de andere kant kan men dit steeds vaker weg klikken of doorspoelen, dus kun je je afvragen hoeveel mensen dit echt zien. Maar een antibacteriële bankpas? Je moet er maar opkomen....
zo had ik er een paar maanden geleden dat je je Raboreader moest updaten, door je pas te gebruiken om in te loggen. ik kreeg ze eerst wekelijks in mijn spambox, was lachen om te lezen,meeste mails waren tevens ook van de ING,
Helaas zijn er ook genoeg journalisten die geen goed Nederlands meer kennen. Een goed voorbeeld is "de fietser is door ambulance personeel behandeld en kon later gewoon weer verder. Later op de dag is de vrouw alsnog door haar huisarts door gestuurd naar het ziekenhuis." Het is namelijk geen fietser maar fietsster het zelfde geldt voor een vrouwelijke automobilist ook daar gaan heel veel de fout in. Of dat nou komt omdat ze nooit een goede opleiding hebben gehad of dat ze te veel op hun spelling correctie vertrouwen weet ik niet maar denkelijk gaat het gewoon om mensen die nooit nadenken wat ze schrijven.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!