Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ben je in phishing getrapt? Dit kun je doen

15-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
78806 keer bekeken
  •  
cybercrimineel phishing cybercrime  online oplichting 1127.jpg
Bijna iedereen heeft weleens een phishingmail of -sms ontvangen. Online criminelen proberen op slinkse wijze jouw gegevens en geld buit te maken. Wat nou als je onbedoeld hebt doorgeklikt in zo'n mail of sms? In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen.
Het belangrijkste advies is nog steeds: klik niet door als je het niet vertrouwt. Als je niet op een linkje klikt of een bijlage bij een nepmail opent, houd je de cybercrimineel sowieso op afstand.

Op een link geklikt?

Heb je uit argeloosheid wél geklikt op een linkje maar verder geen gegevens gedeeld? Dan kan het zijn dat er een virus of malware op je pc, tablet of telefoon is gezet. Zorg daarom altijd voor een virusscanner die up-to-date is en laat die je apparaat scannen en indien noodzakelijk opschonen.

Gegevens gedeeld?

Voor cybercriminelen is een website namaken met logo’s en betrouwbaar lijkende teksten een kleine moeite. Het kan zijn dat je via een phishingmail of sms’je op zo’n (nagemaakte) omgeving van bijvoorbeeld een bank of andere instelling bent terechtgekomen. Heb je hier jouw gegevens ingevuld? Dan ben je mogelijk gehackt. De crimineel kan je gegevens misbruiken of geld van je rekening halen. In zo’n situatie is meer actie aan te raden.
- Neem het zekere voor het onzekere en wijzig belangrijke wachtwoorden en logincodes van bijvoorbeeld je mailprogramma en bank. Verander de pincode van je bankpas.
- Neem ook meteen contact op met je bank als je hebt betaald of als je door bent geleid naar een nagemaakte bankomgeving en daar je gegevens hebt ingevoerd. Zo nodig kan je bankpas worden geblokkeerd.

- Als je online bent opgelicht, kun je aangifte van fraude doen bij de landelijke politie via telefoonnummer 0900 – 8844.
- Laat verder je virusscanner een uitgebreide scan uitvoeren. Aangetroffen virussen of malware kan het antivirusprogramma onschadelijk maken.

Geld terug na phishing?

Hoe zit het als je geld hebt overgemaakt, of als je bankgegevens zijn gehackt en er geld van je rekening verdwijnt?
Zijn je bankgegevens buitgemaakt via bijvoorbeeld een nagemaakte bankieromgeving waar je naartoe bent gelokt via een phishing? En heb je op deze manier financiële schade geleden? Dan heb je een goede kans dat die wordt gecompenseerd door je bank.
Heb je naar aanleiding van een phishingbericht onbedoeld een betaling gedaan? Je bank zal je in dit soort gevallen meestal niet compenseren, omdat dit ‘vrijwillig’ is gebeurd.

Nieuw: gegevens van de oplichter via je bank

Het kabinet en de banken hebben eind vorig jaar afspraken gemaakt over de aanpak van internetoplichting. Nieuw is dat jij als slachtoffer via jouw bank aan de naam en adresgegevens van de online oplichter kan komen. Dit gaat op voorwaarde dat je aangifte hebt gedaan bij de politie van fraude.
Als de politie met jou constateert dat hier sprake van is, dan stap je naar je bank. Die sommeert de oplichter om het geld terug te storten op jouw rekening. Als de dader dat niet binnen 21 dagen doet, dan deelt de bank zijn of haar NAW-gegevens met jou, het slachtoffer. Je kunt dan een deurwaarder inschakelen of naar de rechtbank gaan.

Voorkomen is beter

Voorkomen is uiteraard nog altijd het beste. Wat kun je doen om de schadelijke gevolgen van online oplichting te voorkomen?

- Reageer niet op sms’jes, mails en telefoontjes of app-berichten met verzoeken om inloggegevens of geld.
- Je bank of creditcardmaatschappij laat niet via sms of een e-mail weten dat je pas moet worden vervangen (zie het voorbeeld van een sms hieronder)! Stuur ook nooit je bankpas op naar aanleiding van zo’n bericht. Tekst gaat verder onder afbeelding
abn amro betaalpas vervalt nep
- Bij voorbereid zijn op onheil hoort ook dat je een back-up hebt van belangrijke bestanden op je computer.

Handige links

Via Politie.nl kun je controleren of een webshop -of site, telefoonnummer of e-mailadres wordt misbruikt door internetcriminelen. Kijk op deze pagina.
Wil je de links van een website controleren op betrouwbaarheid? Raadpleeg dan Checkjelinkje.nl.
Heb je online je telefoonnummer gedeeld en denk je dat je nummer voor bijvoorbeeld (dure) sms-diensten wordt misbruikt? Controleer dit op de site www.payinfo.nl.
De Consumentenbond biedt hulp als je computer is gehackt of als je op een phishingmail hebt geklikt. Je kunt a 1,49 euro (1,20 voor leden) per minuut bellen met de Cyberhulplijn: 070 – 513 05 04.
Kijk voor meer info ook op het voorlichtingsplatform van banken en betaal¬instellingen over fraude en veiligheid: www.veiligbankieren.nl.

Spoofing

Naast phishing bestaat nog een andere brutale vorm van oplichting met een rare naam: spoofing. Kassa heeft hier volop aandacht aan besteed. Bankklanten worden per telefoon benaderd door criminelen die zich als bankmedewerker voordoen. Gelukkig wordt deze schade nu tóch vergoed, ondanks de aanvankelijk weigerachtige houding van banken.

Blijf op de hoogte, raadpleeg Kassa’s dossier phishing

Bronnen: Betaalvereniging Nederland, NVB, Rabobank, Consumentenbond
Heb jij een vraag over het onderwerp phishing of cybercrime? Stel je vraag op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Susabh
Susabh31 mei 2023 - 20:33

Deze reactie is verwijderd

Susabh
Susabh12 mrt. 2023 - 21:42

Deze reactie is verwijderd

Susabh
Susabh25 jan. 2023 - 17:54

Deze reactie is verwijderd

Susabh
Susabh22 jan. 2023 - 17:25

Deze reactie is verwijderd

Wicky5
Wicky528 dec. 2021 - 19:29

Het is mij ook overkomen. Ik zocht naar een makelaar om e-yuan te verhandelen en werd doorgestuurd naar deze Advancetox / Advancestox. Nadat ik een account had aangemaakt, vielen ze me letterlijk aan met telefoontjes van verschillende Britse nummers, WhatsApp-berichten, e-mails enz. en haalden me over om het geld over te maken, op een zeer reële manier. Ik sta niet onder druk en heb ze verteld dat het op oplichterij lijkt - ze hebben het zeker ontkend, maar hebben tot nu toe niets van hen gehoord. Toen vond ik deze site met meer bevestiging en hoe ze veel onschuldige mensen hebben opgelicht. Geef geen informatie over uw kaart/bankrekening aan deze mensen en als u contact heeft opgenomen met uw bank of een gerenommeerd oplichtingsbedrijf zoals: Lallroyal? .org en meld een poging tot fraude. Proost!

bahamaparadise
bahamaparadise22 mrt. 2021 - 10:54

Ik ben het slachtoffer geworden van Whatsapp fraude vorig jaar . Aangifte gedaan en mij aangesloten bij stichting GIBO . Nu na een jaar blijkt dat dus de meeste mensen gecompenseerd zijn en nog worden door hun bank . Dus ik dacht dat ik ook gecompenseerd zou worden en vroeg mij af waarom het zo lang duurde . Als antwoord van GIBO kreeg ik de melding dat alleen mensen die gedupeerd waren door spoofing gecompenseerd worden . Is er dan geen stichting op dit moment die met de banken heeft of heeft gesproken voor compensatie van whatsapp fraude ? Niet echt eerlijk natuurlijk van de banken . Al 50 jaar klant van de overeind gehouden ABN Bank en nu de ene klant wel en de andere niet compenseren voor fraude . Of zijn er nu al wel mensen van een organisatie die Whatsapp fraude bespreekt met de banken ?

Rob Koch
Rob Koch22 mrt. 2021 - 10:53

Duidelijk artikel! :-) Wat ven groot belang is dat mensen op de hoogte zijn van risico's zoals phishing, onveilig gebruik van wachtwoorden, het ontbreken van backups, niet uitvoeren van updates, etc. etc. Maar ook de verschillende vormen van internet fraude zoals whatsapp fraude, Tikkie-fraude, QR-fraude, dating-fraude, etc. liggen op de loer. Daarom is het zo belangrijk dat er hier regelmatig aandacht aan wordt besteed. Groet, Rob Koch

1 Reactie
bahamaparadise
bahamaparadise23 mrt. 2021 - 14:09

Natuurlijk dat is duidelijk wat U zegt .Ik zit dagelijks op mijn computer en weet, dacht ik alles waar ik op moet letten bij fraude . Helaas kende ik de whatsapp fraude nog niet een jaar geleden .Ik zat op het terras in gesprek met wat vrienden toen dat z.g. berichtje van mijn dochter kwam . In een split second heb ik geld over gemaakt omdat ik uiteraard dacht dat dat nodig was om mijn dochter uit de brand te helpen . Een half uur later kwam ze zelf ook naar het terras toe en vroeg ik haar of alles in orde was en haar probleem was opgelost . Ik bedoel maar als er vandaag weer een nieuw fraude geval opduikt trappen er weer veel mensen er in vanwege onwetenheid . Maar wat ik niet begrijp is dat de Stichting GIBO wel de belangen van de gedupeerden van spoofing behartigt , en met succes , en er nog steeds niet zo een organisatie is die het zelfde doet voor andere soorten bankfraude . Wellicht weggelegd voor Kassa of de consumentenbond . Het is natuurlijk een hard gelag dat wel de spoofing fraude wordt gecompenseerd door de banken en niet de Whatsapp fraude .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!