Kassa

Per 1 juli: tabak en rookwaren in supermarkten uit zicht

30-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
roken sigaret 930x520
Vanaf 1 juli 2020 mogen tabaksproducten, dampwaren en voor roken bestemde kruidenproducten niet meer zichtbaar zijn voor consumenten. Ze horen verborgen te zijn achter (schuif)deuren, gordijnen of dichte laden die alleen open gaan als een klant iets koopt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert dan of supermarkten zich aan dit zogeheten 'uitstalverbod' houden.
Alle informatie en de regels waar de opbergmiddelen voor tabakproducten aan moeten voldoen vind je op de website van de NVWA. Het opbergmiddel moet sober en neutraal zijn. Daarnaast gelden er eisen voor het aanduiden van tabaks- en rookwaren. Het uitstalverbod, ook wel displayverbod, geldt eerst alleen voor supermarkten, maar per 1 juli 2021 ook voor andere verkooppunten, zoals tankstations, bepaalde tabak- en gemakszaken, drogisterijen, horeca, avondwikels en kiosken. Webshops mogen dan ook niet meer rookwaren afbeelden op hun site. Alleen fysieke speciaalzaken die aan specifieke eisen voldoen en die bij de NVWA staan geregistreerd geldt een uitzondering. Deze speciaalzaken kunnen zich per 1 juli 2020 registreren bij de NVWA. 

Maatregelen NVWA bij overtredingen

De NVWA past het interventiebeleid voor de Tabaks- en rookwarenwet aan in verband met het van kracht worden van het displayverbod. Hierin staat welke maatregelen de NVWA neemt bij overtredingen. Zo kan de bestuurlijke boete voor het overtreden van het uitstalverbod variëren van 450 tot 4.500 euro. De NVWA kan verder bij overtredingen een onderzoek instellen naar betrokkenheid van de tabaksindustrie. Wanneer de regels van het reclameverbod uit de Tabaks- en rookwarenwet - waar het displayverbod ook onder valt - worden overtreden, kunnen de boetes voor de tabaksindustrie variëren van 45.000 tot 450.000 euro. De Staatscourant publiceerde het aangepaste interventiebeleid vandaag.
Bron: NVWA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!