Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Patiënt betaalt mogelijk dubbel eigen risico door uitgestelde zorg

02-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
612 keer bekeken
  •  
ziekenhuis operatie

Grote groepen patiënten moeten mogelijk twee keer hun eigen risico betalen. Dat komt omdat steeds meer ziekenhuizen de planbare zorg afschalen of staken. Volgens Patiëntenfederatie Nederland gebeurde het bij de vorige coronagolven ook, maar is er sindsdien nog niets veranderd. Dat meldt BNR.

Ziekenhuizen werken met het zogenoemde Diagnose Behandel Combinatie (DBC) systeem. Daardoor kan het voorkomen dat mensen twee keer hun eigen risico moeten betalen voor één medische behandeling.

Hoe werkt DBC?

Bij je eerste afspraak in of bezoek aan hetziekenhuis start meteen het DBC-zorgproduct. De eerstebehandelingsperiode wordt aangemerkt voor de duur van 90 dagen. Als je daarna niet meer naar de specialist gaat, openthet ziekenhuis een ‘leeg vervolgtraject’ dat 120 dagen duurt. Datdoen ze omdat je dan, als dat nodig is, weer zonder verwijzing terechtkunt inhet ziekenhuis. Een DBC heeft een geldigheidsduur van maximaal 120 dagen.

Kassa besteedde in 2019 ook al aandacht aan de problematiek rondom de DBC en eigen risico. Bekijk het fragment hieronder.

Bron: BNR/ANP

Meer over:

dbc, eigen risico
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!