Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Pas op voor blauwalg en botulisme

17 jul 2013
  •  
leestijd 1 minuut
zwemmen_vrienden_01.jpg
Lekker zwemmen in de natuur? Zwemmen in rivieren is verboden en met dit warme weer duikt ook blauwalg weer op. Beheerders van open zwemwater zijn extra alert op het optreden van botulisme en blauwalg nu het al een poos erg droog is en de temperatuur stijgt. Zwemmers kunnen erg ziek worden van de bacteriën. Op diverse plaatsen in het land zijn al zwemverboden ingesteld.
Droogte
Door de droogte zakt het waterpeil in meren, sloten en plassen, legt waterschap Aa en Maas woensdag uit. Minder water warmt sneller op en dat is een ideale voedingsbodem voor bacteriën.
Ziek
Blauwalg is een cyanobacterie. Als het zwemwater is vervuild drijft er een blauwgroene laag op. Zwemmen in vervuild water zorgt voor hoofdpijn, maag- en darmklachten en soms nog ernstiger gezondheidsklachten.
Dode dieren
Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die zich razendsnel vermeerdert in warm, zuurstofarm water. De bacterie scheidt een gif uit waaraan vogels en vissen sterven. Mensen worden niet ziek van het gif, maar wel van schadelijke stoffen die uit de kadavers kunnen komen.
Zwemwater checken
Sinds deze zomer onderhouden de waterbeheerders gezamenlijk de website zwemwater.nl, waarop voor heel Nederland te zien is of er veilig in oppervlaktewater kan worden gezwommen.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!