Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Overheid vaak onduidelijkheid bij innen schulden

9 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rijksoverheid_goed_1_.jpg
Wie schulden heeft bij overheidsinstanties, bijvoorbeeld door boetes of terugvordering van huur- of zorgtoeslag, ontvangt vaak geen duidelijk schuldenoverzicht. Ook klagen mensen dat persoonlijk contact met medewerkers niet mogelijk is, zegt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. De Nationale ombudsman zit vanavond bij Kassa om te praten over de schuldenproblematiek en wat de overheid daaraan kan doen. Lees hier meer over de uitzending.
De overheid moet duidelijker communiceren, waar nodig persoonlijk contact opnemen met mensen en zich bij het invorderen inspannen om verder het oplopen van schulden te voorkomen. Overheidsinstanties werken volgens de ombudsman ,,te veel vanuit hun eigen kaders'' als ze schulden invorderen. Zo weten mensen niet dat ze meestal een betalingsregeling kunnen treffen.
"Veel mensen willen wel betalen, maar kunnen dat niet. De overheid houdt daar geen rekening mee", zegt Van Zutphen. Overheidsorganisaties werken volgens hem niet of nauwelijks samen, wat kan leiden tot onnodige invorderingsacties. "Dat moet stoppen. De overheid moet bij het invorderen oog hebben voor de positie en het belang van mensen met schulden."
De ombudsman dringt aan op maatregelen en wil begin 2020 van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) horen of de invorderingsprocedures zijn verbeterd.
De Nationale ombudsman is een onafhankelijk instituut dat klachten behandelt over de overheid. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

astamb
astamb10 feb 2019 - 16:52

De overheid drijft je ook tot schulden. Als je zoon heb die studeerde en paar maanden later uit huis gaat. Wordt zijn inkomen van het hele jaar bij jou opgeteld en neemt de overheid het recht gelijk je huursubsidie in te houden, zonder enig bericht.Ze werken zo hard bij de overheid dat ze nog 6 weken uitstel vragen. Los het al die tijd maar op van een minimum. 

franxiscoflores
franxiscoflores10 feb 2019 - 8:38

Sinds 2015 ben ik terug in Nederland, begon van af nul hier een leven op tebouwen, geen schulden, niks. Begon mezelf te integreren en begon te werken als vakantiewerker,vandaag de dag heb ik een vaste baan bij PostNL chauffeur bezorger (contractvoor 20 uur in de week), in deze baan heb ik nooit een vast salaris per maanddoor de meer gewerkte uren per week, aangezien de gemiddelde uren per week zo variëren,soms verdien ik rond de 1500 euro's maar soms ook maar 1000 euro's, waar kan ikdan op terug vallen voor een aanvulling als mijn salaris zo onduidelijk is?Want als ik meer dan drie maande net boven het minimumloon valt heb ik geenrecht op bijstand! En zo, en zo sinds ik werk bouw ik alleen maar schulden opdoor de belastingdienst. Zijn er regelingen om dit chaotische salaris aan te vullen? Is er eenmanier om uiteindelijk geen schuld op te bouwen bij de belastingdienst? Wat mij opvalt is dat de huur en zorgtoeslag je altijd in de problemenbrengen. Dit wordt van tevoren berekent door de belastingdienst en als jeoveruren maakt op je werk dan is het jaarsalaris groter dan verwacht zou zijn,hierdoor moet je die toeslagen of gedeelte hiervan terugbetalen, maar ook bijde aangifte inkomstenbelastingen krijg je om terug te betalen waardoor je dandrie schulden tegelijkertijd erbij krijgt. Ze zouden toch beter per maand samenmet je loonstrook die huur en zorgtoeslag kunnen bereken en dan het juistebedrag overmaken.

Riny
Riny9 feb 2019 - 20:02

Als personeelsmanager begeleid ik zo goed als mogelijk onze medewerkers met geldproblemen. Stuit daarbij schrikbarend naast de vele schulden ook op het onbegrip van de overheid en ook van schuldbegeleiding. De overheid denk alleen maar aan het innen van de openstaande schuld. Inleving in de situatie van de schuldenaar bestaat niet en overleg met werkgever is niet van toepassing. Terwijl als werkgever graag mee willen denken als er een afbetalingsregeling gemaakt kan worden. Ook de schuldbegeleiding is niet in staat om zoiets snel voor elkaar te krijgen. Daar duurt zoiets maanden en de schuld loopt maar op. 

delete1956
delete19569 feb 2019 - 20:01

Ik heb in 2016 een ontslagvergoeding ontvangen vanwege het niet kunnen uitoefenen van mijn werk door een aandoening. Vervolgens moest ik het jaar daarop mijn huursubsidie terug betalen omdat mijn inkomen over 2016 teveel was. Onstslagvergoeding is bedoeld om je aan ander werk te helpen, ik ben hierdoor beneden de armoedegrens gekomen. Als ik dit van te voren had geweten had ik anders gehandeld. Hoe krom is dit!

gerard van tol
gerard van tol9 feb 2019 - 14:48

Overheid is duidelijk genoeg, al het geld dat bij gewone Nederlanders in de portemonnee zit, moet zo snel mogelijk afgenomen worden.