Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouderenbonden: voorkom korting op pensioenen

15-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
pensioen_genieten_25.jpg
Vijf ouderenbonden hebben dit weekend een ,,uiterst beroep'' gedaan op het kabinet om maatregelen te nemen die voorkomen dat een groot aantal pensioenfondsen volgend jaar de pensioenen moet verlagen. Het dilemma doorschuiven naar een volgend kabinet is geen optie, hebben onder meer de ANBO en de KNVG per brief aan premier Mark Rutte laten weten.
Onderzoek
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) doet op verzoek van de Tweede Kamer al onderzoek naar het verlichten van de dreigende pensioenkortingen door een langere hersteltermijn voor de fondsen in te voeren. Zij kunnen dan de korting over meer jaren uitsmeren.
Geen oplossing
De seniorenclubs vinden dat echter ,,geen adequate oplossing, omdat dit slechts een jaar uitstel zou betekenen''. Zij dringen er daarom op aan dat hun voorstellen om de wet op een aantal plekken te wijzigen ook in het onderzoek van Klijnsma betrokken worden.
"Onrechtvaardig en onnodig"
Het stoort de organisaties dat pensioenfondsen bij de huidige extreem lage rente volgens de regels veel meer geld in kas moeten houden dan anders. De kortingen die hierdoor dreigen zouden ,,onrechtvaardig en onnodig'' zijn, omdat ouderen door andere maatregelen al amper profiteren van het economisch herstel in Nederland en omdat de meeste pensioenfondsen toch goede beleggingsrendementen behalen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

apple1987
apple198720 okt. 2016 - 11:58

Het verhaal over de dekkingsgraat is zand in je ogen strooien en verzonnen door de regering en bemoeial Nederlandse bank. Pensioenen hebben meer in kas dan ooit te voren. Het regering denkt dat het opgaat als er niet gekort wordt. Laat we vooropstellen het geld is niet van de regering al denkt men dat wel. Klijnsma bemoeit zich met ons pensioengeld is geen econoom en heeft ons pensioen geld verkwanseld aan europa met haar nieuwe pensioenstelsel zodat een andere uit de ruif van de pensioenen eten terwijl ze daar geen recht op hebben. Indexeren van het pensioen heeft niets te maken met de dekkingsgraat. Het is namelijk  correctie op de inflatie. Ook bemoeit de Nederlandse bank zich met ons pensioen met die z.g dekkingsgraat.  PME en PMT werden voorheen gedwongen om te korten terwijl het pensioenfonds het niet nodig vond. Geloof mij mensen het geld van het pensioen raakt echt niet op als er niet gekort en normaal geïndexeerd wordt. Het gaat wel op als het naar europa gaat en andere uit die pot eten. ( STELEN). Vergeet niet dat heel veel mensen ( ten spijt ) hun pensioen nooit halen en dat geld wordt niet uitgekeerd en blijft dus allemaal in de pot zitten. Sinds de regering zich heeft bemoeit met ons betaalde pensioen is het fout gegaan. Ook vertellen ze leugen op leugen over ons pensioen, om het korten af te dwingen bij de pensioenfondsen. De rekenmethode en dekkingsgraat is een verzonnen systeem wat niet toetst aan de werkelijkheid. Er is geld genoeg in kas. Ook voor de generatie in de toekomst. 

postduif54
postduif5417 okt. 2016 - 21:34

Het Kabinet moet STOPPEN van de uit te keren pensioenen (AOW en Bedrijfspensioen) om daar belasting over te heffen. Het Kabinet krijgt over de AOW al jaren lang de rente over de AOW, die eigenlijk weer terug moet vloeien de AOW pot in en niet in de zak van de Staatskas. Het Kabinet moet terug keren naar de beginselen van de AOW wet volgens Vadertje Willem Drees. De AOW was er alleen voor de armen burgers en de minst verdienende. Waar om zou een Staatshoofd, Topambtenaar, Minister of Tweede Kamerlid enz. nog AOW moeten krijgen. Ze krijgen al een mooi Staatspensioen of Bedrijfspensioen. Ze verdienen per maand, een mooi salaris, waar men zelf, een pensioen verzekering voor af kan sluiten voor later of sparen bij de bank. Mensen die minder dan 1x modaal verdienen, wordt deze mogelijkheid niet geboden omdat ze te weinig inkomen hebben. Daar is de Wet van Vadertje Drees voor bedoelt, dat deze laagverdieners, ook na hun pensioen verzorgd zouden zijn qua inkomen. En als deze oude wet weer zo gehandhaafd wordt, zoals deze AOW ook bedoelt is. Kunnen alle AOW er zelfs nog enkele 100derden euro's extra bij krijgen. Dan is er voldoende geld voor 10 tallen jaren in die AOW pot

vrijmark
vrijmark17 okt. 2016 - 19:55

Met dit kabinet onder aanvoering  van Mevr.  Klijnsma kunnen gepensioneerden er op 1-1-2017 wederom op rekenen dat zij er opnieuw op  achteruit gaan

JanUitDeventer
JanUitDeventer17 okt. 2016 - 16:58

Wat heeft AOV in hemelsnaam met AOW en pensioen te maken?

tijger1
tijger117 okt. 2016 - 16:16

Wel ja, 50+, dan pikt Henk Krol het pensioen wel in. En AOV met kerstgratificatie? Kunnen we dat hier ook krijgen?

gerardvantol
gerardvantol17 okt. 2016 - 13:34

In maart gewoon op 50+ stemmen, de enige partij die voor de ouderen opkomt.

2 Reacties
jantom
jantom17 okt. 2016 - 15:19

of de SP

lodewijkk
lodewijkk17 okt. 2016 - 18:12

50+ is niet alleen voor de gepensioneerden. Men wil ook de oaw leeftijd verlagen naar 65 . Dat is niet gunstig voor de gepensioneerden. Wel voor de 50+er -65.

dragstar
dragstar17 okt. 2016 - 13:28

Het lijkt erop dat er speciale afspraken tussen Curaçao en Nederland zijn gemaakt op het gebied van de AOV. Gepensioneerden die niet op Curacao wonen worden per 1 januari 2017 met 10% gekort en krijgen vanaf december 2016 geen kerstgratificatie meer (vergelijkbaar met vacantiegeld). Als argument stelde men dat Curaçao tekorten heeft. Dus ook hier wentelt men de bezuinigingen af op de bejaarden maar dan op diegenen die niet op het eiland wonen en dus er niets tegen kan doen of inbrengen.

2 Reacties
simon55
simon5517 okt. 2016 - 13:50

Ik wil ook kerst gratificatie kan u mij dat doen toekomen

paul van baak
paul van baak17 okt. 2016 - 15:09

Kan ik ook 1x per jaar naar curaçao 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!