Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ouderen financieel extra kwetsbaar door coronacrisis

18-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oudere man ouderen 930
Ouderen zijn ook financieel gezien extra kwetsbaar door de coronacrisis. Ze kunnen minder goed meekomen in de digitale wereld en lopen zo relatief veel risico om slachtoffer te worden van oplichters die geld willen aftroggelen. 
Daarvoor waarschuwen ABN AMRO en ouderenbond ANBO. Beide partijen geven aan de afgelopen weken veel signalen te hebben ontvangen dat oplichters en criminelen extra actief zijn richting ouderen. Die kunnen vaak de deur niet uit en krijgen geen bezoek van bijvoorbeeld familieleden die hen helpen met financiële zaken.

Geef niet zomaar pinpas mee

"Het is natuurlijk heel aardig dat mensen aanbieden om boodschappen te doen", zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Maar het is erg onverstandig om zomaar je pinpas mee te geven of iemand toegang tot je bankrekening te geven." Criminelen zien volgens haar hun kans schoon nu mensen nog meer aan huis gebonden zijn.

Ouderen ondervinden problemen door digitalisering

Banken hebben de afgelopen jaren hun dienstverlening grotendeels gedigitaliseerd en kantoren wegbezuinigd waar klanten binnen konden lopen voor vragen. ABN AMRO is daarop geen uitzondering. Seniorenorganisaties waarschuwen al langer dat met name ouderen daar problemen door ondervinden.

Behoefte aan persoonlijk contact

ABN AMRO erkent ook dat veel ouderen toch behoefte hebben aan persoonlijk contact bij het regelen van hun bankzaken. Daarom gaat er maandag een speciale telefoonlijn open waar de circa 700.000 senioren die de bank onder zijn klanten telt terecht kunnen met vragen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!