Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Orthodontisten waarschuwen voor trend doe-het-zelfbeugels

23-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
33547 keer bekeken
  •  
Goedkoop én gemakkelijk je tanden recht zetten zonder dat je daarvoor naar de orthodontist hoeft; dat beloven bedrijven die zogeheten doe-het-zelfbeugels aanbieden. Je kunt dan zelf thuis aan de slag met doorzichtige beugelbitjes, en zou zo met een half jaar rechte tanden hebben. Deze trend is vanuit Amerika komen overwaaien, en ook in Nederland kun je nu aan de slag met de doe-het-zelfbeugel. Het klinkt aantrekkelijk, maar orthodontisten in Nederland maken zich grote zorgen over deze ontwikkeling.

Gebitsafdruk maken

De bedrijven Franksmile en Straight Teeth Direct bieden de doe-het-zelfbeugels aan in Nederland en beloven allebei nagenoeg hetzelfde: binnen vijf tot twaalf maanden mooie rechte tanden waar je een stuk minder voor betaald dan bij de orthodontist. Bij beiden merken doe je eerst online een ‘gebitsonderzoek’, waarbij je een paar vragen invult om te horen of je in aanmerking komt. Vervolgens bestel je een pakket waarmee je aan de slag kunt. Hierin zit onder anderen een klei-achtige substantie en bitjes waarmee je zelf thuis afdrukken moet maken van je gebit. Deze afdrukken kun je vervolgens opsturen naar het betreffende bedrijf. Op basis van je eigen gemaakte afdruk worden doorzichtige beugelbitjes (ook wel ‘aligners’ genoemd) gemaakt en toegestuurd. Gedurende het hele proces stuur je foto’s van je gebit door naar het bedrijf. Ook kun je online of via de klantenservice vragen stellen die volgens de bedrijven door tandartsen en orthodontisten waar zij mee samenwerken worden beantwoord. Dat gaat dan wel in het Engels.

"Is het veilig?"

Franksmile is in Nederland alleen online te bestellen. Straight Teeth Direct is ook te koop bij de Bijenkorf in Amsterdam. We gingen eens langs om te ondervinden wat je daar als consument te horen krijgt. Volgens de verkoper van de Bijenkorf is het product volkomen veilig: je zou er geen beschadigingen mee op kunnen lopen. Ook over het maken van de gebitsafdruk is de verkoper erg positief. Volgens de verkoper is het namelijk makkelijk om zelf een bijtafdruk van je gebit te maken. Wel stelt hij voor dat je eerst naar je tandarts gaat om te laten onderzoeken of je geen ontstekingen of andere gebitsproblemen hebt. Maar hij raadt ons wel af om eerst advies te vragen aan een orthodontist, want die zal er volgens de verkoper niet op zitten te wachten dat zijn werk wordt afgepikt, en zal de behandeling zelf willen uitvoeren.

Hoe herken je nepbeoordelingen?

Bij online winkels, zoals de winkels waar de doe-het-zelfbeugels te verkrijgen zijn, worden weleens nepbeoordelingen geplaatst. Bart Meerdink legt uit hoe je een nepbeoordeling herkent in deze video.

Tanden verliezen

De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVVO) heeft de ontwikkeling van doe-het-zelf beugels in Amerika goed in de gaten gehouden. Zij maken zich zorgen nu deze trend ook naar Nederland lijkt over te waaien en raden een behandeling met een doe-het-zelfbeugel af. Sjoerd Henneman, orthodontist en voorzitter van de NVVO, legt uit waarom ook bij een kleine tandverplaatsing grote risico’s kunnen optreden: “Op het moment dat er grote krachten op tanden en kiezen worden gezet om alle tanden rechter te plaatsen, dan duw je eigenlijk de tanden en kiezen buiten het kaakbot. Dus dan staan ze niet meer op de kaakbasis maar daarbuiten. Dat heeft tot gevolg dat de wortels van tanden en kiezen bloot komen te liggen. Dat kan problemen geven met gevoeligheid, pijnklachten en uiteindelijk zou het ook kunnen betekenen dat je tanden en kiezen zou kunnen verliezen”. Ook het maken van een goede gebitsafdruk is lang niet zo simpel als wordt voorgedaan, volgens Henneman. Daarnaast vindt de NVVO het verwerpelijk dat de patiënt bij deze werkwijze tijdens het hele proces nooit wordt gezien door een orthodontist. Henneman: “Tandverplaatsing is een complex, biologisch systeem. Je werkt op de millimeter nauwkeurig en het is natuurlijk eigenlijk idioot dat je met een foto maken, dat kan doorsturen naar iemand ergens anders op de wereld, die zou dan op afstand moeten bepalen hoe die behandeling op dat moment verloopt.” Het argument dat we van de verkoper van Straight Teeth Direct in de Bijenkorf te horen krijgen, dat een orthodontist je zal afraden om met het bedrijf in zee te gaan, omdat hij bang is dat hij daarmee werk misloopt, gaat volgens Sjoerd Henneman niet op. Hij stelt dat het zelfs zo zou kunnen zijn dat als meer mensen met doe-het-zelfbeugels aan de slag gaan en ontevreden zijn over het resultaat, zij alsnog bij een orthodontist aankloppen en het zo zou kunnen zijn dat orthodontisten het daardoor alleen maar drukker krijgen.

Reacties

Zowel Straight Teeth Direct als Franksmile willen niet in de studio van Kassa reageren. Straight Teeth Direct zegt dat de gratis e-consultatie die zij vooraf aanbieden ervoor zorgt dat lastige gevallen eruit worden gefilterd. Die gevallen komen dan ook niet in aanmerking voor het gebruik van hun product. Verder onderstreept het bedrijf zij niet, zoals sommige anderen, alle ‘aligners’ in één keer toesturen en daarmee het proces van de behandeling beter kunnen monitoren. De complete reactie lees je hieronder. Volgens Franksmile komen alleen mensen met een makkelijk op te lossen ‘probleem’ in aanmerking voor hun beugels. Het bedrijf stelt dat de behandeling dan helemaal niet zo ingewikkeld is als wordt voorgedaan. De uitgebreide reactie lees je hieronder. De Bijenkorf laat ons weten dat dit product wordt verkocht via een shop-in-shop constructie bij hun filiaal in Amsterdam. Zij gaat naar aanleiding van de vragen van Kassa wel in overleg om te bekijken of ze dit product al dan niet blijven aanbieden. Kijk voor de complete reactie naar het document hieronder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!