Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Organisaties dagen TikTok voor rechten om schending privacy kinderen

31-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
TikTok groot
De Consumentenbond en stichting Take Back Your Privacy (TBYP) dagen het bedrijf achter de populaire app TikTok voor de rechter vanwege het schenden van consumentenrechten en de privacy. Het bedrijf kreeg eerder al een schadeclaim van 1,5 miljard euro van de twee organisaties. Er volgden gesprekken met TikTok, maar die liepen op niets uit, zeggen de Consumentenbond en TBYP.
Volgens een woordvoerster van de Consumentenbond eisen de organisaties nu een schadevergoeding van 2 miljard euro. De organisaties vinden dat TikTok de winst heeft verdiend "over de rug van Nederlandse kinderen" en dat de populaire app het geld moet betalen aan die kinderen. Verder moet TikTok stoppen "met onrechtmatig handelen en alle illegaal verzamelde gegevens verwijderen".

"Pure uitbuiting"

TikTok heeft op "schandalige wijze misbruik gemaakt van soms nog hele jonge kinderen", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. Volgens Molenaar zouden de kinderen zijn misleid, hun privacy zou zijn geschonden en over hun rug zou grote winst zijn gemaakt. Zij vindt het "pure uitbuiting die gecompenseerd moet worden".
De Europese consumentenorganisatie BEUC, Terre des Hommes, Platform Bescherming Burgerrechten en Bits of Freedom steunen de actie van de twee organisaties.

Boete

TikTok kreeg eerder in juli al een boete van 750.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacywaakhond vindt namelijk dat de app de privacy van Nederlandse kinderen heeft geschonden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!