Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Op wintersport? Hoe kan je je het best verzekeren?

23-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
Lekker op vakantie en genieten van de sneeuw. Veel Nederlanders gaan elk jaar op wintersport om de snowboarden of skiën. Hoe zorg je ervoor dat je goed verzekerd bent voordat je van de piste glijdt? Samen met  Pricewise duiken we in de wereld van de wintersportdekking.
Extra verzekeren
We hebben allemaal een zorgverzekering. Daarmee ben je in Nederland prima verzekerd. Daarnaast hebben veel Nederlanders een reisverzekering. Zo'n reisverzekering kun je het best doorlopend afsluiten als je totaal vaker of langer dan twee weken per jaar op reis bent. Dat is namelijk goedkoper. Als je gaat wintersporten is vaak een aanvullende verzekering nodig. De meeste verzekeraars hebben een speciale wintersportdekking. Het loont om de voorwaarden van zo'n wintersportdekking te checken zodat je precies weet wat er wel en niet gedekt is.
Wintersportdekking
De meeste aanvullende verzekeringen voor de wintersport dekken liftpassen, uitrusting, ski's en snowboard (al dan niet gehuurd) en lessen die je niet meer kan volgen als er iets gebeurt tijdens je vakantie. Je kan aanspraak maken op je verzekering als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt en opgenomen moet worden in een lokaal ziekenhuis of zelfs voortijdig terug naar huis moet vanwege familieomstandigheden. Ook bij schade aan of diefstal en verlies van je materiaal kan je je verzekering aanspreken.
Medische kosten
Als je gaat wintersporten of een andere extreme sport (zoals duiken) gaat beoefenen op vakantie, dan is het handig om te kijken wat er wel en niet gedekt wordt door je reisverzekering. Kijk of wintersport standaard inbegrepen zit in je reisverzekering. Zo nee, dan kan je je extra bijverzekeren. Let op: hier zitten niet de medische kosten bij inbegrepen, dit komt dus vanwege dat verhoogde risico. Wil je medische kosten in het buitenland bij een ongeval ook vergoed hebben, kijk dan of er in je aanvullende zorgverzekering een buitenlanddekking zit. Zo niet, sluit dan een extra module/polis af bij je reisverzekering.
Repatriëring
Heb je tijdens je wintersportvakantie een ongeluk gehad en moet je direct terug naar Nederland? Repatriëring valt vaak in de aanvullende zorgverzekering. Als je op wintersport gaat check dan of het in die aanvullende zorgverzekering zit. Zo niet dan moet je bij je reisverzekering een aparte dekking voor geneeskundige kosten afsluiten. Dat staat los van de wintersportdekking. Je moet zo snel mogelijk contact opnemen met de alarmcentrale van je verzekeraar zodat terugkeer naar Nederland in gang gezet kan worden. Ben je met de auto en kan niemand deze terugrijden naar Nederland? Dan loont het om te kijken of je bij de verzekering je extra kan verzekeren voor pechhulp zodat je auto vervoerd wordt naar Nederland. Let op: het kan zijn dat dit al gedekt is in een andere verzekering, bijvoorbeeld je autoverzekering. Controleer de voorwaarden van andere verzekeringen die je hebt om te zien of dit al ergens gedekt is om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.
Bagage
Je bagage is tot een bepaald bedrag verzekerd. De hoogte hiervan verschilt per rubriek. Het is dus goed om te kijken naar het bedrag dat gedekt is, wat het eigen risico is en de nieuwwaarderegeling. Die dure ski's of je nieuwe snowboard wil je natuurlijk vergoed krijgen als deze gestolen worden of beschadigd raken. Sommige verzekeraars vergoeden ook een dure liftpas onder de bagageregeling.
Moet ik me ter plekke nog verzekeren?
Stel dat je bij aankomst materiaal gaat huren en je krijgt de vraag of je een verzekering wil afsluiten. Moet je dit dan wel of niet doen? Dat is afhankelijk van de verzekering die je in Nederland al hebt afgesloten en wat de dekking daarvan is. Als je een reisverzekering met bagage- en wintersportdekking hebt afgesloten, dan ben je veelal verzekerd voor gehuurd materiaal. Toch ter plekke regelen scheelt dat dat je in het geval van schade je niets hoeft voor te schieten, je hebt geen eigen risico en er is geen rapport van een schade-expert nodig.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!