Kassa

Op vakantie naar het buitenland? Dit moet je weten

15-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6424 keer bekeken
  •  
zomervakantie strand zonnebril 1127
Vakantie vieren in het buitenland wordt op uitgebreidere schaal mogelijk. Met ingang van 15 mei komt er voor landen afzonderlijk een reisadvies. Dit wordt afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het ministerie  maakte zaterdagochtend vroeg bekend dat reizen naar vier EU-landen weer mogelijk wordt. Ook naar een aantal regio's mogen Nederlanders weer op vakantie gaan.

Reizen kan weer naar Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira). Verder gaat het om de Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden en Ionische eilanden (Griekenland), de Balearen en Canarische eilanden (Spanje). Deze landen en regio's gaan van oranje naar geel. Dat geldt ook voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand.  De namen van de meeste landen waren al uitgelekt. Saba en Sint Eustatius krijgen de code groen.

De resterende Europese landen blijven vooralsnog op kleurcode oranje staan, omdat ze Covid-hoogrisicogebied zijn en de kans op besmetting daar groot is. Het kabinet blijft reizen naar deze landen sterk afraden, meldt het ministerie.

Check voorwaarden per vakantieland op Wijsopreis.nl

Op reis gaan naar naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje wordt in de zomer weer mogelijk, verwacht demissionair minister Hugo de Jonge. Op de site wijsopreis.nl kun je zien hoe het per land ervoor staat. Voor landen met een oranje reisadvies geldt nog steeds dat reizen er naartoe wordt afgeraden. Reizigers krijgen dan bij terugkomst het advies in quarantaine te gaan.
"De site Wijsopreis en de bijbehorende app werken met kleurcodes", licht De Jonge toe. "Staat een land op geel, dan kun je in principe daar naartoe. Wel opletten, want corona is niet weg. Landen gaan zelf over hun regels; het kan ook dat je een negatieve test moet laten zien. Daar gaan landen zelf over. Ga niet op reis met klachten of als je weet dat je besmet bent", aldus de demissionaire minister.

Soms quarantaineplicht bij terugkomst

Als er veel besmettingen zijn of bijvoorbeeld een nieuwe virusvariant rondgaat, dan krijgt een land naast het oranje reisadvies ook het label "zeer hoog risico". Reizigers vanuit die landen krijgen een quarantaineplicht van tien dagen, die mogelijk verkort kan worden naar vijf bij een negatieve coronatest. Wel moet de Eerste Kamer nog akkoord gaan met het wetsvoorstel hierover.

Advies: informeer je goed

De minister benadrukt dat het belangrijk is dat reizigers zich voorafgaand aan en tijdens een reis goed informeren en de situatie ter plaatse goed in de gaten houden. Reizigers moeten bijvoorbeeld rekening houden met een veranderend reisadvies tijdens hun verblijf. Het kan zijn dat een land 'oranje' wordt tijdens de vakantie. Ook dan geldt het quarantaine-advies bij terugkeer.

Mogelijk reisbeperkingen ondanks 'geel'

Ook kunnen er ondanks een geel reisadvies beperkingen gelden, zoals de noodzaak een negatieve test te overhandigen of een quarantaineplicht bij aankomst. Deze regels kunnen per land verschillen. Sommige landen hanteren ook nog een inreisverbod voor Nederlanders, omdat ze de besmettingscijfers van Nederland te hoog vinden. Via Wijsopreis.nl informeert Buitenlandse Zaken reizigers over de laatste stand van zaken.

Bronnen: Wijsopreis / ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

vogelhuis
vogelhuis19 mei 2021 - 19:19

ik denk nu al ,daar gaan we weer. Vorig jaar ging het ook mis. Alles is teveel vrijblijvend de mensen kunnen dat niet aan en zijn egoïstisch. Ik vraag mij af hoe begaan is iedereen begaan met onze ondernemers. Mensen worden toch nog besmet ondanks 2 prikken en worden toch nog wel ziek en geven het virus door.

jose1504
jose150412 mei 2021 - 12:08

Hoe stom zijn ze. Vorig jaar hadden ze de grenzen al dicht moeten doen. Dan waren we er nu waarschijnlijk beter aan toe geweest. Geen bord voor je kop, maar een hele dikke muur.

KTj
KTj12 mei 2021 - 11:35

Waarom moet je in quarantaine als je uit een land komt waar veel minder besmettingen zijn dan in Nederland? Vooral reizigers uit Afrikaanse landen hebben hier last van. Het zou veel logischer zijn om in quarantaine te gaan als je bijvoorbeeld van gemeente Westland naar gemeente Westerveld reist.

neeltjemaria
neeltjemaria12 mei 2021 - 10:43

Ik snap het ook niet ..... persoonlijk ! waarom moet je zonodig zo snel mogelijk op vakantie....... met alle toestanden van wel of geen testen , misschien tijdens vakantie veranderd situatie in het land , bij terugkomst quarantaine....vrijblijvend. Na de buitenlandse zomer gaan we weer passen terugdoen ... Maar op vakantie zijn we dan in ieder geval 🙄geweest . Ik wacht wel tot alles weer prettiger en relaxed wordt om je te bewegen en niet met zoveel aanpassingen en maatregelen waar je je aan moet houden .

hidkees
hidkees12 mei 2021 - 10:28

Er wordt toch ook gewerkt aan een vaccinatiepaspoort door de EU. Griekenland werkt er al mee (see visitgreece.gr), terecht, het risico is dan laag. Je kunt wel in Nederland blijven, maar in veel landen is het aantal besmettingen veel lager.

OMPI65
OMPI6512 mei 2021 - 10:23

Let op! Kan per land per regio verschillend zijn. Communitat Valenciana is weer aangescherpt vanaf 5 mei voor 15 dagen.

matseat
matseat12 mei 2021 - 9:20

zou er nog niet aan beginnen veel te vroeg jaartje overslaan,geen zin in gedoe met testbewijzen terwijl ik al alle prikken heb gehad,en daar misschien met beperkingen rondlopen,en besmet raken. Kijken hoe andere landen vaccineren en volgend jaar verder kijken,hou het dit jaar bij nederland met vac.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!