Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Op vakantie in Europa? Deze landen hebben code geel

10 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4758 keer bekeken
busje camper vakantie strand zee 1127
Op vakantie gaan naar een Europees land wordt steeds vaker mogelijk. In diverse landen dalen de coronacijfers gestaag. Per donderdag 10 juni is voor deze zeven landen het reisadvies van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel (let op, veiligheidsrisico’s) gegaan: Duitsland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Tsjechië.
Voor deze 'gele' landen geldt dat je bij terugkomst naar Nederland geen negatieve test meer hoeven te laten zien. Ook hoef je niet meer in quarantaine te gaan.
Een compleet actueel overzicht van rode, oranje, gele en groene landen wereldwijd kun je op dit kaartje bekijken.

Blijf alert, situatie in land kan veranderen

Het is en blijft belangrijk dat reizigers zich heel goed voorbereiden op een reis en zich ook tijdens hun verblijf op de hoogte houden van de ontwikkelingen, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De situatie in een land kan snel veranderen en daarmee een code geel, die opeens oranje is.

Geel of groen? Land kan nog aanvullende eisen stellen

Op vakantie gaan, alleen omdat een land code geel of groen is, is onverstandig. Elk land kan namelijk besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor vakantiegangers die uit het buitenland komen. Kijk voor vertrek of bijvoorbeeld een negatieve coronatest nodig is, of dat er toch nog een quarantaine-verplichting geldt. Controleer het volledige reisadvies, van een land en ga niet alleen af op de kleurcode.
Wil je van een land weten wat het actuele reisadvies precies is? Kijk dan hier op Nederlandwereldwijd.nl

Digitaal Corona Certificaat in EU

Op Europese schaal wordt nog gewerkt aan de uitwerking van een Digitaal Corona Certificaat (DCC), ook wel vaccinatiepaspoort genoemd. Dit moet reizen door de EU vergemakkelijken. Streefdatum voor de invoering is 1 juli.

Vaccinatie is geen vereiste om binnen de Europese Unie te kunnen reizen. Landen bepalen zelf hun voorwaarden voor reizigers, kijk daarom goed op de hiervoor genoemde site. Het digitale vaccinatiepaspoort zal ook te verkrijgen zijn met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel. Het gele boekje geldt normaal gesproken als internationaal bewijs voor inenting, maar dat gaat in het geval van de coronavaccinatie niet op. Toch kun je een stempel krijgen in het boekje, als je bent gevaccineerd.
In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de al bestaande CoronaCheck-app. Met je vaccinatiegegevens kun je binnenkort zelf een digitaal vaccinatiepaspoort (DCC ) gaan aanvragen via de CoronaCheck-app. Demissionair minister Hugo de Jonge streeft ernaar om dit voor 1 juli geregeld te krijgen.

Door in de app in te loggen met je DigiD worden de gegevens automatisch opgehaald uit de registratiesystemen van het RIVM (als je daarvoor toestemming hebt gegeven), de GGD of ziekenhuis. Staan je vaccinatiegegevens in een ander systeem zoals bij de huisarts? Dan wordt er een andere manier ontwikkeld om die vaccinatiegegevens op te vragen. Deze wordt nog uitgewerkt.

Meer weten over het Digitaal Corona Certificaat ? Lees de informatie van de Rijksoverheid.
Bronnen: Rijksoverheid / Buitenlandse Zaken

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Kosgr
Kosgr12 jun 2021 - 15:48

Ik vraag me af, wie bepaalt de kleurcodes? Internationale, Europese of Nederlandse organisaties of Hugo de Jonge zelf? En waarom krijgt Nederland geen kleur?
Vorig jaar waren de Cycladen van Griekenland ROOD gekleurd, hoewel er geen reden was (behalve Mykonos) om zorgen te maken .
Ik ging toch naar Paros en genoot van een corona vrij vacantie!
Ik geloof dat zonder kennis van echte situaties, een heel land of een hele regio willekeurig en vaak onterecht wordt gekleurd.