Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ook tap op Nederlander mogelijk'

06-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
smartphone_handen_03.jpg
Ook als Nederlander kun je worden getapt door buitenlandse overheden die rechtstreeks toegang hebben tot mobiele netwerken in hun land. Als je er op vakantie gaat of zelfs simpelweg een berichtje stuurt naar zo'n land, kan de overheid daar volgens privacywaakhond Bits of Freedom meeluisteren of -lezen.
Directe toegang
Telecomgigant Vodafone liet vrijdag weten dat het bedrijf heeft moeten toestaan dat de overheden van zes niet nader genoemde landen directe toegang hebben tot de netwerken van Vodafone, en die van andere telecomproviders. Dat betekent dat die overheden ongecontroleerd al het telefoon- en dataverkeer kunnen afluisteren.
Nederland hoort niet bij die zes landen; hier moet de rechter-commissaris toestemming geven om iemand te tappen. Maar als je als Nederlander bijvoorbeeld belt naar iemand in een land waar de overheid wel ongebreideld kan meeluisteren, is een tap van dat gesprek wel mogelijk. Hetzelfde geldt voor naar dat land verstuurde sms'jes, WhatsApp-berichten en e-mails die op de telefoon worden geopend.
Vakantie
Op vakantie in zo'n land geldt dat al je uitgaande telefoongesprekken en berichten in te zien zijn. ,,Als je in het land bent, is ook het internetverkeer op je mobiele telefoon te zien. Zelfs als je versleutelde sites bezoekt, kunnen ze zien waar je heen surft. Facebook is bijvoorbeeld versleuteld, maar een overheid kan toch zien dat je daarop zoekt. Ze kunnen alleen niet zien welke pagina's binnen Facebook je bezoekt'', aldus een woordvoerder van Bits of Freedom.
Taps in Nederland
Overigens is het volgens de privacywaakhond ook in Nederland niet ondenkbaar dat de overheid soms meeluistert. ,,Per jaar worden tienduizenden taps gedaan. De kans dat jij iemand belt die getapt wordt, is best aanwezig. Het gaat niet alleen om diehard-criminelen, maar ook om de mensen daaromheen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!