Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Ook nieuwbouwhuizen worden steeds duurder

15 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuut
sleutels huis nieuwe woning
Laatst bleek al dat de prijzen van huurwoningen stijgen en dat deze steeds vaker worden verkocht. Ook bleek er een enorme opkomst in particuliere verhuur van woningen. Daarbovenop komt nu dat de prijzen van nieuwbouwwoningen harder stijgen in prijs dan die van al bestaande woningen. Dit voor het zesde kwartaal op rij. Dat laat wel zien dat de huur- en woningmarkt behoorlijk onder druk staat.
In het eerste kwartaal van 2019 was de prijstoename van nieuwbouwwoningen bijna tien procent vergeleken met 2018. Bestaande woningen stegen in dezelfde periode met zo'n 8 procent. Het is al sinds 2014 zo dat nieuwbouw jaarlijks steeds duurder wordt.

Oorzaken

Makelaarsvereniging NVM waarschuwde vorige week al dat nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden. Hierdoor liggen volgens de organisatie ambitieuze beleidsmaatregelen, zoals gasloos bouwen, daaraan ten grondslag. Daarnaast is er in de huidige krappe woningmarkt zeer grote vraag naar nieuwbouwwoningen.

Gemiddelde nieuwbouwwoning 17 procent duurder dan vorig jaar

De NVM concludeerde, op basis van eigen cijfers, dat in het tweede kwartaal van 2019 een gemiddelde nieuwbouwwoning rond de 387.000 euro kost. Dat is 17 procent duurder dan een jaar hiervoor. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!