Kassa

Onterechte afschrijving? Dit kun je doen en zo voorkom je het

30-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
24665 keer bekeken
  •  
rekeningen 1127
Veel betalingen gaan tegenwoordig via een automatische incasso. Maar het kan voorkomen dat er geld van je rekening afgehaald wordt zonder jouw toestemming of dat je het gewoonweg niet eens bent met een afschrijving. Wat kun je dan doen en hoe voorkom je het? We leggen het je uit.
Het is goed om te weten dat een automatische incasso eenmalig of doorlopend kan zijn. Als het om een doorlopende incasso gaat, dan schrijft het bedrijf regelmatig geld af. Denk bijvoorbeeld aan je telefoonabonnement of je sportabonnement. Hiervoor moet je wel zelf een machtiging hebben gegeven. Er zijn verschillende mogelijkheden om incasso’s tegen te houden of te voorkomen. We noemen er hieronder vier, maar in dit document lees je meer over de zogeheten ‘Consumentenbeschermende maatregelen’ (CBM).

Stornering

Het terugboeken van geld (beter bekend als ‘storneren’) kan binnen acht weken nadat het geld is afgeschreven. Dit kun je zelf doen via internetbankieren, maar je kunt ook de bank vragen dit voor jou te doen. Als de automatische incasso onterecht blijkt te zijn, dan heb je dertien maanden de tijd om het geld terug te boeken. Dit kan alleen via de bank. Let wel op: er kunnen kosten aan verbonden zijn als er wél een rechtsgeldige machtiging door jou is gegeven voor de afschrijving. De bank controleert overigens niet van tevoren of een incasso terecht of onterecht is.

Weigering

Je kunt een ingeplande incassotransactie vooraf weigeren. Dit kun je zelf doen via internetbankieren. In de app van de Rabobank heb je bijvoorbeeld het tabje ‘toekomst’, om zo de toekomstige afschrijvingen te kunnen bekijken. Als je op een incasso klikt, zie je de knop ‘incasso weigeren’. Ben je het niet eens met de incasso? Dan kun je daarop klikken.

Alertering

Bij alertering krijg je een melding van de bank, vijf dagen vóór de eerste afboeking van een nieuwe incassomachtiging. Je kunt dit zelf instellen via internetbankieren. Het verschilt per bank hoe je zoiets kun instellen. Zo wordt het bij de Rabobank ‘Euro-incasso Alert’ genoemd en ontvang je een melding per mail. Bij de ING Bank krijg je de meldingen in ‘Mijn berichten’. Hier lees je hoe het bij alle banken in z’n werk gaat.

Goedkeuringslijst

Als consument kun je een goedkeuringslijst aanvragen bij de bank. Dat is een lijst met bedrijven waar jij goedkeuring voor hebt gegeven voor de automatisch incasso’s op je rekening. Je bepaalt zelf welke bedrijven op de lijst staan. Let wel op: als je een bedrijf een machtiging geeft voor een incasso, dan moet je deze ook zelf op de goedkeuringslijst zetten. Als je dit niet doet, kan er geen geld afgeschreven worden en kun je te maken krijgen met herinneringen of aanmaningen. De goedkeuringslijst kan gebruikt worden in combinatie met de andere opties, zoals de alertering.

Zelf verkeerd overgeboekt

Heb jij zelf een bedrag overgeboekt naar iemand of een bedrijf? Dan heb je helaas weinig rechten. Je bent dan vooral afhankelijk van de medewerking van de ontvanger. Banken hoeven volgens de Algemene Bankvoorwaarden niet de naam en rekeningnummer controleren. Het geld wordt dus gewoon overgemaakt als je bijvoorbeeld een verkeerd rekeningnummer hebt ingevoerd. Veel banken hebben wel de IBAN-Naam Check ingevoerd, waardoor de kans op het verkeerd overmaken kleiner is geworden.

Weiger of storneer niet zomaar

Je kunt vrijwel alle incasso’s storneren, ook als je verplicht bent de rekening te betalen. Mocht je toch storneren, dan kun je vroeg of laat herinneringen en aanmaningen krijgen. Je moet het immers wel een keer betalen. Je hebt een betalingsverplichting en als je die niet nakomt, kan er een incassobureau of deurwaarder ingeschakeld worden. Weiger of storneer je een incasso? Laat de ontvanger dan altijd weten waarom je het oneens bent met de rekening.
Bron: ConsuWijzer, Betaalvereniging Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Brenno
Brenno5 okt. 2022 - 13:29

een instelling (dierenzorgplan) waar ik bij aangesloten was en had opgezegd verandert van naam en organisatie en stuurt mij herhaaldelijk een verzoek om een machtiging tot afschrijving van mijn rekening goed te keuren. ik reageer hier niet op en geef dus geen toestemming. hoe kan het dan dat deze instelling toch geld van mijn rekening kan afschrijven? is dat rechtmatig?

VRonald71
VRonald712 dec. 2021 - 21:33

Mijn energie leverancier (Allure energie) is failliet verklaard en nu heeft HEM het klantenbestand overgenomen. Ik ben verplicht tot 29 december deze te accepteren als zijnde mijn nieuwe leverancier. Nu kreeg ik net via een mail te lezen, dat het verschuldigde bedrag op 7-12 via automatische incasso wordt afgeschreven en dat ik daar toestemming voor heb gegeven, maar dat heb ik nooit gedaan. Kan dit zomaar?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!