Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onrust over medicijnen van Indiase fabrikant

24-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Medicijnen-groot_10.jpg
Onder Nederlandse patiënten is onrust ontstaan over bloeddrukverlagers van de Indiase fabrikant Ranbaxy. Volgens de apothekersorganisatie KNMP worden apothekers momenteel overspoeld met vragen van patiënten. Zij willen weten of het nog veilig is de geneesmiddelen te gebruiken. Dat liet een woordvoerder van KNMP vrijdag weten.
Veiligheidsnormen
Aanleiding is een uitzending van Nieuwsuur donderdagavond over de fabrikant. Volgens het tv-programma voldoen de productieomstandigheden in twee fabrieken niet aan de veiligheidsnormen. De Amerikaanse autoriteiten hebben de import van Ranbaxy-geneesmiddelen verboden.
Inspectie
De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kondigde vrijdag een importverbod af van grondstoffen voor medicijnen afkomstig van een fabriek van Ranbaxy. De inspectie spreekt van een voorzorgsmaatregel in afwachting van een onderzoek door het European Medicines Agency.
Late kant
KNMP is blij met de maatregel van de inspectie. ,,Maar het komt wel aan de late kant'', zegt de woordvoerder. Volgens hem geldt het Amerikaanse importverbod namelijk al een week.
Veiligheid
De apothekersorganisatie zegt de twijfel van patiënten over de veiligheid van de medicijnen te begrijpen maar roept hen wel op te blijven slikken. ,,Therapietrouw is erg belangrijk en het staken van medicijngebruik kan levensgevaarlijk zijn'', aldus de zegsman.
Andere medicijnen
De apothekersorganisatie roept zorgvezekeraars op om ongeruste patiënten toe te staan tijdelijk medicijnen van een ander merk te slikken. ,,Wij vragen verzekeraars daarin coulant te zijn'', zegt de woordvoerder.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!