Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ongewenste post in je brievenbus? Zo kom je ervan af!

23-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
30397 keer bekeken
  •  
postbussen brievenbussen kranten reclame 1127
Voor veel mensen is het een grote ergernis: ongewenste post. Reclamefolders, krantjes of post van loterijen... je kunt van alles aantreffen op de deurmat of in je postbus. Hoe kun je je daartegen wapenen?

Plak een sticker

Bij de Kassa-volgers op Facebook is ongeadresseerd drukwerk erg impopulair. 74 procent stelt er geen prijs op, blijkt uit deze poll.
De tip die de meeste mensen zullen kennen: plak een sticker op je postbus om ongeadresseerde post te stoppen. Je hebt de NEE-NEE variant, waarmee je aangeeft geen reclame en geen huis-aan-huis bladen te willen ontvangen. De NEE-JA sticker is er om reclame te weren en om huis-aan-huis bladen wél toe te staan. Zo'n sticker kun je aanvragen via jouw gemeente.

Deponeer een klacht

Heb je al een sticker geplakt en krijg je tóch ongeadresseerde reclamefolders of krantjes bezorgd? Je kunt je jouw beklag doen bij de verspreider, of de adverteerder die je 'spamt'. Dien je een klacht in, dan moet je daar binnen vier weken een antwoord op krijgen. Hoor je niks terug? Of wordt je klacht niet naar wens opgelost? De volgende stap is om je te wenden tot de Stichting Reclame Code (SRC). Die heeft een speciaal online formulier voor jouw klacht.

Postfilter tegen geadresseerde post

Reclame met een tekst als 'Aan alle bewoners' valt onder de categorie 'geadresseerde reclame', ook al staat je naam er niet op. Voor dit soort post kun je je gratis afmelden. Daarvoor kun je terecht bij Postfilter. Als je prijs stelt op reclames van bepaalde bedrijven, dan kun je aangeven dat je die nog wel wil ontvangen. Helemaal of deels afmelden voor geadresseerde reclamepost kan via deze pagina van Postfilter.

Loterijpost stoppen

Op ons forum Vraag & Beantwoord komen regelmatig vragen voorbij over de post van loterijen. Heb je in een grijs verleden of recent nog meegedaan aan een loterij en krijg je nog post toegezonden? Omdat je klant bent geweest mag je nog (geadresseerde) reclame toegestuurd krijgen. Loterijen maken gretig gebruik van deze regel. Maar er is een oplossing voor: je kunt gebruik maken van je 'recht van verzet'. Geef aan de loterij door dat je géén post meer wenst te ontvangen, dan moeten ze zich hieraan houden. Online afmelden voor adrespost van bekende loterijen kan via deze pagina's voor Postcode Loterij, de Vriendenloterij en BankGiro Loterij. Een andere optie is om, zoals we hiervoor uitlegden, je adresgegevens op te geven via Postfilter.

Post voor overleden persoon

Ontvang je nog post op naam van een overleden familielid of partner? Via het Nationaal Overledenenregister kun je (gratis) de contactgegevens van overledenen afmelden. Dat kan via deze pagina. Alle Nederlandse organisaties die geadresseerde reclamepost versturen zijn verplicht hun adressenbestanden op dit register af te stemmen.
Stel je geen prijs op verkopers aan de deur? Kassa heeft daar een speciale sticker voor. De bestelinstructies lees je op onderstaande pagina.
Bronnen: Postfilter, Consuwijzer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!