Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Omzet supermarkten stijgt met 2,3 procent

31-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
supermarkt1_09.jpg
De Nederlandse supermarkten hebben dit jaar een hogere omzet gedraaid. In totaal gaat het om een gezamenlijke omzet van 33,33 miljard euro, een stijging met 2,3 procent ten opzichte van 2012. De kerstverkopen vielen tegen. Dat meldde marktonderzoeker GfK dinsdag op basis van voorlopige cijfers.
Hogere prijzen
De omzetstijging in 2013 is goeddeels het gevolg van hogere prijzen van bijvoorbeeld groenten, hogere accijnzen en de btw-verhoging voor non-food die een groot deel van het jaar van kracht was, zegt supermarktdeskundige Joop Holla van Gfk in een toelichting.
1,7 procent
De gemiddelde omzet per kassabon lag met 22,24 euro 1,7 procent hoger dan in 2012. Ook rekenden consumenten gemiddeld 0,6 keer vaker een kassabon af, blijkt uit de GfK-gegevens.
Laatste maanden
Vooral de laatste 2 maanden van het jaar stond de omzet van supermarkten onder druk. In november was voor het eerst in 2013 sprake van een daling, met 0,6 procent. Ook de kerstverkopen bleven achter bij de verwachtingen. In week 51 en 52 draaiden de supermarkten per week een gemiddelde omzet van 730 miljoen euro, 0,3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Kerstdagen
Volgens Holla trokken de supermarkten die op 1e en 2e kerstdag open waren in totaal ruim 400.000 bezoekers. ,,Doordat er meer winkels open waren, zijn dat er beduidend meer dan vorig jaar.''
Recessie
Het winkelgedrag van supermarktbezoekers werd in 2013 beïnvloed door de recessie, zegt Holla. Een groeiend aantal consumenten bespaart op voeding. Volgens de supermarktdeskundige geldt dat inmiddels voor 1 op de 3 huishoudens. Zij sparen geld uit door aanbiedingen en huismerken te kopen of gaan vaker naar een goedkopere supermarkt.
Komend jaar
GfK verwacht dat die trend de komende tijd doorzet. De omzetgroei zal mede daardoor in 2014 gering zijn. GfK houdt het voorlopig op 1 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!