Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oad stelt klantgegevens beschikbaar

27-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
LOGO_OAD_02.jpg
De curatoren van de failliete reisorganisatie Oad zullen de klantgegevens van mensen die bij Oads reisbureau Globe hebben geboekt zo snel mogelijk beschikbaar stellen aan andere touroperators. Dat hebben zij vrijdagmiddag laten weten aan brancheorganisatie ANVR, meldt een woordvoerder van de curatoren.
Ultimatum laten we vallen
ANVR-directeur Frank Oostdam dreigde eerder op de dag met een gang naar de kortgedingrechter, als de curatoren niet voor 15.00 uur vrijdagmiddag met de klantgegevens op de proppen zouden komen. ,,Dat ultimatum laten we nu vallen, maar we houden de zaak nog wel in de gaten'', zegt hij.
Klantgegevens
ANVR eiste de klantgegevens uit naam van de touroperators. ,,Via de reisbureauketen Globe werden ook veel reizen geboekt bij andere touroperators dan Oad zelf, bijvoorbeeld bij TUI of Thomas Cook. Die touroperators willen die reizen nog gewoon leveren, maar zij kunnen op dit moment niet met hun klanten in contact komen.''
Doorstart of overname
In de ogen van Oostdam probeerden de curatoren de klantgegevens zo lang mogelijk voor zichzelf te houden, omdat dat het makkelijker kon maken om een doorstart of overname van de failliete reisorganisatie te bewerkstelligen.
Inkomsten genereren
Het steekspel, dat de ANVR-directeur met zijn dreigement in gang zette, komt naar eigen zeggen vaker voor bij faillissementen van reisorganisaties. Normaal willen curatoren de klantgegevens ook niet kwijt omdat zij daarmee nog inkomsten proberen te genereren voor de boedel. Dat argument was volgens Oostdam nu waarschijnlijk niet meer aan de orde.
Niet afreizen naar bestemming
De curatoren van Oad ontraadden vrijdagochtend alle klanten van touroperator Oad Reizen om op korte termijn naar hun bestemming af te reizen. De organisatie heeft bovendien besloten om alle vertrekken op lange termijn te annuleren.
80.000 mensen op vakantie
In totaal zouden er tot en met het einde van het aankomende winterseizoen nog zo'n 80.000 mensen op vakantie gaan met touroperator Oad Reizen. Daarnaast verblijven er nu zo'n 7000 klanten van het onderdeel op hun vakantiebestemming.
Reisbureauketen
Het is de ANVR niet bekend hoeveel klanten een reis via reisbureauketen Globe hebben geboekt bij de andere touroperators. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!