Kassa

NWVA treedt hard op tegen illegale puppyhandel

04-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
421 keer bekeken
  •  
hond puppy malafide puppyhandel 1127

De illegale hondenhandel in Nederland loopt de spuitgaten uit volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo loopt het aantal meldingen over illegale import de afgelopen jaren flink op. Daarmee noemt het risico op verspreiding van hondsdolheid toe, meldt het AD.

Niet langer komen malafide puppyhandelaren met hun praktijken weg. Strengere maatregelen van de NVWA moeten verdere problemen voorkomen. De NVWA kan niet langer toezien hoe illegaal gefokte honden onder erbarmelijke omstandigheden worden geboren en hoe de moederhonden continu in die omstandigheden moeten leven. Zie jij ook dergelijke praktijken? Dan kun je dat melden bij een meldpunt van House of Animals.

Risico's importhonden

Ook worden er weer veel honden illegaal geïmporteerd naar Nederland om hier verkocht te worden, laten Kassa en House of Animals zien in april 2021. Dat kan de nodige consequenties hebben, waaronder een grotere kans op hondsdolheid (rabiës). Uitgebreid onderzoek van Kassa en House of Animals in april 2021 liet nog zien dat 40 procent van geïmporteerde Hongaarse honden met gezondheidsklachten kampen.

Weer mogelijk om strenger te controleren

"De maatschappelijke verontwaardiging rond dit onderwerp is groot", stelt NVWA-woordvoerder René Loman. De aanpak van de illegale hondenhandel is door de coronacrisis redelijk stil komen te liggen. Door het verdwijnen van de anderhalve meter komen er volgens de woordvoerder weer meer mogelijkheden en middelen om strenger te gaan controleren. "Dat is nodig, want het loopt de spuigaten uit in Nederland", waarschuwt Loman.

Bron: AD, NVWA

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

agapon1951
agapon19515 okt. 2021 - 12:41

ja ja mooie woorden, het speelt al jaren en jaren en jaren. Eerst een dierenpolitie in het leven en vervolgens weer weg bezuinigen. Het is al sinds de jaren 60 bekend dat dit gebeurt. Vervolgens gaan we dus pappies gebruiken in Laboratorium met onderzoek naar Alzheimer (België) ze ziek maken en vervolgens te doden. We laten de uitheemse kat gewoon vrij rondlopen en negeren wat deze veroorzaken aan het natuurlijke habitat door vervolgens 1400 herten af te schieten op de Veluwe om het habitat anders te zeer er onder lijdt. Dat door uitheemse diersoorten zoals de kat enorm veel schade wordt toegebracht aan zowel de kat als waar hij op jaagt wordt totaal niet gecontroleerd m.a.w. v.w.b. de controle op jonge honden en de import ervan in mijn beleving zal leiden tot een lachertje en zoals alles in Nederland mooie inhoudsloze woorden om het een zicht te geven, maar er naar handelen........???? Denk dat het gemakshalve maar vergeten wordt ondanks alle regelgevingen in geheel Europa v.w.b. houden van honden en katten. Politiek te gevoelig zeg maar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!