Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA slaat alarm over afslankmiddelen met gevaarlijke stof DNP

29-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
afslankmiddelen 1127

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijst opnieuw op afslankmiddelen met de gevaarlijke stof 2,4-dinitrophenol (DNP). Volgens de waakhond zijn er aanwijzingen dat afslankmiddelen met de stof vanuit Nederland online worden aangeboden. Mensen kunnen na een inname van 1 tot 3 gram DNP per dosering overlijden, waarschuwt de autoriteit.

Het is niet al te eenvoudig om met een zoekopdracht op internet aan de producten met de gevaarlijke stof te komen. Middelen met DNP zijn niet via reguliere webshops te krijgen, maar worden via sociale media en op het dark web aan de man gebracht. De stof wordt ook wel Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen of Aldifen and Chemox genoemd.

Mensen overleden na inname 1 tot 3 gram DNP

Er is een strafrechtelijk onderzoek gaande naar een mogelijk Nederlandse aanbieder van afslankmiddelen met DNP. Al eerder kwamen in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk mensen in het ziekenhuis door het gebruik van het spul en zijn er zelfs mensen door gestorven.

De NVWA sloeg al eens eerder alarm over DNP, namelijk in 2015 en 2017. In het verleden werd de stof in de Verenigde Staten gebruikt als medicijn tegen obesitas. Daarnaast gebruiken onder meer bodybuilders het om de onderhuidse vetlaag te verminderen.

Gevaren bij lagere inname DNP

Ook bij lagere inname dan de dodelijke 1 tot 3 gram DNP per dosering kunnen er nadelige effecten optreden. Zo kunnen mensen na inname last krijgen van huiduitslag, cataract (staar) en kunnen er gevolgen zijn voor hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.

Bron: ANP, NVWA

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!