Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

NS schrapt spitskorting en halveert abonnementen

5 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
trein NS

Het aantal abonnementen dat de NS aanbiedt, daalt vanaf volgend jaar van het huidige 22 naar 11. Ook kunnen reizigers vanaf 2021 geen gebruik meer maken van 40 procent korting tijdens de middagspits. De vervoerder ziet zich daartoe genoodzaakt om meer zitplaatsen in de spits te kunnen aanbieden.

De Nederlandse Spoorwegen willen de focus verleggen op hun maandelijks opzegbare 'NS Flex'-abonnementen. Daarmee moet achteraf worden betaald en is het niet langer nodig om saldo op de ov-kaart te zetten voor de reis begint. Reizen op saldo blijft beschikbaar voor enkele abonnementen en kan vanzelfsprekend ook nog zónder abonnement worden gebruikt.

'Niet meer van deze tijd'

Hoofd van de Raad van Bestuur bij de NS, Tjalling Smit vindt korting tijdens de drukke middagspits "niet meer van deze tijd". De motivatie om het aantal abonnementen te halveren is het 'simpeler' maken van het aanbod. "We hebben goed geluisterd naar de adviezen van consumentenorganisaties", aldus Smit op de website van de NS.

700.000 reizigers getroffen

Het verdwijnen van het Voordeelurenabonnement betekent meer kosten voor veel reizigers die van en naar hun werk reizen. Zo'n 700.000 mensen maken momenteel gebruik van het abonnement en worden getroffen door de maatregel. Het totale aantal mensen dat een NS-abonnement heeft is ruim één miljoen. Deze mensen worden volgens de Spoorwegen 'persoonlijk geïnformeerd' over de wijzigingen.

Eisen van Rover

Reisorganisatie Rover staat positief tegenover het achteraf betalen, maar betreurt het verdwijnen van de middagspitskorting op de Voordeelurenkaart. Rover was een van de organisaties die de NS van advies voorzag. De eisen die de reisorganisatie aan de NS stelde, zijn voor een groot deel ingewilligd. Zo werd het meest populaire abonnement, Dal Voordeel, behouden en wist Rover te voorkomen dat reizigers extra zouden gaan betalen na de overstap op NS Flex.
Bron: NS, Rover

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!