Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NS en ProRail voorzien een "pittig najaar" met meer vertragingen

21-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1132 keer bekeken
  •  
trein + geld 1127

Treinreizigers moeten ernstig rekening houden met de nodige extra vertragingen op het spoor. Topman Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) verwacht een "pittig najaar" voor de reizigers.

Het gaat de NS en spoorbeheerder ProRail de komende herfst waarschijnlijk niet gaat lukken om voldoende treinen op tijd te laten rijden. "De realiteit is dat onze problemen niet zomaar verholpen zijn. Wanneer ze zijn opgelost weet ik niet", zegt Koolmees.

Diverse oorzaken voor vertragingen

Waardoor verwachten NS en spoorbeheerder ProRail meer vertragingen? Deze worden met name veroorzaakt door een tekort aan treinen, tijdelijke snelheidsbeperkingen op instabiele stukken spoor en meer werkzaamheden die de dienstregeling verstoren.

Verder kampt ProRail met personeelstekorten. "Er zijn zo weinig elektromonteurs, we hebben ze overal geprobeerd vandaan te halen", zegt topman John Voppen van de spoorbeheerder. Daardoor is nog weleens sprake van tegenvallers tijdens projecten. De NS wil haar eigen personeelstekorten tegengaan door meer monteurs, machinisten en conducteurs op te leiden. "We zijn volop aan het werven, de instroom is daardoor hoog en de opleidingen zitten vol", zegt Koolmees.

Rover: niet het moment om treinkaartjes duurder te maken

Vooral op de hogesnelheidslijnen (HSL) zijn er volgens NS-baas Koolmees "veel hoofdbrekens". Zo mogen treinen die normaal gesproken 300 kilometer per uur rijden op sommige stukken spoor maar 80 kilometer, omdat de viaducten waarover ze rijden te instabiel zijn.

Reizigersvereniging Rover herhaalt de oproep om voorlopig de toeslag op de hogesnelheidslijn af te schaffen."Extra dure kaartjes op een extra onbetrouwbaar traject, dat kun je mensen toch niet verkopen?", zegt Rover.

Ook hoopt de organisatie dat de dreigende prijsstijging van treinkaartjes en -abonnementen nog eens goed bekeken wordt. "Juist nu van de reiziger extra geduld wordt gevraagd, is dit geen fraai moment om met flinke prijsstijgingen te komen."

Minder dan negen op tien treinen rijden op tijd

De NS is verplicht om negen op de tien treinen op tijd te laten rijden via het hoofdrailnet. Lukt dat niet, dan kan het spoorbedrijf een boete krijgen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Nu is het zo dat er net geen negen op de tien treinen op tijd rijden. Op de hogesnelheidslijnen rijden er zelfs maar zeven op de tien treinen op tijd, terwijl dat er eigenlijk iets meer dan acht op de tien moeten zijn. "In de praktijk zien we dat we het niet voor elkaar krijgen en onbetrouwbaarder worden. Dan is het soms beter dat er een trein minder rijdt", zegt Voppen.

Verder staan voor volgend jaar weer meer werkzaamheden gepland. "Het aantal werkzaamheden dat we in 2025 gaan uitvoeren is 30 procent hoger dan in 2022", zegt topman Voppen van ProRail. "We werken met man en macht om onze doelen te halen, maar het gaat heel lastig worden." Dat komt mede doordat veel infrastructuur verouderd is. "Die is elke veertig jaar aan vervanging toe, maar we willen ook voor de toekomst klaar zijn." ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
31 jul. 2024 - 8:43
In feite is het zo, dat je als aankomend arts dan zelf al aan het seksualiseren bent. Dat is mag ik hopen niet de bedoeling. Althans ik zou zo'n arts niet willen.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jul. 2024 - 23:01
Ik ook niet.
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jul. 2024 - 23:01
Ik ook niet.
Pater
Pater
31 jul. 2024 - 0:43
Veel belangrijker dan een islam-achtergrond lijkt me een veel betere verklaring van het probleem: vrouwelijke studenten voelen zich er onveilig bij. Natuurlijk had die vraag over de islamachtergrond best gesteld mogen worden, maar VdHorst is wel erg druk bezig die als de oorzaak aan te duiden, zonder onderbouwing.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jul. 2024 - 23:03
De protesten in 2015 kwamen uit de moslimhoek.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 aug. 2024 - 9:59
Het rapport waar Rotbi aan refereert is in te zien. De daar voorgestelde alternatieven in de opleiding komen de kwaliteit niet ten goed of stuiten op praktische bezwaren.
HarmDa
HarmDa
30 jul. 2024 - 16:09
Beste Han van der Horst 30 procent zo lees ik in uw link van de ondervraagden heeft hier moeite mee, zoveel moslims studeren er niet voor arts de islam heeft er dus niets mee te maken. Dit misschien wel https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/enquete-grensoverschrijdend-gedrag-ligt-vooral-in-het-ziekenhuis-op-de-loer en dit https://www.humo.be/nieuws/metoo-aan-de-faculteit-geneeskunde-aan-de-operatietafel-vroeg-hij-kan-een-vlaamse-leeuw-je-behoeften-niet-meer-bevredigen~b1df5c3e6/?referrer=https://www.google.com/ En dit zo gedrag gebeurt ook tijdens practica en stages. De studie medicijnen is berucht om MeToo misstanden en veel erger. Een oud gangenoot van mijn studentenflat is na 3 jaar overgeschakeld van universiteit om aan haar arts diploma te komen. Waarom ? De arts in kwestie liet haar niet slagen omdat zij niet met hem uit wou gaan en bij hem overnachten om het heel beleefd te verwoorden. Klagen had in de tijd geen zin. Persoonlijk heb ik daarom begrip voor dit standpunt. En verder wat je met je lichaam doet bepaal je zelf nooit een ander, dus ook preuts zijn is je goede recht. Vermoedelijk is stellen can deze eis ook in strijd met de wet. Misschien kunnen ze beter naar de rechter stappen om te kijken of dit wel verplicht opgelegd mag worden
2 Reacties
Zandb
Zandb30 jul. 2024 - 18:26
HarmDa In dit geval gaat het om (daar ga ik van uit) religieuze redenen. Dat maakt uw verhaal niet minder indringend maar wel irrelevant in deze context. Als er gegronde redenen zijn - religieuze redenen zijn dat niet - dan moeten die serieus genomen worden en dan zou de omschrijving "maniakaal preuts" ten onrechte zijn. Misschien doe ik u tekort, maar uw "Ik heb begrip voor dit standpunt" vind ik nog al ondoordacht als je leest hoe Han tot zijn vernietigend oordeel komt.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 aug. 2024 - 10:48
(machts)misbruik van de docent-student relatie beperkt zich niet tot de medische opleiding en doet in deze discussie niet terzake.
EA-traveler
EA-traveler
30 jul. 2024 - 7:41
Het probleem is niet zozeer de islam. Dat is slechts de verschijningsvorm. Het probleem is de niet-westerse plattelandscultuur. En die heeft overal ter wereld dezelfde kenmerken: ultraconservatief, extreem religieus, conformistisch, groepsdwang. Dat zie je op het Poolse (Christelijke) platteland, op het Indiase (hindoe) platteland, het Afrikaanse (christelijke) platteland, op het Turkse en Marokkaanse (islamitische) platteland. En vergis je niet, deze ultraconservatieve cultuur is niet te vergelijken met de semi urbane cultuur die wij op het westerse platteland gewoon zijn. In West-Europa hebben we voornamelijk niet-westerse plattelanders als migranten gekregen en die hebben hun extreem religieuze levenswijze meegenomen. Mijn zoon kent Turkse jongeren die in Izmir samenwonen terwijl hun ouders in Nederland denken dat ze als nette Turkse conservatieve plattelanders leven. Ook Indiase kennismigranten bijvoorbeeld hebben een meer urbane achtergrond en daar is veel minder cultuurextremisme. Mijn ervaring in Noord-Oeganda is dat het meerdere generaties duurt voordat plattelandscultuur na verhuizing naar de stad is afgesleten. Dus voorlopig moeten we nog energie stoppen in het verdedigen van onze eigen (semi) urbane cultuur. En laten we ons vooral niet verleiden om te denken dat het een islamitisch probleem is. Overal in islamitische landen (Iran voorop) wordt een cultuurstrijd gevoerd tussen ultraconservatief platteland en veranderingsgezinde urbane bevolking.
Frits Jansen
Frits Jansen
30 jul. 2024 - 5:38
Volgens mij hoort het bij de opleiding tot dokter dat je leert om een lichaam niet als lustobject te zien, met inbegrip van je eigen lichaam. Zoals je tegenwoordig geen dokter meer kunt worden als je niet een minimum aan omgangsvormen beheerst zo zou je ook geen dokter moeten kunnen worden als je niet kunt abstraheren van seksualiteit. Een dokter is een dokter, geen man of vrouw zolang hij/zij als dokter opereert. Maar als ik iets aan mijn piemel zou hebben zou ik toch liefst een mannelijke dokter willen. Een vrouwelijke dokter denkt misschien dat je het er om doet. Ik had een keer een woest aantrekkelijke vrouwelijke oogarts. Die zal ook wel van zichzelf weten dat ze aantrekkelijk is. Maar ze hoefde alleen naar mijn ogen te kijken. Er is een heel genre gebouwd op de aantrekkelijkheid van dokters: de doktersroman. En ziekenhuisseries op TV. Gek genoeg gaat dat zelden over aantrekkelijke vrouwelijke dokters. Ik val wel op sterke, stoere vrouwen, zeker als ze medisch specialist zijn.
Olav Meijer
Olav Meijer
29 jul. 2024 - 21:44
2/2 [Het argument van mw. Rotbi dat mensen met die schroom, zich dat juist heel goed kunnen indenken, snijdt geen hout. Dat is theoretische kennis.] Het lijkt me niet slechts “theoretische" kennis, maar persoonlijke ervaringskennis, die intersubjectief goed aangevoeld kan worden en waarmee goed kan worden gehandeld als arts, denk ik. Hoe dan ook lijkt me dit een onderwerp waarover een goede bezinning noodzakelijk is, en genuanceerde conclusies moeten worden getrokken.
2 Reacties
Linkerkant
Linkerkant30 jul. 2024 - 6:05
Neen we moeten helemaal niet bezinnen en nuanceren. Praktijk onderwijs maakt deel uit van de medische opleiding, waar je elkaar ook onderzoekt. Als je dit niet wil, dat moet je niet de opleiding tot arts kiezen. Hetzelfde geld voor het niet behandeld willen worden door iemand van het andere geslacht. Als je dat niet wil, wordt je niet behandeld. Uitzondering voor religie moeten we niet maken.
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2024 - 12:09
In het nog vrij recente verleden waren de meeste artsen man, ook de gyneacologen. Vrouwen moesten daar maar mee zien te dealen.
Olav Meijer
Olav Meijer
29 jul. 2024 - 21:43
2/1 Over deze kwestie moet niet al te gemakkelijk geoordeeld worden, denk ik, als leek op medisch gebied. Ik vind de term "maniakale preutsheid" in de kop in elk geval ongepast. Het is logisch dat uitzonderingen worden gemaakt voor studenten die serieuze bezwaren hebben tegen het proefpersoon zijn bij het lichamelijk onderzoekspracticum. Al genoemd worden -terecht- een mismaakt lichaam of een verleden van zwaar misbruik hebben. Het zich letterlijk bloot moeten geven aan en zich laten betasten en onderzoeken door medestudenten en docenten lijkt me zeker bijzonder ongemakkelijk. Onbedoeld kunnen ook erotische of seksuele prikkels een uitwerking hebben. Het kan ervaren worden als b.v. verplicht het naaktstrand opgaan -wat op zich nog niet zo'n grote stap is-, maar dan wel met de extra toevoeging dat je elkaar lichamelijk moet bestuderen. Schaamtegevoel over (bijna) totale naaktheid is sterk cultureel bepaald en kan niet zonder meer worden afgedaan als "preutsheid". Theologische ("überpreutse") interpretaties of een "kuisheidsmanie" erbij betrekken lijkt me in het kader van de studie zinloos en mogelijk juist averechts werken.
15 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jul. 2024 - 21:52
Het gaat hier om medisch handelen, dat men beurtelings moet verrichten en ondergaan. Medisch handelen. Met medestudenten erbij en een docent die richting geeft. Men is niet naakt maar trekt de bovenkleding uit. De geslachtsdelen, primair en secundair, maken geen deel uit van de aangeraakte gebieden. Daar niet aan meedoen is vreemd als je een vak gaat leren dat veel aanraken van het lichaam met zich meebrengt.
Olav Meijer
Olav Meijer29 jul. 2024 - 22:38
@ Han van der Horst: Natuurlijk is het uitgangspunt medisch handelen. En ik denk ook zeker dat het de voorkeur heeft dat studenten aan zo'n practicum meedoen. Zo'n ervaring zal leerzaam zijn. Ik vind alleen dat niet te licht gedacht moet worden over bezwaren die betrokken studenten ertegen kunnen hebben. En ik denk ook dat het niet zelf ondergaan van zo'n onderzoek je per definitie ongeschikt maakt om als arts goed te kunnen handelen, wat immers ook geldt voor personen met een mismaakt lichaam of een verleden van ernstig misbruik.
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jul. 2024 - 23:05
Natuurlijk is er binnen de medische opleiding over nagedacht. Praktijkoefening in lichamelijk onderzoek kan uiteraard niet bij echte patienten plaats vinden, zeker niet in de eerste jaren van de studie.
Mirzas
Mirzas30 jul. 2024 - 6:02
Uiteindelijk maakt het m.i. niet uit welke reden iemand aanvoert en of een persoon een reden wil aanvoeren. Daarom heb ik een paar reacties hieronder geen voorbeelden aangevoerd. Al zijn jouw voorbeelden uiteraard wel ook zeer valide.
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2024 - 11:16
De kop "maniakale preutsheid" is ongelukkig gekozen. Het gaat ook niet om de seksuele revolutie/bevrijding maar om professionaliteit. Dat sommige vrouwelijke medische studenten vinden dat hun collegas hun lichaam niet mogen zien resp onderzoeken in een onderwijscontext is inderdaad hun zaak. Dat de onderwijscommissies daar geen dispensatie voor verlenen hebben ze onderbouwd. Je hoeft het met hun argumenten niet eens te zijn maar het curriculum is wel hun verantwoordelijkheid.
Zandb
Zandb30 jul. 2024 - 14:28
Mirzas Als er een goede reden is om niet aan dat verzoek om in onderkleding voor patiënt door te gaan, te voldoen dan is er geen sprake van maniakale preutsheid. Kunnen we deze zinloze discussie dan zo maar naar tevredenheid van iedereen afsluiten? Danielle Ik vind de kop hier wel goed gekozen omdat er een godsdienstige reden aangevoerd wordt, die min of meer inhoudt dat je met een te bloot zijn seksuele prikkels veroorzaakt of dat je jezelf seksueel gezien in de problemen brengt.
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2024 - 17:12
Zandb Inhoudelijk ben ik het wel met u eens.
Mirzas
Mirzas30 jul. 2024 - 19:47
Hoezo zinloos Zandb? Voor wie, voor jou, of voor iedereen? En waarom dan?
Mirzas
Mirzas30 jul. 2024 - 19:49
@Danielle, niet op deze wijze willen meewerken staat niet noodzakelijk professionaliteit in de weg. Er zijn andere oplossingen denkbaar.
Zandb
Zandb31 jul. 2024 - 7:22
Mirzas Een discussie waar je langs elkaar heen praat (want dat is wat ik probeer aan te tonen) die vind ik zinloos. Voel u vrij er anders over te denken maar kom dan met een iets inhoudelijker verhaal dan zo'n passief agressieve vraag.
Mirzas
Mirzas31 jul. 2024 - 14:26
Je bent er wel een Zandb. Je bestempelt andermans bijdrage met regelmaat, zonder onderbouwing, tot ongeldig of zinloos en als ik keurig vraag waarom ben ik degene die passief agressief zou zijn. Gevalletje omgekeerde wereld, lijkt me. Of minimaal een kwestie van onzuivere denkprocessen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jul. 2024 - 23:07
[Er zijn andere oplossingen denkbaar.] De onderwijscommissie vind deze oplossing de beste.
Mirzas
Mirzas1 aug. 2024 - 4:24
@Danielle, en nu stelt mw Rotbi dat herziening nodig is. En zijn er ook in deze discussie de nodige argumenten voor die herziening aangevoerd, zie oa ook HarmDa en Zolav Meijer. Daar heb je een sterk afwijzende mening over (prima verder). Maar "omdat de commissie het zegt" is niet het beste argument.
Mirzas
Mirzas1 aug. 2024 - 4:28
Zolav -> Olav
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 aug. 2024 - 7:35
De commissie gaat over het curriculum, is deskundig en heeft er goede argumenten voor. Ik ga hun werk niet overdoen.
Bruns
Bruns
29 jul. 2024 - 19:06
Deze reactie is verwijderd
Mirzas
Mirzas
29 jul. 2024 - 17:33
Ik houd niet van het woord preuts, aangezien het begrip 'preuts' erg vaak is ingezet om met name vrouwen over grenzen te trekken die ze zelf niet over wilden. Ik vind het niet maniakaal om moeite te hebben met ontbloting ten overstaan van een groep medestudenten. Op zijn minst iets waar het gesprek over gevoerd zou moeten kunnen worden zonder onevenredige druk uit te oefenen met uitdrukkingen als... 'maniakale preutsheid'. Zelfbeschikking staat voor mij altijd voorop. Ook als het tegen de al dan niet geklede borst stuit van mannen die terug verlangen naar de tijd waarin topless zonnebaden de standaard was.
3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst29 jul. 2024 - 18:34
Het gaat nieet over mannen maar over studenten geneeskunde van wie de grote meerderheid trouwens vrouw is. Het gaat om het nabootsen van een situatie die zal voorkomen als de arts een lichamelijk onderzoek noodzakelijk acht. Dus het heeft niets te maken met de context waarin jij het brengt.
thedevelmoene
thedevelmoene29 jul. 2024 - 19:29
Ik verwacht van een arts dat deze met een medische bril naar mijn lichaam kijkt. Als er om medische redenen een lichamelijk onderzoek moet komen, dan moet dat uitgevoerd worden. Dat is ongeacht of ik mooi of lelijk ben, een smerige viespeuk, of een onschuldige maagd. In het geval van een opleiding is er een medische noodzaak. Het is belangrijk dat ieder arts ervaring heeft met doen van lichamelijk onderzoek, dus je zult je medische bril moeten opzetten en dit onderzoek ondergaan, als 'arts' en als 'patient'. Als je dit niet kunt, betekent dat eigenlijk dat je niet met een puur medische blik naar een mens kunt kijken, dus ben je in mijn ogen niet geschikt om als arts te functioneren. Het maakt niet uit of dat nu komt omdat je dit vies vindt, of misschien wel veel te lekker. Zelfbeschikking is niet relevant. Het is voorstelbaar dat je nooit betast wil worden, net als dat het bijvoorbeeld voorstelbaar is dat je nooit geweld wilt gebruiken. In het laatste geval staat het je vrij om geen executieve politieman te worden, net als dat het je vrij staat om een andere studie te doen buiten geneeskunde. In beide gevallen wist je waarvoor je koos en is het onheus om tijdens de opleiding te gaan zeuren.
Mirzas
Mirzas29 jul. 2024 - 19:47
Ik op mijn beurt denk dan weer dat ik niet heb gezegd wat jij denkt dat ik heb gezegd Han.
Mirzas
Mirzas
29 jul. 2024 - 17:33
Ik houd niet van het woord preuts, aangezien het begrip 'preuts' erg vaak is ingezet om met name vrouwen over grenzen te trekken die ze zelf niet over wilden. Ik vind het niet maniakaal om moeite te hebben met ontbloting ten overstaan van een groep medestudenten. Op zijn minst iets waar het gesprek over gevoerd zou moeten kunnen worden zonder onevenredige druk uit te oefenen met uitdrukkingen als... 'maniakale preutsheid'. Zelfbeschikking staat voor mij altijd voorop. Ook als het tegen de al dan niet geklede borst stuit van mannen die terug verlangen naar de tijd waarin topless zonnebaden de standaard was.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jul. 2024 - 19:52
Mirzas Laat je niet van het onderwerp afleiden. Het gaat om een verplicht onderdeel van de medische opleiding, niet over topless zonnebaden en mannenwensen. Ook "ontbloting ten overstaan van een groep medestudenten" is niet zoals het gaat. Net als bij het omgaan met echte patiënten is het bij deze trainingen erg belangrijk dat de onderzoekende student zich gedraagt zoals een professionele arts zich hoort te gedragen.
Mirzas
Mirzas29 jul. 2024 - 20:08
Ik denk dat anderen zich laten afleiden van mijn belangrijkste punt: zelfbeschikking voorop. Er is een verschil tussen je laten onderzoeken door een arts en je laten onderzoeken door je medestudent met een groep andere studenten en docent(en) om je heen. Als je daar moeite mee hebt zou dat bespreekbaar moeten kunnen zijn. Ik vind de woorden maniakale preutsheid daarmee niet passen. En verregaande conclusies over beroepskeuze ook niet.
Mirzas
Mirzas29 jul. 2024 - 20:14
En de conclusie dat de hoofddoek van deze mevrouw de hoofdreden is voor haar redenering vind ik ook voorbarig. Ik ben zo ongeveer het tegenovergestelde van religieus, maar ben het toch met haar eens
Inzicht
Inzicht
29 jul. 2024 - 17:26
Ik ben het wel eens 25 of 75% eens met Han, maar nu voor de volle 100. Als je als aankomend arts geen onderscheid kunt maken tussen het medisch belang en alle andere redenen waarom mensen uit de kleren gaan, dan kun je beter bijvoorbeeld laboratoriumwerk gaan doen. Ook heel belangrijk.
Markzelluf
Markzelluf
29 jul. 2024 - 16:02
Het is te idioot voor woorden dat essentiële onderdelen van een beroep niet getraind kunnen worden door de houding van bepaalde studenten. Dat in het Christendom en de Islam een al te losbandige levensstijl wordt veroordeeld kan - naar mijn mening - niet los gezien worden van de tijd waarin de teksten zijn opgesteld. Voorbehoedsmiddelen bestonden niet, sociale voorzieningen waren er niet en kennis over voortplanting en kraamzorg had men nauwelijks. Alleen in optimale situaties (partner, enige hygiëne) hadden moeder en kind overlevingskansen. Gelukkig is dat nu heel anders en ik kan me niet voorstellen dat dezelfde uitgangspunten van duizenden jaren geleden nog steeds moeten gelden. Of topic: ook de interpretatie van wat de Bijbel over homoseksualiteit schrijft is sterk door mensen ingekleurd. Als God volmaakt is en Hij bepaalde dat sommige mensen homoseksuele gevoelens hebben, dan kan dat toch geen vergissing zijn?
Hermen B
Hermen B
29 jul. 2024 - 15:26
Ik heb het ook gezien. En ik snap waarom het moet. Je moet als dokter in opleiding ervaren hoe het voor een patient voelt zich straks voor jou bloot te geven. Das wel dikke prima enzo. Maar als je als student gevraagd wordt je te ontkleden voor het oog van 10 medestudenten kan dat best een dingetje zijn. En totaal niet te vergelijken met een situatie waarin er 1 of 2 doktoren zijn en maar 1 patient. In de reportage was een voorbeeld te zien waarin 2 studenten 1 student onderzochten met 1 opleidend arts daarbij. Moet kunnen. Maar ik kan me ook andere situaties indenken waarin het voor een student ongemakkelijker is om aan de eis zich te ontkleden te voldoen. Bezwaar maken moet altijd kunnen en aangeven waar voor iemand persoonlijk de grens ligt moet altijd bespreekbaar. Anders moet je elke uitzondering weigeren. En een moslima die graag dokter wil worden weet heus dat er een praktijk is waarin ze patienten deels ontkleed zal onderzoeken. Ik zou van Hasar Rotbi de praktijk voor zich ziet. Gaat zij alleen vrouwen vrouwen vragen zich te ontkleden voor onderzoek? Wordt zij een dokter voor alleen vrouwen? Want dat verhaal van dat kleed slaat natuurlijk nergens op. Mooi verhaal maar is natuurlijk bullshit.
korheiden
korheiden
29 jul. 2024 - 15:25
Ik mag hopen dat niet wordt toegegeven aan deze onzin, maar ik vrees het ergste.
1 Reactie
Peterrr.
Peterrr.29 jul. 2024 - 21:33
Ik denk ook dat er gezwicht gaat worden voor de druk van een kleine minderheid. Hoe sterk het verhaal van Han ook is om dat niet te doen.
De uyl
De uyl
29 jul. 2024 - 13:28
Het is een non issue. Er zijn genoeg studenten die er geen enkel probleem mee hebben. Dus niemand hoeft. Het is ook geen probleem dat veldspelers geen keeper willen zijn als je al genoeg keepers hebt. Prima.
2 Reacties
Volrin
Volrin29 jul. 2024 - 14:10
"Het is een non issue. Er zijn genoeg studenten die er geen enkel probleem mee hebben. Dus niemand hoeft. Het is ook geen probleem dat veldspelers geen keeper willen zijn als je al genoeg keepers hebt." Deze mensen worden niet opgeleid tot veldkeeper maar tot voetballer. Uw reactie is een groot teken van onbegrip.
Zandb
Zandb29 jul. 2024 - 14:59
uyl Met 'als.....dan' redeneringen heb je wel vaker dat ze kloppen. Als er bv genoeg keepers zijn, dan hoeven veldspelers geen keeper te zijn. Maar, aan de andere kant, als er te weinig keepers zijn, dan zal je een beroep op de veldspelers moeten doen. En zo zie je maar weer: u had zich en ons de moeite van het reageren kunnen besparen, had u even nagedacht. En nee, dat vind ik niet zo prima.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
29 jul. 2024 - 12:59
Het kan nog veel gekker waar het de artsenopleiding betreft. Het was maar kort in het nieuws dat gedeeltelijk in Nederland opgeleide Afghaanse artsen door de Taliban werden vermoord. Anatomieonderwijs (snijzaal) was sinds 1996 verboden in Afghanistan, waardoor de geneeskundestudenten weinig idee hadden hoe lichamen er van binnen uitzagen. Niet erg handig als je ook moet opereren. https://amazingerasmusmc.nl/chirurgie/taliban-maakt-jacht-op-artsen-die-in-nederland-zijn-opgeleid/
Wimtel
Wimtel
29 jul. 2024 - 11:46
Preutsheid en schaamte voor het eigen lichaam zit in de hele maatschappij en wetgeving. Vroeger hoopte ik dat het minder zou worden, maar het wordt alleen maar erger. Je ziet het ook op “social” media. Blote lijven, of een stukje lichaam dat ook maar iets aan seks doet denken, zelfs alleen een tepel van een vrouwenborst, is “fout”. We gaan nog steeds erg krampachtig om met ons ongeklede lijf. Dit krijg je van jongs af aan mee. Dat dit op een gegeven moment tot discussies gaat leiden in (para)medische opleidingen, was/is te verwachten, maar blij ben ik er niet mee. Zolang de kans heel groot is dat je wordt aangehouden als je bloot op straat loopt of voor je raam staat, is er nog een lange weg te gaan.
Max Moritz
Max Moritz
29 jul. 2024 - 11:41
Maniakale preutsheid komt vrijwel altijd voort uit orthodoxe vormen van religie. Zij eist waar zij geen macht heeft en dwingt waar zij die wel heeft de vrouwelijke seksualiteit letterlijk en figuurlijk te versluieren en de vrouw in een ondergeschikte positie. Binnen die religieus orthodoxe gemeenschappen maken vrouwen zich weinig minder schuldig aan deze repressie van vrouwen dan de mannen.
1 Reactie
Zandb
Zandb29 jul. 2024 - 15:06
Max Hoe vaak heb ik al niet duidelijk gemaakt, dat wanneer je vrij bent, dat je dan ook vrij bent om niet van de vrijheid gebruik te maken. Als er geen sprake is van willekeurige dwang - en dat lijkt me hier niet want je hoeft geen arts te worden - dan mag je van die vrijheid , bv om geen arts te willen worden, gebruik maken. Of vrouwen zich minder schuldig maken aan repressie, dat weet ik niet. Vrouwen worden wel veel meer beperkingen opgelegd, tenminste, als er niet meer mannen zijn, die zich als vrouw willen gedragen.
JoepJos
JoepJos
29 jul. 2024 - 11:28
Een van mijn stagiaires vertelde mij ooit dat zij liever de zorg in was gegaan, maar omdat daar een uniform met korte mouwen werd voorgeschreven zag zij daar, vanwege religieuze redenen vanaf. Rechter worden of bij de politie gaan was, aldus de stagiaire ook geen optie. Zij koos daarom voor maatschappelijk werk. Mevrouw Rotbi had, als de bezwaren bij haar zo sterk zijn, ook een andere keuze kunnen maken.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
29 jul. 2024 - 10:54
"Ongemak" lijkt mij een nuttige ervaring voor aanstaande artsen. Dan begrijpen ze beter hoe menige patient zich voelt. Als praktijkoefening in lichamelijk onderzoek op echte personen onmisbaar is binnen de opleiding, dan mag er geen vrijstelling worden verleend op grond van religieuze bezwaren. Het "seksualiseren" van arts-patient interactie/contacten is bovendien een ernstig gebrek aan professionaliteit. Dan maar geen arts worden. Pak ook de volgende tirade uit 2015 er nog eens bij https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/twitter-ontploft-om-twee-preutse-moslimmeisjes
7 Reacties
Volrin
Volrin29 jul. 2024 - 12:57
Goed verwoord!
Karingin
Karingin29 jul. 2024 - 13:06
Eens!
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jul. 2024 - 13:35
Dank. Voor informatie over lichamelijk onderzoek zie bv https://vu.nl/nl/student/regelingen-geneeskunde/patientgebonden-vaardigheden-patientcontacten
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jul. 2024 - 13:57
Lijkt me geen speld tussen te krijgen. Hoe is die zaak uit de link uiteindelijk afgelopen?
Hermen B
Hermen B29 jul. 2024 - 15:56
Wat als je nou geen ongemak voelt? Het stiekum prettig vindt bekeken en betast te worden? Of is het beter niet te voelen? Maakt je dat geschikt als arts? Is ongemak een eis? Dan ook geen uitzondering bij verminking of een verleden van misbruik. Juist daar is ongemak.
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jul. 2024 - 19:56
Hoe de zaak uiteindelijk is afgelopen heb ik niet kunnen achterhalen.
stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jul. 2024 - 16:54
Hermen, Ik begijp je vragen niet. Waar probeer je de vinger op te leggen?
agnar123
agnar123
29 jul. 2024 - 10:42
Dit artikel toont de noodzaak van een radicale beweging van seksuele bevrijding zoals eind jaren 1960 begin jaren 1970. Toen ik in de jaren 1970 als puber voor het eerst naar een naaktstrand ging, was dat een heerlijke bevrijding. Het heeft me in de rest van mijn leven heel goed gedaan. Wel graag met meer kennis van zaken. 'Seksuele bevrijding' werd toen vaak gebruikt om mensen (meest vrouwen) onder druk te zetten en tot ongewenste seks te dwingen. Dat is geen 'bevrijding' maar seksueel geweld. Schaamte voor het naakte lichaam dienen we te bestrijden. Bijvoorbeeld door veel meer naakt op tv te brengen. En door weerstand te bieden aan 'de Amerikaanse ziekte'. Als de tepel van een vrouw te zien is in een film, is dat geen reden om er een 18+ film van te maken. Wordt het niet eens tijd voor naakte talkshows, naakte presentatoren van het NOS journaal. Misschien niet iedere dag, maar bijvoorbeeld eens in het jaar op een wereld naturisten dag? In de jaren 1970 bracht de VARA de tv serie 'Open en Bloot' uit. Wordt het niet eens tijd om iets dergelijks opnieuw te doen? Wel graag met totale naaktheid en schaamteloze frontale naaktheid. Wellicht kan dat gebruikt worden door scholen voor seksuele voorlichting. Zonder ook maar enige rekening te houden met religieuze bezwaren van wie dan ook. Moslims, Christenen en anderen dienen ook rekening te houden met onze opvattingen. Goede seksuele voorlichting is noodzakelijk voor een goede geestelijke gezondheid.
6 Reacties
Adriek
Adriek29 jul. 2024 - 11:08
Vooropgesteld dat ik het hartgrondig met u eens ben. Dit gaat niet gebeuren, probeert u het over vijftig jaar nog eens. Als hetgeen van de mensheid resteert het gezonde verstand weer gebruikt.
Linkerkant
Linkerkant29 jul. 2024 - 11:45
Ha! leuk om te lezen, ik ben voor. Overigens, die 'schaamteloosheid' bestaat nog wel hoor... net terug van een vakantie uit het katholieke Spanje, waar aan de atlantische kust het merendeel van de vrouwen gewoon lekker topless ligt te zonnen, net zoals vroeger in NL toen je daar nog niet over werd lastiggevallen.
Wimtel
Wimtel29 jul. 2024 - 12:01
Mee eens, gewoon weer meer naakt op TV zonder die flauwekul van een opgetild been, plantje of handje ervoor, net buiten beeld, etc. Ik vrees wel dat de netbazen er gekleed voor gaan liggen. Zal iets te maken hebben met mogelijk reacties uit de maatschappij, of politiek.
Volrin
Volrin29 jul. 2024 - 12:58
We hebben wat recenter zoiets gehad: Gewoon. Bloot. https://ntr.nl/site/nieuws/Kinderen-ontdekken-de-naakte-waarheid-in-GEWOON-BLOOT/509/#:~:text=wordt%20het%20uitgezonden%3F-,Gewoon.,%2C%20vagina%2C%20transgender%2C%20gewicht.
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jul. 2024 - 13:43
De mondiale "naked bike ride" heeft ook iets aandoenlijks. https://wnbr.nl/wnbr-amsterdam-2023/
Olav Meijer
Olav Meijer29 jul. 2024 - 22:10
@ agnar123: [Moslims, Christenen en anderen dienen ook rekening te houden met onze opvattingen.] Hoezo, wat zijn "onze" opvattingen? Van alle niet-christenen en niet-moslims? Snijdt natuurlijk geen hout, want deze twee globale groeperingen zijn heel divers wat betreft hun opvattingen op allerlei (dus ook: dit) gebied.
Gerygrr
Gerygrr
29 jul. 2024 - 10:12
Dank, een uitgebreid verhaal over “blootheid” en preutsheid in de islam. Je mag toch ook veronderstellen, dat deze geloofsregels zijn opgesteld in een ver verleden, toen er nog geen medische studierichting bestond. De andere kant van het geschetste is de verzorging van mannelijke patiënten. Hoe ver gaan religieuze voorschriften daar in de te verrichten handelingen?
4 Reacties
Joop1961
Joop196129 jul. 2024 - 10:49
Nou Han , wat n lang beetje saai verhaal . Die preutsheid was er vroeger ook op de RK basisschool. In de toen 6de klas van de vorige eeuw lagen de boekjes over sexuele voorlichting al in de kast van ons leslokaal achter slot en grendel tot n vader waarvan de dochter in de betreffende klas zat en tevens in het schoolbestuur zat er n stokje voor stak want tjee iemand van 12 jaar en religieus ( katholieke schijnheiligheid) ga je niet voorlichten maar juist ja zolang mogelijk dom houden toch . Leuk verhaal of nie
Wimtel
Wimtel29 jul. 2024 - 12:47
Dit geldt niet alleen voor islam. Preutsheid en een of andere angst voor het blote lichaam was hier al ruim voordat er serieuze aantallen moslims waren.
JoepJos
JoepJos29 jul. 2024 - 13:23
Het hangt er vanaf aan welke gelovige je dit vraagt. De ene zal zeggen dat het niet mag van haar of zijn religie, de ander zal zeggen dat dit geen enkel probleem is en dat dit hoort bij het beroep. Hetzelfde geldt voor bevallen met een mannelijke vrouwenarts.
Gerygrr
Gerygrr29 jul. 2024 - 14:07
Joep, Joop en Wimtel, Mijn vraag gaat toch niet over preutsheid bij de katholieken of gereformeerden? Geen van die gelovigen wordt het verboden om hun patiënten naakt te zien en niet te mogen verzorgen. Geen van die gelovigen werd het verboden zich zonder onderbroekje te begeven in welke situatie dan ook. Hamam bezoekende vrouwen zijn verplicht een broekje te dragen. Nogmaals: Mogen alle moslims, mannelijk dan wel vrouwelijke van hun imams al dan niet naaktheid ervaren in de uitoefening van hun beroep?
Gajes
Gajes
29 jul. 2024 - 10:05
. Als Wilders de ambasade naar Jeruzalem wilt verhuizen, Omtzigt het debat over een transgenderwet wilt blokkeren, de dwingende stellingname tov Israël in ons land, de strafzaak tegen mensen die anderen aan middelX hielpen en het eenzijdige debat hierover of eigenlijk het uitblijven daarvan, onze nationale religieuze feestdagen, het verbieden van lhbt voorlichting op lagere scholen, enz, onze samenleving is nog steeds een eng christelijke gebeuren. En moslims zijn ook onze burgers met stemrecht en belastingbetalers. Resultaat 2x eng gedachtengoed wat een maatschappij kan dicteren. Ik begrijp haar poging wel, maar ik zie deze als uitermate negatief en wetenschap, kennis blokkeren. Ik sta zelf achter het feit dat het ervaren van een lichamelijk onderzoek bijdraagt aan de opleiding en vind zelf dat er geen enkele uitzondering mag zijn. Een mismaakt lichaam is gewoon een lichaam, een trauma van sexueel misbruik zullen ook genoeg patiënten hebben en hoe ga je daarmee om als arts of als zorggevend instituut ? Religie mag hierin nooit dicteren, want het heeft geen enkele wetenschappelijke meerwaarde. Voor het overige ben ik van mening dat religie totaal uit onze samenleving moet verdwijnen. Doe dat maar lekker thuis en in een door privé geld gefinancierd gebedshuis. Draag je doekje, kruisje, keppeltje op straat, geen punt, maar verder moet het niet gaan.
4 Reacties
Volrin
Volrin29 jul. 2024 - 12:59
"een trauma van sexueel misbruik zullen ook genoeg patiënten hebben en hoe ga je daarmee om als arts of als zorggevend instituut ?" Het gaat erom dat mensen die zelf een trauma van seksueel misbruik niet gevraagd worden zich beschikbaar te stellen als halfnaakt proefpersoon.
Karingin
Karingin29 jul. 2024 - 13:05
Zo'n trauma wil je niet herbeleven in een klas vol studenten, en in de ergste gevallen wil je dat als onervaren omstander ook niet meemaken. Zo lang iemand nog met PTSS rondloopt (of nou ja, daar kom je nooit helemaal vanaf, maar het wordt handelbaar), kun je zo'n blootgeving niet van iemand eisen - vraag is of het dan handig is om voor de studie geneeskunde te kiezen. Wbt religie bannen uit de samenleving; vind je dat niet wat overdreven? Daar zitten nogal wat consequenties aan, er zijn nogal wat bijzondere scholen bijv. En als je religieuze uitingen op openbare instellingen verbiedt, wat let anderen dan om ook andere kledingvoorschriften in te stellen? Ik zie het probleem ook niet zo, ik heb altijd op christelijke scholen gezeten en daar - naast godsdienst - prima onderwijs gekregen. Sterker nog, ik vind het prettig dat ik kennis heb meegekregen over het christendom, omdat ik er dus over kan meepraten. Er zijn nou eenmaal een hoop gelovigen in de wereld, jouw wens is een illusie
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jul. 2024 - 13:54
Karin [vraag is of het dan handig is om voor de studie geneeskunde te kiezen.] Correct. Ook niet iedereen is geschikt voor het artsenvak zelfs als de studie op zich wel lukt.
Gerygrr
Gerygrr30 jul. 2024 - 11:17
Karin, Je voelde je thuis op de christelijke school. Dat is prettig. Dan weet je hoe gemengd de schoolklas was, waarin je je schooltijd doorbracht. Hoe lagen de verhoudingen: Moslim, christen, ongelovig? Weet je dat nog? Is de christelijke school actief bezig geweest om kinderen al dan niet toe te laten? Kinderen zelf zien niet wat er achter de mooie resultaten aan lelijks schuilhoudt.
weereenmening
weereenmening
29 jul. 2024 - 9:40
Dit is een glijdende schaal en zal leiden tot steeds verdergaande eisen die gelijkheid en inclusiviteit in het onderwijs ondermijnen. Het handhaven van een strikt seculiere onderwijsomgeving is daarom essentieel. Als we toelaten dat religieuze normen, zoals die onder de sharia, meer invloed krijgen, eindigen we in situaties waarin vrouwen en mannen gescheiden worden of, in extreme gevallen, waarin vrouwen helemaal uitgesloten worden van bepaalde activiteiten of opleidingen. Daarom stel ik de volgende aanpassing aan artikel 1 van onze Grondwet voor: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Openbare instellingen, inclusief het onderwijs, dienen seculier te blijven en mogen geen segregatie op basis van religieuze voorschriften toestaan."
9 Reacties
Gerygrr
Gerygrr29 jul. 2024 - 12:37
https://www.onderwijsconsument.nl/wp-content/uploads/onderwijs-download-kledingleidraad2003.pdf Dacht ik ook. Maar helaas heeft men dit besloten. Openbaar onderwijs is een oor aan genaaid. Wat de bijzondere scholen, op religie gesticht wel mogen doen, mogen de openbare scholen niet…. Zo kreeg het openbaar onderwijs datgene, wat zij juist niet wilden. Religie en de invloed van de religie op kinderen.
Herr Vorragend
Herr Vorragend29 jul. 2024 - 13:09
Eens. De Laïcité in Frankrijk is zo gek nog niet, ook al schuurt het soms met de vrijheid van godsdienst. Aan de andere kant schuurt godsdienst heel vaak met inclusiviteit en tolerantie. Religieuzen eisen vaak juist exclusiviteit voor zichzelf, en zijn verre van tolerant tegen andersdenkenden.
Pieter Moot
Pieter Moot29 jul. 2024 - 13:16
U kent duidelijk de Grondwet niet. Want die "aanpassing" van artikel 1 zou de werking van artikel 23 opheffen.
Andorimax
Andorimax29 jul. 2024 - 13:19
Waarom zo moeilijk? Het kan veel eenvoudiger: artikel 23 afschaffen (of aanpassen naar alleen openbaar onderwijs).
Gerygrr
Gerygrr29 jul. 2024 - 14:46
Ik ken de grondwet en die tegenstelling met art.23. Dus wat de ene religie de andere religie niet toestaat, moet de principieel niet religieuze groep mensen wel toestaan? Afschaffing van art. 23 is in elk geval het beste. En verder zou ik het fijn vinden als ieder, die leest over de ervaringen met discriminatie op school erbij gaat vermelden welke school men bezocht.
weereenmening
weereenmening29 jul. 2024 - 14:47
@Pieter Moot Hee, u wordt wakker.
Zandb
Zandb29 jul. 2024 - 15:11
mening Ik zou het het simpel houden. Alles wat voor een opleiding noodzakelijk is, daar moet je aan voldoen. En of 'dat er niet aan willen voldoen' door seculiere dan wel religieuze overwegingen gevoed wordt, dat doet er niet toe. Er kunnen altijd omstandigheden zijn maar nogmaals en die moeten dan op hun relevant zijn worden beoordeeld.
Zandb
Zandb29 jul. 2024 - 15:15
mening Ik zou het het simpel houden. Alles wat voor een opleiding noodzakelijk is, daar moet je aan voldoen. En of 'dat er niet aan willen voldoen' door seculiere dan wel religieuze overwegingen gevoed wordt, dat doet er niet toe. Er kunnen altijd omstandigheden zijn maar nogmaals en die moeten dan op hun relevant zijn worden beoordeeld. Overigens: Openbare instellingen zijn al seculier (of zouden dat moeten zijn). Dat is namelijk al in de grondwet voorgeschreven. Artikel 23 maakt het juist mogelijk dat je je kunt onttrekken aan bv het openbaar onderwijs.
weereenmening
weereenmening30 jul. 2024 - 9:50
@Zandb Bestaat er dan echter niet het risico dat juist deze relevante onderdelen van de opleiding worden weggelaten om een bredere groep te kunnen bedienen?
Backtobasics
Backtobasics
29 jul. 2024 - 9:35
Gisteren Sana Valiulina gezien in zomergasten. Grappig en dapper dat ze vertelde dat toen ze voor het eerst in aanraking kwam met westerse zaken dat ze "westerse reclame" en "pornofilms" het meest interessant en bevrijdend vond na de beklemmende en onderdrukkende tijd in de Sovjet Unie Vond ik vrij opmerkelijk en verfrissend, in deze tijd van angst en hypocrisie rondom alles wat met sexualiteit te maken heeft.
1 Reactie
Adriek
Adriek29 jul. 2024 - 11:12
Het is toch niet meer dan logisch dat een vrije moraal in combinatie met gelijke behandeling bevrijdend werkt? Een jaar of wat geleden was het woordje #respect er populair, waar is dat eigenlijk gebleven?
Campanula
Campanula
29 jul. 2024 - 9:34
Maniakale preutsheid zou ik het niet noemen. Eerder een aangeleerde mismatch tussen lichamelijkheid, naaktheid, seksualiteit maar vooral respect voor elkaars autonomie. Deseksualiseren en lichamelijkheid normaliseren kun je ook weer leren gelukkig. De opleidingen moeten dit stimuleren. Zeker deze opleiding.
1 Reactie
Adriek
Adriek29 jul. 2024 - 11:12
"... een aangeleerde mismatch tussen lichamelijkheid, naaktheid, seksualiteit maar vooral respect voor elkaars autonomie." Maniakale preutsheid dus.
JohnVKR
JohnVKR
29 jul. 2024 - 9:31
Ik kan me goed voorstellen dat je je ongemakkelijk voelt met al je medestudenten om je heen. Ik weet niet of dat gebeurt, maar het lijkt me op zijn minst van belang dat niemand tijdens dat medisch onderzoek een smartphone bij zich heeft. Maar ook zonder smartphone: lichamelijk onderzoek met/bij je medestudenten die je een paar jaar lang bijna elke dag ziet, dat is toch anders dan met iemand die je zelden ziet dan wel niet of nauwelijks kent. Wat ik niet weet: voelde dit vroeger niet ongemakkelijk en nu opeens wel? Dat kan ik me ook niet helemaal voorstellen. Het lijkt me dat dit vroeger ook ongemakkelijk voelde. Verschil is wel dat we nu in het social mediatijdperk leven, dus dan ben je wel extra op je hoede.
9 Reacties
weereenmening
weereenmening29 jul. 2024 - 11:04
Het is juist de bedoeling dat geneeskundestudenten tijdens hun opleiding dit ongemak ervaren. Dit leermoment helpt hen te begrijpen hoe hun toekomstige patiënten zich voelen tijdens behandelingen. Daarom pleit dit juist voor het gebruik van studenten als oefenpatiënt tijdens de opleiding, in plaats van ertegen. Daarnaast dienen religies zich op geen enkele manier te bemoeien met de invulling van onderwijs. Het zou niet nodig moeten zijn dit te beargumenteren.
Jozias2
Jozias229 jul. 2024 - 11:15
@john Er is in ieder geval wel sprake van een tijdsgeest. De jeugd douched niet of nauwelijks meer samen na het sporten of met een onderbroek aan. Er wordt in Nederland niet of nauwelijks meer topless gezond. Etc etc.
Kwartje59
Kwartje5929 jul. 2024 - 12:46
Zover ik weet is het al lange tijd onderdeel vd opleiding. Voorheen zullen er minder mensen op de opleiding geneeskunde hebben gezeten die het onderzoek als een belemmering ervoeren. Mensen die hier opnamen van willen maken horen sowieso niet op de geneeskundeopleiding thuis.
Volrin
Volrin29 jul. 2024 - 14:13
@Jozias "De jeugd douched niet of nauwelijks meer samen na het sporten of met een onderbroek aan. Er wordt in Nederland niet of nauwelijks meer topless gezond. " Inderdaad een teruggang, maar niet iets nieuws dit speelt al meerdere decennia.
Jozias2
Jozias229 jul. 2024 - 16:14
@volrin Het speelt inderdaad al enige tijd. Alhoewel het ook 20 jaar geleden echt anders was. De tijdsgeest dus.
Hermen B
Hermen B29 jul. 2024 - 17:06
Inderdeed John. Er wordt door Han een moslimdingetje van gemaakt omdat Hasar een hoofddoek draagt en dus waarschijnlijk een moslima is. En dat ze dus namens die doelgroep spreekt. Dat zal ook maar niet alleen voor de moslims en moslima’s binnen de opleiding. Dat je als student gevraagd kan worden je als proefpersoon te onderwerpen aan een lichamelijk onderzoek waarbij de proefpersoon zich deels dient te ontkleden is tot zover. Maar wat voor de student daarin toelaatbaar is mag die zelf beslissen. Ongemak ervaren als leerdoel is een hele gekke redenatie. Voelt u zich ongemakkijk? Mooi zo. Bizar. Zo komt de macht over je eigen lichaam bij opleider en de groep te liggen. Want het is een eis van de opleider en de andere studenten vinden ook dat jij dat moet. De regek kan tot pestgedrag lijden. Nou Habiba?! Ga jij maar eens even voor de klas staan in je behaatje?! Als Habiba daar geen zin in heb omdat zijn zich daar ongemakkelijk bij voelt is het heel raar om tegen Habiba te zeggen, das de bedoeling meid. Mag niet Allah is natuurlijk een bullshitargument want als Habibi geen halfontklede mensen mag zien van Allah ken ze beter geen dokter kunnen worden. Maar ongemak lijkt mij een uitstekende reden om je kleren in bepaalde situaties aan te houden. Al was het alleen maar omdat ze er zeker van wil zijn dat ze niet stiekum gefilmd wordt.
JohnVKR
JohnVKR29 jul. 2024 - 19:50
@weereenmening Bijzonder dat het ongemak door u en veel anderen één-op-één wordt gekoppeld aan religie. Terwijl ik de overtuiging heb dat het ongemak niet alleen met religie heeft te maken. Dat zal bij sommigen zeker meespelen maar religie is echt niet de enige oorzaak.
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jul. 2024 - 11:52
Dat ongemak was vroeger niet anders maar er werd niet geprotesteerd. Dat ervaren ongemak behoort tot de leerdoelen. De smartphones blijven buiten de onderzoekskamer.
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jul. 2024 - 6:37
Over ongemak gesproken, dat is pas echt een issue bij genitaal onderzoek, wat hier helemaal niet aan de orde is. https://www.trouw.nl/voorpagina/ook-de-vrouwenarts-is-vaak-onzeker~b58f06c2/
E w T
E w T
29 jul. 2024 - 9:20
Wanneer je religie jouw ontwikkeling in de weg zit zijn er 2 opties. 1. zoek een religie die je niet belemmerd in jouw ontwikkeling. 2. zoek een opleiding waar jouw religie of jouw interpretatie ervan jouw ontwikkeling niet in de weg zit . Halal/kosher/hindoe slager lijkt mij dan een prima optie.Trouwens eea lezende kom ik tot de conclusie dat de achterlijke schaamtecultuur van de sportclubs naar de universiteiten overspringt. Nare ontwikkeling dit.
Linkerkant
Linkerkant
29 jul. 2024 - 8:29
Amen. Het was inderdaad een vrij kritiekloos, weinig diepgaande Nieuwsuur reportage. Als je moeite hebt met het aanraken van anderen of jezelf te laten onderzoeken, moet je geen arts worden. Religieuze preutsheid moet het medische onderwijs én medische behandelingen (oa niet door het andere geslacht behandeld willen worden) niet in haar greep krijgen.
Adriek
Adriek
29 jul. 2024 - 8:14
Of het de invloed van de islam of gewoon (...) een teken van de tijd, we lijken in hoog tempo terug naar vooroorlogse tijden te gaan op het gebied van preutsheid. Het gevolg zal zijn dat steeds meer idioten denken dat het tonen van een blote enkel zo ongeveer een vrijbrief voor aanranding is. Ik had nooit gedacht dat onze beschaving zo ver terug zou vallen.
Adriek
Adriek
29 jul. 2024 - 8:10
"Die leven vooral onder die moslims ..." U komt vast niet vaak in de strengere stukjes van de bible belt...
Boer-Breekt-Klomp
Boer-Breekt-Klomp
29 jul. 2024 - 7:52
Legendarisch zijn de verhalen van medisch specialisten die zelf ziek worden en in hun eigen ziekenhuis opgenomen worden. De beste ervaringen zijn wanneer ze even niet als lid van de raad van bestuur odf specialist zus of zo opgemerkt werden en even incognito waren. Net zo anoniem als elke andere patient. Voor velen ontnuchterend. Dus ja elk ongemak in een veilige omgeving overwonnen leidt (meestal) tot groei en een persoonlijke ervaring (niet perse inzicht).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor