Kassa

Nog geen herstel vakantiemarkt

14-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vakantie_strand_03.jpg
Hoewel de economie langzaam uit het dal lijkt te komen, laat de vakantiemarkt nog geen herstel zien. Nederlanders zullen dit jaar iets minder vaak op vakantie gaan dan vorig jaar. Het aantal binnenlandse vakanties zal licht dalen terwijl het aantal buitenlandse vakanties zal stabiliseren.
Verwachting
Deze verwachting spreekt NBTC-NIPO Research uit op basis van grootschalig onderzoek waarvan de resultaten dinsdag op de Vakantiebeurs in Utrecht worden gepresenteerd.
Onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 72 procent van de Nederlanders op vakantie wil gaan. Vergeleken met vorig jaar betekent dat een daling van zo’n 1 procentpunt. Van degenen die dit jaar op vakantie willen, geeft het overgrote deel (ruim 60 procent) aan even vaak als vorig jaar te willen gaan.
Laat boeken
Ook in 2014 zal de trend van laat boeken doorzetten. De nog altijd onzekere economische situatie vormt de belangrijkste reden. Het WK voetbal in Brazilië zal deze trend nog verder versterken, zegt een woordvoerster. ,,De groep laatboekers zal afwachten hoe ver Oranje het schopt.''
Prijs
De prijs van de vakantie blijft onverminderd van belang. De consument zal, net als afgelopen jaren, actief op zoek gaan naar aantrekkelijke aanbiedingen en acties. De bestedingen zullen aan zowel binnenlandse als buitenlandse vakanties licht dalen.
Eigen land
Een lichte daling verwacht het onderzoeksbureau ook bij het aantal korte, extra vakanties. Vooral het aantal vakanties in eigen land wordt hier negatief door beïnvloed. In 2013 werden zo’n 17,5 miljoen vakanties in eigen land doorgebracht. NBTC-NIPO Research verwacht dat dit jaar het aantal binnenlandse vakanties met 1 procent zal dalen.
Voor het buitenland, waar overwegend de langere vakanties naartoe gaan, wordt een stabilisatie verwacht (18,1 miljoen vakanties).
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!