Kassa

Nieuwe ransomware werkt net als WannaCry

28-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hacker cybercrime 930x520
De wereldwijde cyberaanval van dinsdag is uitgevoerd met een ransomware die de naam Petya heeft gekregen. De code daarvan komt overeen met WannaCry. Beide dreigingen gebruiken dezelfde gaten in verouderde en niet geüpdatete Windows-systemen van bedrijven.
Fox-IT
Volgens beveiliger Fox-IT wil dat niet zeggen dat de makers van WannaCry ook achter Petya zitten. ,,Het kan alle kanten op'', aldus Erik de Jong, de belangrijkste onderzoeker van Fox-IT.
Impact
In Nederland richt Petya meer schade aan dan WannaCry. Die ransomware liet Nederland ruim een maand geleden links liggen. Fox-IT kan nog niet zeggen hoe groot de impact van Petya wereldwijd is.
Noodknop
Cyberbeveiligers zijn druk bezig om de code van Petya uit te pluizen, op zoek naar de manier waarop de ransomware zich verspreidt en om eventueel zwakke plekken te vinden. Dat lukte vorige maand vrij snel bij WannaCry, toen iemand een 'noodknop' ontdekte. Die is bij Petya nog niet gevonden.
Reparaties van Microsoft
Fox-IT roept bedrijven met verouderde systemen op om heel snel te kijken of ze de reparaties van Microsoft al hebben geïnstalleerd. En als ze dat niet hebben gedaan, moeten ze dat zo snel mogelijk alsnog doen, aldus De Jong. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

audb
audb28 jun. 2017 - 14:33

Om besmetting te voorkomen kan je deze gebruiken https://download.bleepingcomputer.com/bats/nopetyavac.bat Uitvoeren als administrator anders werkt het niet  https://download.bleepingcomputer.com 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!