Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuw energielabel met QR-code voor lampen

30-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1892 keer bekeken
  •  
Energielabel 930 520
Vanaf woensdag hebben lampen een nieuwe, versimpelde energielabel. Het nieuwe label moet er voor zorgen dat energiezuinige apparaten makkelijker te herkennen zijn. Zo loopt het label van A naar G en staat er een QR-code op. Oude labels die van A++ naar E gaan verdwijnen langzaam uit de schappen. Dat meldt Milieu Centraal.
Milieu Centraal stelt dat de nieuwe en oude labels nog een tijdje naast elkaar liggen. "Maar welke verpakking ook om de lampen zit, kies altijd voor een ledlamp met het beste label", adviseert het instituut.

Ledlampen

Een ledlamp is niet duurder dan andere lampen, maar gaat wel langer mee en is veel energiezuiniger, laat Milieu Centraal weten. Zo heeft een ledlamp maar tien procent nodig van de elektriciteit die een gloeipeertje verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht. Een halogeenlamp is duurder en gaat minder lang mee dan een ledlamp.
In de hele Europese Unie wordt het nieuwe label ingevoerd. In maart was het energielabel al vervangen voor vaatwassers, wasmachines, koelkasten, vriezen, televisie en andere beeldschermen. Voor meer informatie over het energielabel, kun je dit artikel van Kassa raadplegen.

Het nieuwe label ziet er zo uit:

Nieuw energielabel

Nieuw en oud energielabel.

© Consumentenbond

Bron: Milieu Centraal/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!