Kassa

Nieuw energielabel met QR-code voor lampen

30-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1784 keer bekeken
  •  
Energielabel 930 520
Vanaf woensdag hebben lampen een nieuwe, versimpelde energielabel. Het nieuwe label moet er voor zorgen dat energiezuinige apparaten makkelijker te herkennen zijn. Zo loopt het label van A naar G en staat er een QR-code op. Oude labels die van A++ naar E gaan verdwijnen langzaam uit de schappen. Dat meldt Milieu Centraal.
Milieu Centraal stelt dat de nieuwe en oude labels nog een tijdje naast elkaar liggen. "Maar welke verpakking ook om de lampen zit, kies altijd voor een ledlamp met het beste label", adviseert het instituut.

Ledlampen

Een ledlamp is niet duurder dan andere lampen, maar gaat wel langer mee en is veel energiezuiniger, laat Milieu Centraal weten. Zo heeft een ledlamp maar tien procent nodig van de elektriciteit die een gloeipeertje verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht. Een halogeenlamp is duurder en gaat minder lang mee dan een ledlamp.
In de hele Europese Unie wordt het nieuwe label ingevoerd. In maart was het energielabel al vervangen voor vaatwassers, wasmachines, koelkasten, vriezen, televisie en andere beeldschermen. Voor meer informatie over het energielabel, kun je dit artikel van Kassa raadplegen.

Het nieuwe label ziet er zo uit:

Nieuw energielabel

Nieuw en oud energielabel.

© Consumentenbond

Bron: Milieu Centraal/ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

India3737
India373730 aug. 2021 - 12:07

Vreemd sinds dit nieuwe label zijn de meeste grotere tv’s die A waren opeens G nou dat zal wel ergens aan liggen

1 Reactie
Redacteur
Redacteur 30 aug. 2021 - 12:50

Hallo India3737, Het oude en nieuwe label kun je niet met elkaar vergelijken. Als een tv A+++ had en ineens D wordt, dan betekent dit niet dat de tv minder zuiniger is. Je leest er in dit artikel van Kassa meer over: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/dit-is-wat-jij-moet-weten-over-het-nieuwe-energielabel. Vriendelijke groet, Kassa

JoepieMeloen
JoepieMeloen30 aug. 2021 - 9:44

Goed geregeld, maar jullie zullen ook eens moeten gaan zorgen dat bijv. het "verbruik in VA's of Watt's" van TV players, Modems, Routers, switches en wifi hulpmiddelen zoals repeaters, smart wifi enz. verplicht wordt omschreven bij de specificaties en/of omschrijvingen moeten worden opgegeven. Heb zeer slechte ervaringen hieromtrent met een bekende provider, welke het niet vermeld en als je informeert dan weten ze het niet, ook als je zegt dat dit volgens mij zelfs verplicht is om te melden. Deze producten komen in zeer veel huishoudens in grote mate voor en verbruiken tezamen meestal veel meer dan het verbruik van alle lampen tezamen is. Hier valt dus heel erg veel te halen!!!!!

pvbergen8@gmail.com
pvbergen8@gmail.com30 aug. 2021 - 9:08

Dit moet eigenlijk voor alle producten die iet bijdrage aan onze samenleving, om de wereld maar vooral de mensen iets te leren. Deze energie sticker zou ook in aangepaste uitvoering op elke artikel moeten komen waar zout en suikers in zitten, en nog meer van die schadelijken stoffen.

2 Reacties
walterw
walterw30 aug. 2021 - 9:22

Niet mee eens, mensen moeten overal 'iets van leren'. Gewoon voorlichten, zodat men weet wat goed en wat slecht is, en mensen zelf de conclusie laten trekken of iets goed of slecht is. Dus: Vertel gewoon dat een ledlamp beter is dan een halogeenlamp. Dan trek ik zelf wel de conclusie dat ik beter die ledlamp kan kopen dan een halogeenlamp. Ik heb een hekel aan dat linkse belerende.

JannieBoe
JannieBoe30 aug. 2021 - 15:26

Dat is precies wat er nu gebeurt @walterw: er zit een sticker op die je voorlicht over de (on-)zuinigheid van lampen. En het is dan inderdaad aan een koper om te bepalen welke lamp hij/zij koopt. Je 'leert' dan van die sticker wat de meest zuinige lamp is toch?! Wat dat met 'beleren' laat staan met 'links' te maken heeft is mij een links of rechts raadsel...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!