Kassa

Dit is wat jij moet weten over het nieuwe energielabel

19-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4358 keer bekeken
  •  
Energielabel 930 520
Sinds 1 maart 2021 is er in Nederland een nieuw energielabel voor specifieke apparaten van kracht. Sommige apparaten die voorheen A+++ kregen, scoren nu een D. Dat betekent echter niet dat het apparaat minder zuinig is. Maar hoe zit dat dan precies? We leggen het uit.
Op een energielabel zie je meteen hoe zuinig een apparaat is. Het label is verplicht voor allerlei producten. Vier productgroepen hebben nu te maken met het nieuwe energielabel, namelijk: wasmachines, vaatwassers, koel-vrieskasten en beeldschermen (inclusief televisies). In september wordt het nieuwe label toegepast op lampen. In 2025 moeten andere producten volgen.

Wat is er veranderd?

Het oude energielabel liep van A+++ tot D en het nieuwe label loopt van A tot G. Met het nieuwe label moet het voor consumenten makkelijker worden om energiezuinige apparaten te kunnen vergelijken. Volgens Milieu Centraal is er ook meer ruimte voor groei: fabrikanten kunnen het beter laten zien als hun apparaten zuiniger worden.
Er komt nog zo weinig mogelijk producten in labelklasse A, zodat er ruimte is voor heel zuinige producten die nog op de markt komen. Als een product een klasse B heeft, kan het product dus zuiniger zijn dan een product met A+++.
Op het vernieuwde energielabel komen nieuwe icoontjes die iets over de prestaties zeggen. Verder wordt bij wasmachines en vaatwassers het jaarlijkse energieverbruik vervangen door het energieverbruik per honderd wasbeurten en bij beeldschermen in duizend kijkuren. Daarnaast wordt het aantal decibel weergegeven in geluidsklasses en staat er een QR-code op het label, zodat je gedetailleerde informatie over het product kunt vinden.

Het nieuwe label ziet er zo uit:

Nieuw energielabel

Nieuw en oud energielabel.

© Consumentenbond

Een apparaat valt nu in een lagere klasse. Is het apparaat ineens veel minder zuinig?

Nee, je apparaat blijft nog even zuinig als daarvoor, ook al gaat het van klasse A+++ naar klasse D. Dat heeft te maken met het feit dat het energieverbruik strenger wordt beoordeeld dan voorheen of dat de methode om energieverbruik te berekenen soms is aangepast, zodat het beter aansluit op de gebruikssituatie. Je kunt het nieuwe en oude label dus niet met elkaar vergelijken.
Je zult in de winkels nog wel dubbele labels tegenkomen. De nieuwe labels worden in de verpakking gedaan, terwijl de winkelier het oude label nog laat zien. Dit oude label zal geleidelijk aan verdwijnen. Producten met het oude label mogen nog worden verkocht. “Je kan tot december 2021 nog koelkasten en vriezers met een oude energielabel (met de plusjes) tegenkomen. Dat zijn oude modellen die niet meer worden gemaakt”, stelt Milieu Centraal. Fabrikanten hoeven deze modellen niet te voorzien van een nieuw label, omdat ze vanzelf uitverkocht raken.
Bron: Consumentenbond

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

vikking
vikking29 mrt. 2021 - 14:53

Typisch de "'DE OVERHEID" ze doen weer iets en het zal wel weer spaak lopen. Krijg steeds meer het idee dat men maar wat aan rotzooit. En ondertussen maar zeggen dat het er beter en begrijpelijker wordt.

honda98
honda9829 mrt. 2021 - 9:55

ik hecht helemaal geen waarde aan energie labels om dat het een wasse neus is. ik wil wel zuinige apparaten maar laat me niet misleiden door energie labels

HanSoS
HanSoS29 mrt. 2021 - 9:46

Hoezo duidelijker als bijv. de geluidswaarde niet meer wordt weergegeven. Ik zie nu al niet meer wat bijv. 'B' voor staat. Dit kan straks van alles zijn! En dat hoeft niet fluisterstil te zijn. Eerlijk gezegd, echte of harde getallen spreken mij meer aan. Ik heb nu nog minder vertrouwen in dit systeem.

peentjes
peentjes29 mrt. 2021 - 8:48

Kan je nagaan hoe nutteloos energielabels zijn. En nu helemaal, met twee stuks naast elkaar.

1 Reactie
@HENK@
@HENK@29 mrt. 2021 - 9:23

niet nutteloos maar verkeerd opgezet en daardoor slechts een moment opname. De "nieuwe" versie veranderd daar weinig aan en zal over een paar jaar weer verouderd en achterhaald zijn!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!