Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuwe bankpas te misbruiken door criminelen

01-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
creditcard_12.jpg
De nieuwe bankpassen die gebruikt kunnen worden voor contactloos betalen, zijn ,,in theorie'' te misbruiken door criminelen. Onderzoek wijst uit dat kwaadwillenden die een speciaal uitleesapparaat dichtbij iemands pas houden, zo geld kunnen overhevelen naar hun eigen rekening. Toch betekent dit niet dat de passen onveilig zijn.
Laboratoriumopstelling
De mogelijkheid is bewezen in een laboratoriumopstelling, bevestigt de Betaalvereniging Nederland na berichtgeving van het AD. ,,Maar er is in Nederland nog geen boef die dit heeft gedaan. Dit, ondanks dat de pasjes inmiddels al bijna twee jaar in omloop zijn.''
Contract met een transactieverwerker
Het hebben van het uitleesapparaat alleen is namelijk niet voldoende. Om geld te kunnen overmaken, moeten criminelen ook een contract hebben met een transactieverwerker. En ze moeten beschikken over een bankrekening. Dat maakt dit soort misbruik uitermate goed traceerbaar. Bovendien kan per transactie slechts 25 euro worden overgemaakt.
Metalen hoesje
Voor consumenten die het toch niet vertrouwen, heeft de organisatie wel een tip: een pas die in een metalen hoesje zit of is gewikkeld in aluminiumfolie kan niet door scanners worden herkend. ANP

Meer over:

bankpas, bank, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!