Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nieuwe auto's moeten noodsysteem hebben

13 jun 2013
  •  
leestijd 1 minuten
auto_ambulance.jpg
Nieuwe auto's in Europa moeten in 2015 voorzien zijn van een systeem dat bij een ongeval automatisch hulpdiensten oproept. Dit zogenoemde eCall-systeem kan levens redden, meent de Europese Commissie, die donderdag met wetgevingsvoorstellen kwam.
Vergroten van de veiligheid op de weg
Europees commissaris Siim Kallas (transport) en Antonio Tajani (industrie) spraken over een ,,tijdbesparend en levensreddend systeem'' en het vergroten van de veiligheid op de weg.
Waarschuwing
eCall waarschuwt onmiddellijk nooddiensten door het Europese alarmnummer 112 te bellen. Het geeft de positie van het voertuig door aan brandweer en politie. Naar schatting kunnen jaarlijks 2500 levens worden gered door dit systeem.
Wetgeving
Eerder had het Europees Parlement zich al hardgemaakt voor wetgeving hierover. In eerste instantie namelijk probeerde Brussel het systeem op vrijwillige basis ingevoerd te krijgen. Maar dat leverde te weinig respons op wegens de kosten.
De lidstaten en het EU-parlement moeten de voorstellen nog goedkeuren. De nieuwe regels moeten vanaf oktober 2015 gaan gelden, ook voor lichte bedrijfsvoertuigen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar