Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nieuw instrument voor behandeling Parkinson

20 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
arts_ziekenhuis_dokter_930x520
Ook minder ervaren hersenchirurgen kunnen binnenkort dankzij een nieuw instrument Parkinsonpatiënten behandelen tegen onder meer trillen. Dat scheelt in de wachtlijsten, is de verwachting. Marc Janssens ontwikkelde het instrument aan de TU in Eindhoven en promoveert er volgende week op.

Diepbreinstimulatie

Het gaat om een apparaat voor diepbreinstimulatie (DBS), dat Parkinsonpatiënten kan afhelpen van ongecontroleerd bewegen of trillen. De bestaande technologie kan alleen door topspecialisten met een goede kans op succes worden toegepast.

Wachttijd

In Nederland kan de wachttijd voor deze behandeling nu nog oplopen tot twee jaar, maar dat kan verminderen als er meer medici mee aan de slag kunnen. De vereiste precisie wordt haalbaarder voor meer behandelaars.

Niet bewust meemaken

Extra voordeel is volgens de universiteit dat patiënten niet meer bij bewustzijn hoeven te zijn. Nu moet dat nog wel: de chirurg heeft reacties van de patiënt nodig om te zien of elektrodes op de juiste plaats zitten. De patiënt moet de lange en onaangename behandeling dus bewust meemaken. Maar omdat diens reacties straks niet meer nodig zijn, kan de patiënt straks rustig onder narcose.
Eindhoven Medical Robotics is van plan om het instrument op de markt te gaan brengen. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!