Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Neerlands rijksten zijn rijker geworden'

04-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100-euro_08.jpg
Nederlands rijksten zijn afgelopen jaar nog rijker geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van zakenblad Quote, die woensdag de bekende lijst van vijfhonderd rijksten van Nederland publiceert.
Gemiddeld genomen nam het vermogen met 6,6 procent, of wel 8,4 miljard euro, toe, terwijl er in 2009 nog sprake was van een daling van 12,3 procent. De gemiddelde rijke Nederlander is overigens een man, woonachtig in een rijkenenclave in binnen- of buitenland met een vermogen van 271 miljoen euro. Slechts 21 vrouwen haalden de Quote 500, alleen of met hun echtgenoot.
Voor wie wil weten wie de rijkste inwoner van zijn gemeente is, biedt Quote de rijkenkaart. Daar staat per gemeente aangegeven wie de meest vermogende inwoner is. Zo is dat bijvoorbeeld voor Amsterdam Rattan Chadha met een geschat vermogen van 504 miljoen euro. En voor de gemeente Noordoostpolder is dat voormalige Marktplaats-eigenaar Bob Crébas met een vermogen van 80 miljoen euro.
De lijst wordt, net als vorig jaar, aangevoerd door de familie Brenninkmeijer, eigenaren van de C&A-keten, met een geschat vermogen van 21 miljard euro. Het vermogen van de familie is zo groot dat de vermogens van de rest van de top tien bij elkaar opgeteld dit bedrag zelfs niet halen.
Nieuw op de tweede plek is de familie Van der Vorm (bekend van investeringsfonds HAL) met een geschat vermogen van 4,3 miljard euro. De top drie wordt volgemaakt door de dochter van Freddy Heineken, Charlene de Carvalho-Heineken met een geschat vermogen van 3,8 miljard euro. Voor het eerst in dertien jaar bezet de erfgename van Heineken niet de tweede plek.
Hekkensluiter van de Quote 500 is de van witwaspraktijken beschuldigde zakenman Jan-Dirk Paalberg. Hij heeft ook de twijfelachtige eer om het meest te hebben verloren op zijn vermogen. Dat wordt nu geschat op 51 miljoen euro, 75 procent minder dan een jaar eerder.
De jongste in de lijst der rijken is de 33-jarige honkballer Andruw Jones die met 54 miljoen euro de 479e plek bezet. De oudste is de 92-jarige Harry Nefkens, die zijn vermogen van 90 miljoen euro verdiende in de vastgoedbranche. Hij staat op plek 301.
In totaal verlieten 54 rijken de lijst der rijken, zoals autohandelaar Frits Kroymans en Aad Ouborg, bekend van onder meer huishoudartikelenmerk Princess. Er waren 44 nieuwe binnenkomers. Rob van Weelde, havenbaron, kwam met een vermogen van 362 miljoen euro op de 73e plaats terecht en is daarmee de hoogste nieuwkomer.
Jan is de meest voorkomende naam onder de rijkste vijfhonderd van Nederland. Deze naam komt 27 keer in de lijst voor en wordt gevolgd door Cees/Kees (12 keer) en Hans (10 keer).
ANP

Meer over:

diginieuws, euro, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!