Kassa

Nederlandse vakantieganger stoot meer CO2 uit

08-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vakantie_23.jpg
Nederlandse vakantiegangers hebben het afgelopen jaar bijna 2 procent meer CO2 de wereld in gebracht vergeleken met een jaar eerder. De toename is vooral toe te schrijven aan meer afgelegde afstanden (5,2 procent). Bovendien werd er meer gevlogen en minder gebruik gemaakt van milieuvriendelijk vervoer.
Rapport
Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport Toerisme en recreatie in cijfers 2011 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2010 bedroegen de totale CO2-emissies van de Nederlandse vakantieganger 15,3 megaton. ,,Ter vergelijking: de hele Nederlandse samenleving stootte vorig jaar 182 megaton CO2 uit'', aldus het CBS.
Kortstondige daling
De toename vorig jaar volgt op een kortstondige daling van de 'toeristische vervuiling' een jaar eerder. ,,De emissies voor binnenlandse vakanties dalen weer na de kleine groei in 2009. De buitenlandse vakanties en de daarbij horende emissies vertonen weer een toename zoals dit voor 2009 het geval was.'' Volgens het CBS is die tegenbeweging tussen binnenlands en buitenlands consistent over de jaren.
Aandeel
Het aandeel van het vliegen binnen de vakanties groeide naar 53 procent, dat van milieuvriendelijk vervoer daalde van 7,6 procent in 2009 naar 7,4 procent vorig jaar. ,,De toename van de CO2-emissie wordt wat getemperd door een kleine verbetering van de energie-efficiency van de luchtvaart en het autoverkeer.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!