Consumenten hebben volgens een Europese verordening recht op restitutie als de vervoerder (bus, trein, boot of vliegtuig) de reis annuleert. Dit gaat op voor het volledige bedrag, waarbij ook voor extra’s zoals kosten voor stoelreserveringen, bagage en boekingskosten.
Veel Europese vliegmaatschappijen houden zich aan die regels, maar Nederlandse maatschappijen lappen ze massaal aan hun laars. Klanten van TUI fly krijgen bijvoorbeeld standaard een voucher als hun vlucht is geannuleerd. Het bedrijf vermeldt nergens dat consumenten ook recht hebben op terugbetaling van de kosten. De maatschappij zegt in een reactie aan de Consumentenbond passagiers wel terug te betalen als zij daarom vragen. Dat is onvoldoende. Passagiers hebben volgens bij annulering recht op een helder en schriftelijk overzicht van hun rechten, inclusief het recht op restitutie en de mogelijkheid om zonder meerkosten op een andere datum te reizen.
Ook Transavia en KLM geven standaard een voucher. Transavia biedt enkel geld terug als hun geannuleerde vlucht na 3 juni gepland stond. Dat scheelt de maatschappij veel geld, gezien het vanaf 4 juni weer veel vluchten kan uitvoeren. Bij KLM krijgen enkel consumenten die van of naar China, Israël, de Verenigde Staten of Zuid-Korea zouden vliegen of mensen van wie de vlucht na 14 mei is geannuleerd geld terug wanneer daar om wordt gevraagd. Corendon biedt de restitutie-optie ook pas vanaf 14 mei. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond vindt dit ongelooflijk. De luchtvaartmaatschappijen weten immers wat de regels zijn, omdat ook de Europese Commissie zich hierover uitsprak en minister Van Nieuwenhuizen hen nog op hun plichten wees. Volgens de Consumentenbond is het daarom tijd voor een strenge handhaving.
Luchtvaartmaatschappijen schenden niet alleen de restitutieregels, maar ook de regels bij het omboeken. Zo handelen Corendon, Transavia en TUI fly in strijd met de wet bij omboeken. Volgens de Europese Verordening moeten reizigers een reisdatum kunnen wijzigen zonder extra te betalen. Bij KLM kan dat, maar bij Corendon, Transavia en TUI fly moeten passagiers bijbetalen als hun vlucht op een andere datum duurder is. Europese luchtvaartmaatschappijen die zich wel aan de restitutieregels houden, zijn onder meer Alitalia, British Airways, Easyjet, Vueling en Norwegian.
De bewering van TUI/KRAS dat ze een bedrag van iets meer dan 400 euro niet niet terug kunnen betalen ongeloofwaardig.Dit omdat TUI wereld's grootste aanbieder is van pakket reizen met een omzet van ruim 19 miljard en TUI/KRAS de grootste in Nederland is met een omzet van 1.3 miljard. Alleen al de grootste aandeelhouder Dhr. Aleksej Mordasjov heeft een geschat vermogen van 17.5 Miljard.En nu wil TUI/KRAS elke klant dwingen geldschieter voor hun organisatie te worden. "DAAR ZIJN GEEN WOORDEN VOOR" refrein op polonaise-maat.
Onze (mijn vrouw en ik) ervaren hetzelfde communiceren onmogelijk.Op mails van hen kan ja niet reageren en als je hen belt wordt je klantonvriendelijk behandeld.Je krijgt alleen hetzelfde mantra te horen "U kunt alleen een Voucher krijgen". Op andere vragen reageren ze bot ,b.v hoe je Kras kan laten weten dat je je geld ,terug wilt hebben,dat weet ik niet ,vervallen weer in hun mantra, en als je daar dan uiteindelijk geirriteerd op reageert hangen ze op.Kras is tot op heden hun wettelijk verplichting om na annulering ons als klant schriftelijk helder en correct te informeren wat onze rechten/keuzes zijn.Uiteindelijk hebben wij een aangetekende brief naar Dhr Leo Ooms Director Customer Services gestuurd die dan na een maand per mail beantwoord wordt door ene Joy die klantenservice Specialist zou zij.Ik vermoed dat Leo Ooms het te druk had met samen repeteren met zijn zangclubje van een nieuwe Carnavals kraker "ALLEEN EEN VOUCHER KAN" op een lekker polonaise ritme.
TUI bedondert de boel en is verre van klantvriendelijk. Tegen de Consumentenbond zeggen ze dat klanten hun geld terug krijgen als ze daarom vragen. Dit is helaas niet waar. Ik heb al twee TUI gebeld met het verzoek om mijn geld terug te krijgen, maar ze houden vast aan hun voucher regeling. Ik krijg dus niet mijn geld terug.
Kort en krachtig maar het is de waarheid.Meldt het bij de A.C.M.-Consuwijzer.Hoe meer mensen het melden hoe beter.Kunnen ze straks ook niet zeggen dat ze van niets wisten.
probeer het luchtig te houden voor je. Ga naar een bekende zaak met de vogel laat je vollopen met alcohol en doe de vogeltjesdansof polonaise "EEN VOUCHER"................
Transavia annuleert nu ook vliegreizen ná 15 juni. De boeking van eergisteren 3 juni op de site van Transavia van Amsterdam naar Catania op 20 juni is gisteravond, binnen 48 uur dus, wegens onduidelijke redenen weer geannuleerd. Dat dit de vierde annulering sinds maart is en ik ondanks vele beloften nog niet één voucher laat staan geld terug heb ontvangen (totaal €778) maakt dat ik me onderhand de leenbank van Transavia voel.
Ja dat begrijp.Ze gebruiken jouw geld,waar je volgens de wet recht op teruggave hebt,om hun organisatie te financieren.Je wordt tegen je wil tot geldschieter gemaakt.Dit is eigenlijk de rol van een financier,aandeelhouder. Het wrange is dat je straks als er flink bezuinigd moet vanwege de enorme bedragen die aan dit soort organisaties door onze regering geschonken zijn,nogmaals aan de kosten gaat bijdrage.We hebben betaald om de financiele instellingen ,banken te redden. Nu betalen en gaan we betalen om de supergrote bedrijven ,internationals te redden.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!