Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlanders kennen verkeersregels vakantieland slecht

05-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
verkeersbrod wrong way 1127
Nederlanders zijn slecht op de hoogte van verkeersregels- en borden in hun vakantieland. Dat blijkt uit de ANWB Vakantie Verkeersquiz met vragen over zes populaire autovakantielanden. Deze quiz is in 2019 en 2020 door in totaal meer dan 120.000 Nederlands ingevuld.
De deelnemers konden kiezen uit verkeersvragen over Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en België. Elke quiz bevat tien vragen over verkeersregels en -borden, maar bijvoorbeeld ook over milieuzones, tol- en tankstations. De tests werden slecht tot zeer slecht gemaakt. De best gemaakte quiz was Frankrijk: 28 procent van de ondervraagden maakte 'slechts' vijf fouten of meer. Verrassend genoeg was de slechtst gemaakte quiz Duitsland, daar maakte 58 procent van de deelnemers vijf fouten of meer. 

Vooral minder bekende borden en regels lastig

De ANWB erkent dat het logisch is dat Nederlanders niet elk verkeersbord of van Nederland afwijkende verkeersregels in hun vakantieland kennen. Mensen gingen vooral de mist in bij vragen over minder bekende regels en borden. De vraag over een Italiaans bord voor een 'verplichte minimumsnelheid' werd door 88 procent van de deelnemers verkeerd beantwoord. 
De resultaten van de quiz roepen de vraag op of die direct gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid of de kans op eventuele overtredingen. Zo blijkt men vooral moeite te hebben met de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom: in Duitsland (49 procent fout), België (70 procent fout), Spanje (60 procent fout), Frankrijk (76 procent fout) en Oostenrijk (60 procent fout) maken veel Nederlanders kans op een boete óf rijden ze juist te langzaam.

Onbekende voorrangsregels en hoge benzinekosten

Tot slot zijn veel deelnemers niet goed op de hoogte van voorrangsregels in andere landen en loopt bijna een kwart van de respondenten de kans op een dure tankbeurt met bediening bij een zogenaamde Servito-pomp. Bij die pomp kan soms 50 cent meerprijs per liter worden gerekend. En 11 procent van de Frankrijk-gangers denkt dat Gazole (diesel) gewone benzine of E10 is. 
Bron: ANWB
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!