Kassa

Nederlanders gaven het meeste uit aan sigaretten, cola en bier in de supermarkt

27-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7047 keer bekeken
  •  
sigaretten_geld_20220527

Het afgelopen jaar gaven Nederlanders veruit het meeste geld uit aan sigaretten. Dit blijkt uit de jaarlijkse top honderd van meest verkochte A-merken in de supermarkt, van vakblad Distrifood. In de top vijf zaten sigarettenmerken Marlboro en Camel, Coca-Cola, Heineken en het enige ‘gezonde’ merk Campina als laatste.

Met name aan de pakjes van Marlboro werden honderden miljoenen uitgegeven, ook Camel werd veel verkocht, maar kwam op plek drie. Coca-Cola haalde namelijk de tweede plek. Consumenten besteedden zo’n 300 miljoen aan Heineken-bier waarmee het op de vierde plek kwam in de uitgaven top vijf.

Hogere uitgaven aan sigaretten

De uitgaven aan sigaretten lagen in 2021 zo’n tien tot twintig procent hoger als het jaar daarvoor. In totaal kwamen de uitgaven aan Marlboro-sigaretten uit op zo’n 614 miljoen euro. Aan Coca-Cola gaven Nederlanders 390 miljoen euro uit en aan Camel 385 miljoen euro.

Campina vijfde door afronding

Heineken volgde met 300 miljoen euro en Campina kwam op 270 miljoen euro. Het zuivelmerk haalde maar net plek vijf, doordat het vanwege afronding op dit bedrag uitkwam. Chipsmerk Lay’s kwam namelijk ook rond dit bedrag uit.

Andere merken die de top tien haalden zijn Unox, Hertog Jan, Douwe Egberts en sigarettenmerk John Player Special. De honderd grootste A-merken zorgden samen voor een omzet van 9,9 miljard euro.

A-merken mogen dan goed worden verkocht, ze zijn wel flink duurder geworden, blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond.

Bron: Nu.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerardvantol
gerardvantol27 mei 2022 - 14:18

Ben ik even blij dat ik 40 jaar geleden gestopt ben met roken. Coca Cola drink ik niet en bier zeer met mate en dan liefst iets anders als Heineken. Koop trouwens erg weinig zogenaamde A-merken, vind ze de meerprijs echt niet waard.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!