Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlander wil de euro houden

26-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro_munten_14.jpg
Nederlanders zitten helemaal niet te wachten op een nieuwe munt. Meer dan driekwart van de kiezers wil dat Nederland de euro houdt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.
Stelling
Het Kieskompas vroeg bijna 117.000 Nederlanders wat ze vinden van de stelling: ‘Nederland moet uit de euro’. 30,5 procent is het daar niet mee eens, 45,6 procent is nog stelliger: helemaal niet mee eens. Al met al is dus 76 procent tegen een exit en voor het behoud van de euro. Ongeveer 13 procent, oftewel een op de acht kiezers, wil wel dat Nederland de eurozone verlaat. De overige 10 procent is neutraal.
Gulden
Uit onderzoek van bureau Ipsos was ook al gebleken dat de meeste Nederlanders niet zomaar terug willen naar de gulden. ,,Veel mensen zijn chagrijnig over de euro als symbool van Europese eenwording, maar ze worden nog chagrijniger van risico. Ze zien geen alternatief, ze hebben blijkbaar liever een slechte situatie dan onzekerheid'', zegt André Krouwel van het Kieskompas.
Alternatief
De vraag is daarom of Nederlanders de euro ook steunen als er wel een alternatief is. Krouwel: ,,Stel dat er een harde munt kan komen met landen als Nederland, Duitsland, Zweden, Finland, Oostenrijk en misschien ook Noorwegen, onze belangrijkste afzetmarkten. Een noordelijke euro of een noordmark, zonder Zuid-Europa. Mogelijk is dat wel een aantrekkelijk alternatief.''
Alleen bij de PVV zijn de tegenstanders van de euro in de meerderheid. Ruim driekwart van de aanhang van Geert Wilders ziet de gezamenlijke munt het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Een op de tien PVV’ers wil de euro houden. De SP geldt ook als een redelijk eurokritische partij, maar de euro is daar veel geliefder. Meer dan de helft van de socialisten wil de munt houden, bijna een kwart wil van de euro af. GroenLinks, D66 en PvdA zijn bijna unaniem voor de euro. ANP

Meer over:

peiling, diginieuws, euro
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!